• 瀏覽: 565,350
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 08:45 AM 發表

我今年半百,當年是讀殖民地年代的中國歷史,而亦衹教到1949國共內戰,新中國成立,而1949之後喺空白。

當年對近代史好有興趣,在中一/二開始,經常在學校圖書館,睇近代史書,由晚清到新中國成立一段時間都有。

而當年因為一套電視劇《烽火飛花》,而令我對中國近代史產生興趣。電視劇一首插曲,由阿姐主唱嘅《勇敢的中國人》一直傳唱至今天,媒體的幫助,對年青人認識國家歷史好有幫助。
火兄手誤?
勇敢中國人唔係烽火飛花插曲呀

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 07:29 AM 發表

新聞見到黃之鋒腰纏鐵鏈,俾阿sir拖狗咁拖,嗰一刻有啲不忍,心唸佢父母見到哩個畫面,會有咩感受?
應該怪自己由細同個仔洗腦再鋪排佢做漢奸

引用:
原帖由 桑下樽前 於 6-3-2021 09:30 發表

火兄手誤?
勇敢中國人唔係烽火飛花插曲呀
多謝指正,時空錯亂🙏🙏🙏已更正

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-6 01:21 發表

佢地見到十皮野月薪兼可以控制政府立法,個個就向呢方面發展.....

結果,搞內耗都搞左十幾廿年.......
一直都話各級議員的薪酬太高,太高,太高啦!
選舉期間,每次聽到話出來選係為市民服務,真心想🤮

如果把薪酬抹去,只係比車馬費及正常有單據的日常開支,睇下還有無咁多人爭著為“市民服務?😏

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-3-6 09:21 AM 發表

毛婆係長頭髮長期盆髮吉,三日唔洗頭,會生頭蝨
佢長髮個樣令我想起80年ttb版梅超風

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-6 09:18 AM 發表

而家叫返黃成智狄志遠呢啲出嚟選囉,可能入到閘, 成為忠誠反對派。
入到閘
不過跑出機會應該好細

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-3-6 08:06 AM 發表

我暫時投得最錯係投俾田二蛇,新民黨年代的佢同而家簡直截然不同,應該係票源兩邊都可能失中間派,建制,唔駛投啦…已經夠穩陣,泛暴,隻鑊係佢地搞出來,而家反而擔心功能組別被黃人搶攻曬
今非昔比的了,功能組別去地怎強攻最多係9個界別有勝算,而其他界別就棟高床板唸下現在這遊戲規則吧,,而我說有勝算這9個界別仲有個緊箍咒要選委提名(現在還未出台如果辣點要人大代表提名就仲金),去地攞唔攞到提名都成問題,可能教育界係飛校長,法律界可能清洪都唔定的,,盤棋真係好精彩而我們就做花生友好了

引用:
原帖由 陽光藍孩 於 2021-3-6 08:08 AM 發表
【港區全國人大代表:#建議將抗戰歷史加入香港教材#】港區全國人大代表陳勇建議:建立中國香港抗戰歷史紀念館,保存好香港的抗戰遺蹟,同時將抗戰歷史加入香港本地教材。“讓我們的下一代知道自己是誰,永遠記得和平的珍貴,不被外面的反華力量忽悠洗腦,做出親者痛仇者快的事情。”

小弟較年輕,初中接受嘅亦係黃師中史教育。整體感覺係好多年份日子要記,好多軍伐名字要記,我唔知佢係特登定點。反正最後帶唔出任何對該段歷 ...
要多播黑太陽731呢類電影,俾今日的學生知道日本的惡毒

引用:
原帖由 桑下樽前 於 6-3-2021 09:33 發表

入到閘
不過跑出機會應該好細
因為支持建制唔會投,黃人更加唔會投

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 09:32 AM 發表

多謝指正,時空錯亂🙏🙏🙏已更正
我自己都時時記錯嘢
不過烽火飛花首主題曲都好正

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-3-6 09:33 AM 發表

入到閘
不過跑出機會應該好細
如果兩個候選人,一個係黃成智 ,一個係民建聯,唔知班黃狗會唔會唔投。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 6-3-2021 09:34 發表

今非昔比的了,功能組別去地怎強攻最多係9個界別有勝算,而其他界別就棟高床板唸下現在這遊戲規則吧,,而我說有勝算這9個界別仲有個緊箍咒要選委提名(現在還未出台如果辣點要人大代表提名就仲金),去地攞唔攞到提名都成問題,可能教育界係飛校長,法律界可能清洪都唔定的,,盤棋真係好精彩而我們就做花生友好了
特首提名就5個界別各15提名,如果立法會照跟,即喺話邊個入閘,由阿爺話事

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 09:36 AM 發表

因為支持建制唔會投,黃人更加唔會投
到時應該有人搞"全民白票"

引用:
原帖由 有女萬事足 於 6-3-2021 09:35 發表

要多播黑太陽731呢類電影,俾今日的學生知道日本的惡毒
説實在,這套戲有啲鏡頭真的不堪入目,睇完個心好唔舒服

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-3-4 01:53 PM 發表

如果起別墅、低密度住宅,就不用平整山頭;咁大地方,政府賣地好好賺

暴大搬到惠陽,就可以脫去暴大之名,變回正正常常的大學,中大創校先賢都會感到欣慰
民主女神像可以搬去和合石嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]