• 瀏覽: 565,034
  • 回覆: 10
  • 追帖: 132
+368
支持大叔

最近確診個案回落,防疫措施又做得唔錯,嚟緊又有疫苗,我對今年疫情都頗為樂觀希望等有需要嘅人士優先接種完疫苗後,仲有祖國疫苗俾我打

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-19 08:28 AM 發表
今朝去過大家樂同麥當勞, 同樣聽見佢哋職員同人講外賣唔使掃,堂食先要 掃code , 香港刁民就是多 ,但政府真係訊息混亂。

掃個 code一秒都唔使, 佢哋就要花時間喺門口度左問右問。
我尋日分別譚仔同麥記買外賣,譚仔收銀位喺門口,買完就外面等,所以唔掃碼都好合理。但麥記喺入面買同等,只要你話外賣就唔需要掃碼,門口位職員會俾你入去,我覺得入咗去後人咁多根本就分唔到,唔排除有d人假外賣真堂食,所以如果入食肆內嘅話最好都係要求食客掃碼,只係一陣時間但更有保障。

政府推出新措施時可能冇諗過實際情況,但唔緊要,可以一路完善

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-19 10:26 AM 發表

我都試過喺麥記買完外賣之後突然決定轉堂食, 或者個個都話買外賣入咗去之後其實係堂食,所以唔應該用係未買外賣嚟區分,應該用該處所停留時間,超過十分鐘就應該掃code
要辨別d人停留幾耐可能需要額外人力,我覺得除咗明顯只做外賣生意或者門口買外面等,只要入食肆內就應該掃碼,都只係履行dddd社會責任可能我俾錢搭車都怪咗掃碼,唔理解掃個碼有乜嘢困難係d老人家冇咁方便需要協助所有新措施啱啱推出都可能比較混亂覺得麻煩,習慣咗根本就唔當一回事

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-2-19 02:37 PM 發表

老人家唔識係正常,需要人協助,但後生唔用一定有古怪。蠢得過我對電話電腦完全冇認識,但不用人協助完全自己搞掂,好似用八達通一樣簡單。
妹妹兄

引用:
原帖由 藍色小魚 於 2021-2-21 10:33 AM 發表

我記得我係萬x見到有年輕男士搶購m巾,個時真係o哂咀
妳講起m巾我都記得有次去萬0買嘢,m巾俾人搶得7788,洗手液濕紙巾呢d就肯定冇曬貨啦,門口排滿人,唔知等口罩定清潔用品,有貨到時d人好激動歡呼,唔講仲以為自己誤入追星現場當時覺得d人身體未出事,心理精神上已經有病回想呢一兩年真係遇到好多奇人怪事

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-2-21 07:28 PM 發表

我覺得香港好多呢啲怪,但佢地數量好多,完全係累左其他人。因為本來啲野係夠用嘅,俾佢地搶哂,夠都變左唔夠,搞到正常人都要搶埋一份,如果唔係真係正常用量都無得用。。。
所以好憎d造謠煽動嘅人,搞到社會立立亂如果可以規管嚴懲就好...

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-2-21 08:52 PM 發表

果排上貓超廁紙M巾大把貨, 都唔知D人搶嚟做咩
我都係嗰時學識貓超買嘢,夠曬方便

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-23 08:45 AM 發表

係呀,我老豆仲有幾個水佬老友記都唔去打,去地話唔識後生又無叫,我老豆話叫我個仔幫你約啦都灑手搖頭,所以老人家真係好受電視報紙後生影響到的
有d人唔一定反中但就真係冇乜立場,人云亦云一開始推出社區檢測時,我就聽我媽講佢好多朋友街坊仔女唔俾做,講到好恐怖我媽做完都話冇乜特別感覺好簡單,但d人被仔女洗腦都唔敢去做依家好多家庭屋企都有腦生草嘅後生仔女...

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-2-23 09:42 AM 發表

如果係真嘅,我寧願佢俾d教訓嗰12個yc但之後照俾入境,好過香港又要接收番d垃圾

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-23 01:53 PM 發表

我講果個「買多個小米掃安心出行」嘅yc
咪成日教壞哂佢阿媽囉😤😤
佢老豆係藍㗎,所以佢唔同佢老豆講野😓
yc學乜人用小米,又係唔幫襯藍店但死都要淘寶嗰類口講民主,但行為專制,自己唔接受唔鍾意仲要迫埋屋企人,個阿爸就慘d當生少個

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-27 03:04 PM 發表
因為呢兩日除咗要確定工作事情外,都要搞搞個煤氣爐,又要照顧家中兩老嘅兩餐,現在先得閒睇番呢兩日吓留言。

至於新工作,將來應該都有可能需要去大灣區某些地區工作(澳門或珠海),但未必係長駐,而且亦有可能需要接觸東南亞嘅企業(我直接report to Chairman,而Chairman係東南亞人士),所以我對新工作都有唔少期待。

在此多謝咁多位版友對大叔搵工嘅關心及對我新工作嘅祝福先。因為都好多版 ...
恭喜大叔搵到啱心水嘅工作祝新工順順利利!萬事如意!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]