• 瀏覽: 542,985
  • 回覆: 88
  • 追帖: 164
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-12 07:10 PM 發表

當日毒果,用彩色印刷及風月版吸引眼球,而背後就 顛覆曬新聞傳媒嘅操守
有冇發現,現在報紙的新聞沒有再在每一篇報導寫上撰文人和編輯的名字? 
以前每段新聞也會用「文:某某某/編:路人甲」來標出文章責任人,現在隱姓埋名的報導,記者便變得更無道德下限地胡說八道了。

風來疏竹,風過而竹不留聲,
雁度寒潭,雁去而潭不留影;
故君子事來而心始現,事去而心隨空。
熱賣及精選
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-14 10:44 AM 發表

佢係咪唔知希臘因為佢地既民主制度仆街了。

民主制度係導致雅典滅亡既最大原因。打贏仗後,公民議會為左D小事,判打贏仗既將軍死刑...
想像下美國係二戰打到就黎贏時,國會投票通過判艾森豪威爾死刑,原因係美軍誤炸戰俘營...

雅典前車之鑑,之後政治基本唔係眾人之事,而係關你撚事,唔係就國破家亡
話政治係眾人之事既,根本唔尊重政治呢一門學問,以為係細佬仔玩泥沙咁容易
仲未有人夠膽冒大下之大不諱,講民主制度是有問題的制度。
如果有政治人物夠膽大聲說他不追求民主,只追求高效而體貼的行政方式,我會伸出個手指公比佢!
佢老美洗左百幾年腦,令人以為世上只有民主制度是現代唯一的好制度....

引用:
原帖由 3848 於 2021-3-14 08:36 PM 發表

雖然黑媒成日報打科興出事,但今日我去打時由等至走時都全場爆滿,我個friend前兩日去打又係全院滿坐。我等打針時坐得較前,見到好幾個阿叔(互不相識的),好想打,但血壓比壓較高,在場職員建議佢唔好打住或先去問問醫生先,幾個阿叔個個都係話好想打,只不過係緊張啫平時都冇唔舒服唔使見醫生,在場職員見佢哋但真係好想打,唯有叫佢哋坐多陣,到時再量血壓見埋醫生先決定。另一個年紀較大的阿伯又係好想打,佢家人不停掃 ...
現在情況就是這樣。一個合理的異常反應出現率,令到疫苗被污名化。繼而有人怕揹飛唔敢比某些群體人士注射疫苗。
說白點,隨時市民想打疫苗,某些群體已會被拒諸門外了。
我不論科興還是biontech,這顯然不是好事...

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 08:16 AM 發表

x2
冇人講嗎咁我地開始講囉

民主制度只係地球上其中一種制度
以前讀歷史明白每種制度都有利弊
大個之後明白
套用起世界上
每個國家歷史背景民族特性不同
而且世界日日在變化
不能夠一個制度apply全世界
即係部落制用係非洲某d較原始嘅國家可能更加適用
如果一個政治制度令人民食得飽有衫著唔駛打仗安定繁榮幸福快樂,我覺得大家應該有個open mind去embrace.

民主國家最令我反 ...
即使是我們5000年的中華歷史,我們的制度也一直變化。
在大禹治水有功受禪之前,一直是所謂「民主制度」由部落推舉共主。而禹傳給夏啟,才開始了父傳子的年代。
至商、周,一直是共主形式依存的聯合制(分別就像歐洲共同體和50聯合酋長國很近似),之後到秦以法家思想、漢初是行黃老之術。到漢武帝後用儒術治國。
雖然一直是君主制,在明代開始了內閣制,九卿權力甚至乎可以凌架皇權執政(像現在某些西方國家嗎?),傳說萬曆皇帝就是比廷議打臉,所以嬲嬲豬幾十年唔翻工.但反過來說,也由於是皇帝+內閣制,所以頭十年張居正加後30年內閣也能自動波運作,雖然很多史書也用「政治荒廢」來形容萬曆後30年的事,但外國典籍仍用中國當時經濟民生在世界前端之列。
時至近100年,是民初那班留學的學子,以為外國成功是民主制度,忽略了蒸汽機的發明才是老外高速發展的主因。其實,我們中華土地,可以有我們自家的制度和生活方式,求同存異,和其他國家互不侵犯的並存,也應是可以的。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-3-15 06:55 PM 發表

介紹你看明朝的那些事兒

明白一下在清朝前,大明帝國的光輝史。
師兄呢個推介正,啱啱一打開即刻停唔到手!

引用:
原帖由 wpk 於 2021-3-15 09:23 PM 發表

我當年買實體書,一看也停不了。
它的作者當年明月,也是牛B到不得了的勁人!
說來慚愧,我用緊國內水貨手機,佢有個電子書城的Apps, 比百幾蚊年費做會員就可以睇佢部份電子書。幸好這書的電子版剛好是他會員書庫內,所以有才幸看到了。一看停唔到

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 06:38 PM 發表

前面幾段歷史太深乜有個皇帝嬲嬲豬罷工嗎?咁好笑?😂😂

「其實,我們中華土地,可以有我們自家的制度和生活方式,求同存異,和其他國家互不侵犯的並存,也應是可以的。」 absolutely agree!!!

盲目跟隨人地嘅制度,好似想著跑步鞋去跑步,人地卻迫你要著佢對爛鬼皮鞋!!會跑🉐️遠飛得高嗎?算吧啦。

要成功,一定要自己行出一條路🤩🤩
嘻嘻,剛剛找到維基有一個簡略版的萬曆皇帝(明神宗)不上朝的敍述:

明神宗不寵愛朱常洛的母親,所以不想立常洛為儲君,有意立得寵的鄭貴妃之子朱常洵為太子,卻受到大臣與慈聖皇太后極力反對。由於明神宗遲遲不立太子,令群臣憂心如焚。朝中上下也因此分成兩個派別,明神宗與群臣爭論達15年之久,神宗被群臣所迫,不能立常洵為儲,因而以幾十年不上朝的方式向朝臣們抗議,是為萬曆怠政。

當然,史上對萬曆(神宗)不上朝的原因有很多說法,甚至乎有說他並不是完全不上朝;明朝抗日援朝之戰,也算得上是神宗皇帝指揮的,對手可是頗有名的豐臣家族;至於明末一大堆名臣,很多也是萬曆年間出身的。比方說孫承宗、熊廷弼、袁崇煥等等;所以現令越來越多學者分析,明末的政經環境,並不是如既往認知的差。

明朝皇帝有一股傲骨,在香港這個彈丸之地,也曾將西方痛擊兩次,這就是中葡屯門之戰、中葡(大嶼山)茜草灣之戰。兩次戰役均是明王朝告捷!班黃屍成日說老英佔領過可以認賊作那個爹,佢地又有沒有想過,屯門也曾經被葡國非法佔領過?他們究竟可以有多少個爹?

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 10:42 PM 發表

吓?屯門同大嶼山?😂😂
無錯,就是屯門同大嶼山;屯門青山灣除了有海鮮食外(三聖邨漁市),在青山灣公眾碼頭旁(近嘉多利灣)還可以看到炮台的遺跡。但那門炮是不是打葡國那門炮我就不知道,要請教一下這兒的其他師兄了~

引用:
原帖由 maggietsoi3 於 2021-3-16 10:58 AM 發表

去過美國領事館要檢測
班特工咪要排住隊做檢測?有冇得睇職業特工隊隊伍?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-17 05:28 PM 發表

冇計, 所以我對香港真係幾悲觀.......
今日有個黃色物體同我講,佢話「按技術睇,科興係最安全架啦,接種左咁多,實會有些人唔舒服架喎,點解D傳媒只係不斷講科興問題?撇除中國製原因啦,係咪真係科興有問題?」

我心諗,傳媒開盡輿論機器抹黑科興,不就是科興是內地製的政治行先的原因囉......所以香港真的幾悲,佢地自己都知立場行先+傳媒有問題,但又拒絕否定有問題的事...

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-18 08:55 AM 發表

又圈吓d疑似播毒句子先

佢地咁落力抹黑科興,除了政治原因外,都不知會不會涉及生產商背後巨大的利益.

(繼續灌水,看看能否在大叔新帖前,打爆500頁Post~)

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-3-18 12:47 PM 發表

https://sanfrancisco.cbslocal.com/2021/03/17/elderly-asian-woman-beats-up-man-attacking-her-in-san-francisco/

我好似聽見佢話 : 佢打我呀,,, 仆街 !!!
哈哈,我係抖音聽到啊,「佢蝦我啊..嗚嗚, 曲街啊~嗚嗚嗚~」

(點解我係用笑的Emoji? 因為阿婆反擊將個白鬼打到傷晒, 給阿婆一個讚,同埋,記住唔好蝦啊婆)

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-18 08:05 PM 發表

係咪好似食wasabi上頭咁感覺呢?
定係將10粒爽郎薄荷糖一齊放入口的感覺?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-18 09:32 PM 發表

吳氏🐷扒已經深潛多時,而段🐶欠警隊一個道歉
我好想吳扒告得入,但吳扒第二日就改口話「聽人講」,隨時咁樣比佢甩到身....律政司可能要諗下計,睇下有乜野罪名可以大機率叉到佢,如果唔係好多人都會唔服;

另外,希望搵人訪問一些曾經公開撐話有新屋頂事件的人(特別是那班披着專業身份的「網紅」),問下佢地現在造謠的人已經承認造謠,佢地盲撐會唔會道歉?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]