• 瀏覽: 564,664
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
今天是2021年2月17日,辛丑年農曆正月年初六。

對於愚港面對新冠疫情嚟講,差不多剛好過咗一年。 在今次第四波疫情裡,昨日嘅確診數字為9宗,係第四波疫情最高峰時期百多宗確診數字後,再次回落到單位數。而第四波疫情對於愚港人嚟講,比較早前三波疫情,係更加難捱。不過由明日開始,加之於飲食業食肆嘅禁令就可以放寬,可以放寬晚上六點至十點,每一台食客可以四個人,呢個放寬對於飲食業嘅生意,係好重要嘅幫助。而事實上,對於大部分嘅愚港人(包括大叔) ,晚上6點後禁堂食,其實有時都幾唔方便,不過無計,呢個係愚港人自己攞嚟嘅,因為抗疫無決心之餘,又比班YC拖後腿,再加上負責抗疫嘅官員或明或暗hea做,令到愚港要經歷一波又一波嘅疫情,真係自作自受!經過四波疫情,現在才有部份愚港人肯會跟隨政府嘅抗疫政策及步伐,再一次證明愚港人係犯賤嘅。

同時間,昨晚我哋香港果班所謂嘅磚家可能俾人鬧得多,所以急急忙忙,過年前開咗一次會議之後,隔咗唔夠兩個禮拜,又肯再開會審批科興疫苗嘅緊急使用申請,結果呢,可能班磚家俾人鬧得多,各方面都有壓力啦,所以今次就係短時間內,開完會及基本上同意咗可以比科興疫苗係愚港可以緊急使用。

現時中國嘅新冠疫苗有三支箭,分別係國藥、科興及嚟緊嘅康希諾疫苗。而對於全世界大部份嘅國家,有別白皮及佢老尾嗰班吸血鬼,阿爺晨早講咗中國嘅新冠疫苗將會係全世界嘅「公共產品」(public goods),重重打咗白皮及佢老尾(連埋果堆國際大藥廠)一大巴掌!所以阿爺嘅新冠疫苗某程度上可以達到兩個目標:第一個目標當然係增加咗可以接種疫苗嘅人數,而我哋喺呢個星期嘅新聞已經睇到,阿爺已經分別向唔同嘅國家捐贈左某個數量嘅疫苗。我相信,呢類捐贈行動會陸續有來,而收到捐贈嘅國家大部分都係一啲比較弱勢嘅國家,而呢啲國家要爭購勾尾嘅疫苗,佢哋真係無優勢,真係唔知幾時先會買夠疫苗。而家阿爺出手先捐贈後再提高生產畀佢哋購買疫苗,係造福全世界嘅一件好事。第二個目標,中國疫苗嘅出現,亦都防止咗白皮嘅新冠疫苗炒到天價咁高,唔比機會班勾尾白皮及藥廠謀取暴利。

有人話阿爺利用新冠疫苗去爭取更多國家支持及國際事務話語權,呢個當然亦係事實。

當年(廿幾三十年前)喺大學上國際政治嘅第一堂,阿講C就講,外交就係一個國家內政嘅延伸。同時,我哋中國人都有所謂嘅「弱國無外交」之說。何為弱何為強,喺國際政治裡,都係相對嘅,但基本上係有某啲指標可以參考,例如人口、天然資源、經濟發展狀況、文化底蘊、科技水平等,各方面都可以睇到一個國家相對於其他國家,究竟係強定係弱。根據以上指標,現時嘅中國係強國之列,當然順理成章。

講返今次疫苗外交,係去年新冠疫情開始時,白皮已經講緊中國進行緊「醫療外交」,而現時嘅疫苗外交,當然亦係醫療外交嘅延伸。去年阿爺派出咗好多隊專家醫療隊到有需要嘅國家,支援其他國家去抗擊疫情,同時亦捐贈一大批醫療物資。當然,遣派醫療支援隊伍,過後好多國家真係反面唔認人,仲反咬阿爺一口,話阿爺隱瞞疫情甚至故意傳播新冠病毒 ,例如截黑及意粉國,就係呢類賤國嘅最佳例子,完美示範咗,咩叫「忘恩負義」。但係國際政治上,呢堆賤國點忘恩負義都好,始終基於利益考慮,阿爺唔會同佢哋反面,雖然幫咗佢哋之後,佢哋嘅劣根性會反咬阿爺一口,但在現今疫情吃緊嘅時候,提供大量疫苗或捐贈疫苗比唔同國家,對於全世界遏止疫情,又或者令全世界變得穩定,是好重要的行動。何況阿爺晨早係疫苗開發初期已經講咗,疫苗係全世界嘅公共產品,唔會賣到天價之餘,亦都會主動捐出嚟又或者以平價賣比一啲較弱勢嘅國家。呢啲係白皮佢哋做唔到嘅。呢個解釋咗點解勾尾白皮國家又或者所謂嘅屎眼聯盟佢哋會咁憎恨中國!因為阿爺令到白皮賺唔到暴利,亦唔能夠利用疫苗去控制其他弱國!

中國人係「窮則獨善其身,達則兼濟天下」,呢個係中國人幾千年嚟嘅傳統。過去200幾年中國比白皮及AV國㩒住嚟打,比人搶比人呃俾人㩒,係無奈嘅事實。但係過去幾十年,中國從後追上,漸漸強起來,中國不再被欺,外交層面亦真係可以企直腰板,向外國說不,甚至反擊!現在阿爺話:你哋想點,放馬過嚟!中國在又窮又弱嘅時候,中國人都唔驚你班白皮,何況現在廿一世紀嘅中國盛世!

支持大叔

報到

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:05 AM 發表
今天是2021年2月17日,辛丑年農曆正月年初六。

對於愚港面對新冠疫情嚟講,差不多剛好過咗一年。 在今次第四波疫情裡,昨日嘅確診數字為9宗,係第四波疫情最高峰時期百多宗確診數字後,再次回落到單位數。而第四波疫情對於愚港人嚟講,比較早前三波疫情,係更加難捱。不過由明日開始,加之於飲食業食肆嘅禁令就可以放寬,可以放寬晚上六點至十點,每一台食客可以四個人,呢個放寬對於飲食業嘅生意,係好重要嘅幫助。而 ...
報咗到先睇

報到,支持大叔!

報到

早晨and 報到

哇我第一次有第一版😳✌🏻

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-17 09:06 AM 發表

報咗到先睇
你有無咁快反應呀?!

支持大叔

支持。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:09 AM 發表

你有無咁快反應呀?!
講真呀大師兄,我打多咗幾個字仲要send唔到,quit咗再入返鄉土,都有place

好開心見到中國強大起嚟,多謝大叔的文章,很有深度

報到!
哈哈!#15

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]