• 瀏覽: 564,985
  • 回覆: 278
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-18 06:46 AM 發表

古語有云,因住收尾嗰幾年,信焉。
乜嘢叫因果報應,是人類有史以來的智慧總結所得,有智慧的人也會明白。
但在人類發展史上,有的人為了個人目的,教唆他人否定呢類智慧來達到自己目的而標立另類信條來混淆視聽。
這個話題信與不信,現在就見人見智。在我人生經歷中,因果報應的人和事屢見不鮮。至於肥豬英,大家放長雙眼睇佢收尾的結果吧!

引用:
原帖由 geometric 於 2021-2-18 09:08 AM 發表
放寬防疫措施首日 食客拒用「安心出行」拳襲快餐店職員
新冠肺炎第四波疫情持續數個月,政府日前放寬晚市禁堂食、二人一枱等限聚措施,由今日(18日)起生效,與此同時,政府強制食肆使用「安心出行」應用程式,要求食客進入時需掃描二維碼或登記資料,措施引起反彈。
今晨6時53分,有食客擬光顧黃大仙清水灣道45號彩雲商場地下一快餐店時,被職員要求使用「安心出行」應用程式或登記資料。有人拒絕並強行進入快餐店 ...
大家出門過馬路等紅綠燈都要小心,昨天有單三位女性等過馬路被一名男人急推出馬路受傷,有幸沒有被車輛撞到。
香港越來越古怪,無冤無仇也會受禍,野狼式襲擊無處不在,最緊要係人多地方提防詐(炸)彈襲擊。
祝福好心的人出入平安🙏

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-2-18 11:57 AM 發表

起碼肥佬比人告拜登冇咁大反應
哈哈,師兄耩得冇錯!
呢個也可以歸納為中國國運興盛的契機現象。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-2-18 12:12 PM 發表

磚家一話可以緊急使用
科興咁短時間可以運來香港
証明國家一早已經預留俾港人
國家依然無放棄香港呢個忤逆仔
反國家嗰班人經時先睇清楚國家係點為我哋著想
我哋祖國是賢父慈母的仁愛,因歷史原因己寵愛這個失養的''兒子"縱到生骨(刀)大頭菜。無他的,中華文化智慧是無私見大愛,仁愛得天下。
賢父慈母漸時受的委屈,作為諄良明理的子孫自然會明白。無知聽著詭譎慌言而仇視及掌擱亞爺者,最好早啲去投奔契爺或自己的理想角,無謂同自己亞爺再糾纏不休。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-2-18 12:24 PM 發表

為香港庫房多謝呢班YC
唔係納稅,係違法罰款,點解要多謝?

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-18 05:36 PM 發表

嫌煩咪唔好開囉,冇人迫佢開
做人都好煩,做生意或上班更加煩,對著啲客煩上加煩。唔通四大皆空變虛無咩?

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-2-18 05:46 PM 發表

一定係~我賭十串燒賣
哈哈,明顯係笑話,大家同一睇法買同一邊,邊個輸?
自己買燒買食啦,食得少嗰個當輸,贏嗰個繼續食燒買。
哎喲!笑屍我啦。

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-2-18 10:58 PM 發表

這裡發放正能量
証明大多數人都係正常嘅
流行榜1是駱主任文宣組嗎?

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-19 09:42 AM 發表

所有嘢都係由鬆到緊,我諗如果有日發生咗一間食店有人確診,然後追蹤時發覺大部分填資料嘅都係流嘢, 可能就會再收緊唔畀填資料或者要再進一步核實。
自打3O大板先一郁,香港人質素顯奇功。
老人家個人資料有的真,但後生填寫個人資料肯定100%後假的。

引用:
原帖由 lazy22 於 2021-2-19 10:15 AM 發表

我尋日分別譚仔同麥記買外賣,譚仔收銀位喺門口,買完就外面等,所以唔掃碼都好合理。但麥記喺入面買同等,只要你話外賣就唔需要掃碼,門口位職員會俾你入去,我覺得入咗去後人咁多根本就分唔到,唔排除有d人假外賣真堂食,所以如果入食肆內嘅話最好都係要求食客掃碼,只係一陣時間但更有保障。

政府推出新措施時可能冇諗過實際情況,但唔緊要,可以一路完善
政府做嘢,但多市民唔配合,效果衹能為零。這就是香港人質素,先自己打3O大板再說。作為正常市民,也同樣要捱3O大板,但抱著一線希望,配合政府一切防役措施,希望在明天。
我們要努力加油,配合落實政府的行動💪💪💪

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-2-19 11:20 AM 發表

新世界我覺得好似比較親中.
唔係咩?
老輩一定係,8O年代廣東省開荒牛。

引用:
原帖由 lazy22 於 2021-2-19 11:23 AM 發表

要辨別d人停留幾耐可能需要額外人力,我覺得除咗明顯只做外賣生意或者門口買外面等,只要入食肆內就應該掃碼,都只係履行dddd社會責任可能我俾錢搭車都怪咗掃碼,唔理解掃個碼有乜嘢困難係d老人家冇咁方便需要協助所有新措施啱啱推出都可能比較混亂覺得麻煩,習慣咗根本就唔當一回事
老人家唔識係正常,需要人協助,但後生唔用一定有古怪。蠢得過我對電話電腦完全冇認識,但不用人協助完全自己搞掂,好似用八達通一樣簡單。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-19 11:25 AM 發表

有女兄消氣消氣
腰哥行山捉隻老鼠俾女兄練耙啦,正!!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-19 11:29 AM 發表

政府有時真係撐唔落, YC玩野就唔使講, 就連正當商人都無所適從,
昨日去譚仔, 買左飛後在門外等, 做好後職員攞出門口, 都要掃....
但今早返工去一間餐廳買早餐外賣, 又係買左飛在門口等, 同個老板都幾熟, 問佢買外賣要唔要掃碼, 佢話唔使.....
所以如果問我, 我都唔知要唔要......
如果有質素市民配合政府的抗疫措施,使講得咁繁複,總之在有碼附近逗留三分,Do一Do當玩遊戲囉,既盡了市民責任也可以保障我及其他市民的健康措施,講得多其他是癈話。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-19 11:59 AM 發表

以色列用貴市價三倍價錢 搶疫苗所以搶到咁多, 加拿大就訂購比自己人口多六倍嘅疫苗。 乜嘢公平疫苗分配根本係得啖笑。
公仔會的精英主要是猶太人,是策劃控制全球戰略的精英影子政府。
地球人口減半計劃,梗係要保護好自己民族為先啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]