• 瀏覽: 565,269
  • 回覆: 116
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-11 09:26 PM 發表

山友禮儀🤝🤝🤝
係呀😊🤝🤝🤝

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-11 09:44 PM 發表

我地中佬都係比較有禮貌
可能係細過概時候,習慣要叫人,又或者係比較多羣體活動,冇人傾反而唔慣。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-11 11:38 PM 發表

嚟樣真哦,細個左鄰右舍關係好,陳師奶黃師奶,鄭婆婆阿陳伯叔叔,見到什麼人都打招呼住屋村成層樓都識得七七八八,和兒時玩伴三五成群當然係個個好人啦,,,所以都懂入廟拜神入屋就叫人,唔係比阿媽打話無禮貌的
細時又真係好習慣叫人,尤其公公婆婆,因為會讚你乖,左右格離個個都好傾。

引用:
原帖由 hanE 於 2021-3-13 08:25 AM 發表

你講嗰啲以前都係好一般的食品,尤其那檔糕點,40幾年前食過已經唔係好食嘅野純粹以平取勝,唔知點解又係食評捧到上天,送俾我都唔要,那附近幾條街好似幾拾年冇乜點變。
寫稿都要搵食,求其搵間舊舖,又話原味,一陣又話首創,再唔係講人情味老街坊,又十幾頁紙!
(再搵幾個食客同埋老細,做吓訪問,影吓合照,食物大特寫,大家都搵到食)

引用:
原帖由 hanE 於 2021-3-13 08:25 AM 發表

你講嗰啲以前都係好一般的食品,尤其那檔糕點,40幾年前食過已經唔係好食嘅野純粹以平取勝,唔知點解又係食評捧到上天,送俾我都唔要,那附近幾條街好似幾拾年冇乜點變。
寫稿都要搵食,求其搵間舊舖,又話原味,一陣又話首創,再唔係講人情味老街坊,又一板紙!
再搵幾個食客同埋老細,做吓訪問,影吓合照,食物大特寫,大家都搵到食。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-13 09:19 AM 發表

以往報紙競爭唔大版面少,冇專設飲食版,亦冇八卦雜誌,偶然報導飲食,上榜嘅大都真材實料,後來經濟蓬勃,為咗爭取廣告,各社都加強版面,飲食成固定題材每日恆常,為咗充塞版面,結果吹得就吹,作得就作。

N年前喺新界一間好受坊眾追捧嘅豬手牛丸店開餐,此店一向甚有個性,有某報飲食版記者到來竉幸,向老板表露身份,話嚟同佢做訪問幫佢宣傳,老板話唔使啦門口日日迫爆做唔切呀!
冇錯有麝自然香,根本唔係吹出嚟,而係根本做唔切。
寫手如果把口得,而且影相叻嘅,呢個題材根本係長做長有!
亦唔需要有乜嘢特別技能,因為老細會話晒俾你聽,你搬字過紙就可以。

引用:
原帖由 DaDaMiMi 於 2021-3-14 03:52 PM 發表

佢哋心底好想俾型警強的
仲記唔記得黑暴時期,有條片影住防暴拉咗隻曱甴妹,個死黑記問曱甴妹驚唔驚俾警察強姦,隻曱甴妹含羞答答架!
形警答完唔會之後,隻曱甴好失望😓

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-3-14 09:57 PM 發表

Facebook都會剷呢啲片,況且我有原片,Facebook及Youtube愈剷此片,我就愈會post出來
師兄有冇辦法 save 去安全地方?留低呢啲記錄。

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-3-15 03:00 AM 發表

免費攞左又冇蝕底,食唔食另一回事
支水可以去 useless fitless 用,
或者比工人都好。

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-3-14 10:00 PM 發表

訪問啲街坊都好平和又預左,得佢彷徨,兼且住向葵涌,收檔啦。
本來呢啲場合,弱智瘋實跑出來,不過,人地升左呢
個賤人話好 詫異!其實正常人會覺得,佢咁講令人詫異就真。

乜佢唔知大廈污水有病毒,有合理懷疑就會封區?
一月到而家,油麻地,尖沙咀...... 好多地方都封過啦?而家先黎詫異🤣

引用:
原帖由 y98141 於 2021-3-16 04:32 PM 發表

疫苗接種中心好似開到7點定8點,收左工再去都有時間
收工都可以去

引用:
原帖由 y98141 於 2021-3-16 04:25 PM 發表

唔一定
以前覺得相貌唔重要,大個先發現比小學老師fake左,相貌好_重要,熄左燈一樣有影響
其實老師自我安慰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]