• 瀏覽: 565,078
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 陽光藍孩 於 6-3-2021 08:08 發表
【港區全國人大代表:#建議將抗戰歷史加入香港教材#】港區全國人大代表陳勇建議:建立中國香港抗戰歷史紀念館,保存好香港的抗戰遺蹟,同時將抗戰歷史加入香港本地教材。“讓我們的下一代知道自己是誰,永遠記得和平的珍貴,不被外面的反華力量忽悠洗腦,做出親者痛仇者快的事情。”

小弟較年輕,初中接受嘅亦係黃師中史教育。整體感覺係好多年份日子要記,好多軍伐名字要記,我唔知佢係特登定點。反正最後帶唔出任何對該段歷 ...
我今年半百,當年是讀殖民地年代的中國歷史,而亦衹教到1949國共內戰,新中國成立,而1949之後喺空白。

當年對近代史好有興趣,在中一/二開始,經常在學校圖書館,睇近代史書,由晚清到新中國成立一段時間都有。

而當年因為一套電視劇《烽火飛花》,而令我對中國近代史產生興趣。而另一首電視劇插曲,由阿姐主唱嘅《勇敢的中國人》一直傳唱至今天,媒體的幫助,對年青人認識國家歷史好有幫助。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 12:28 AM 發表

除咗監蠆特許,仲有一個場合必用,EE妳一定知。
嚟度應該好多人都知道吧

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-6 08:47 AM 發表

嚟度應該好多人都知道吧
腰兄唔好心邪呀

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 07:29 AM 發表

新聞見到黃之鋒腰纏鐵鏈,俾阿sir拖狗咁拖,嗰一刻有啲不忍,心唸佢父母見到哩個畫面,會有咩感受?
佢父母應該為佢喝彩,得到精彩的人生。我哋都鄧佢開心!

引用:
原帖由 hanE 於 2021-3-6 12:16 AM 發表

坐緊未必立刻剪啩,可能新入去嘅一律冇得揀(全部平頭裝😂),底底劃一款,🤔咁爸爸咁多碼又分A,B,C,D,E警司又知唔知呢?點解周停唔對探監嘅人透露呢?我真係好關心佢哋㗎🤭
我都好關心周庭嘅短髮 look

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 07:29 AM 發表

新聞見到黃之鋒腰纏鐵鏈,俾阿sir拖狗咁拖,嗰一刻有啲不忍,心唸佢父母見到哩個畫面,會有咩感受?
佢父母走左佬啦

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 07:01 AM 發表
盧總今日的點評,阿爺今次大手術,喺要愚港做回經濟城市,不要搞政治,亦同時鉗制商家,不能成為關鍵小數,在關鍵時刻,搞風搞雨

[頭條日報] 巴士的點評─ ─香港將重回一個經濟城市

連結: http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20210306/915633/

巴士的點評——香港將重回一個經濟城市

秦皇失鹿,天下共逐。到如今把鹿捉回欄柵之內,大家 ...
我會用中國人故事,觀音大使灑下楊枝聖水把大地重新潔淨,,,希望香港慢慢就不談政治平平淡淡安居樂業

引用:

去個漢奸老豆老母會話,從細教育你做漢奸走狗真的沒選錯,阿仔你慢慢坐啦我地攞住過億帶住你乖弟弟去袋鼠國歎世界了,,我地手機號停了的以後生死不相往來啦

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 6-3-2021 09:06 發表

我會用中國人故事,觀音大使灑下楊枝聖水把大地重新潔淨,,,希望香港慢慢就不談政治平平淡淡安居樂業
好好的比喻,等愚港人洗淨心靈,看清事實,唔好再掂政治呢氹混水

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-6 07:53 AM 發表

所以佢地咪去英國做乞兒囉......
今次中央既行動,真係會連平時中立既人也會被嚇走,始終直選位減15席真係好令人唔開心.....
但正如盧總話齋:中央唔想香港再陷入政治旋渦度,所以一定會收回立法會的選舉權力.....
但今次之後,真係要開始處理有堆建制派立法會議員Hea做,唔勤力,甚至食碗面反碗底的問題.....

(例如大舊石,兩條田蛇,甚至黑暴期間明哲保身既King主席.... ...
如果班和理死走晒(希望真的走哦唔好吹水)而香港變返漁港我都非常感恩和開心,正常香港人見到中央沒放棄香港應該都係歡愉的

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 6-3-2021 09:10 發表

去個漢奸老豆老母會話,從細教育你做漢奸走狗真的沒選錯,阿仔你慢慢坐啦我地攞住過億帶住你乖弟弟去袋鼠國歎世界了,,我地手機號停了的以後生死不相往來啦
諗起早排河童同老母同條女山頂放狗,比位正義姐屌時,仲牙斬斬,估唔到無幾耐,就輪到河童自己比懲教阿sir鐵鏈放狗

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 07:43 AM 發表

記得盧生佔中前期,喺巴士的報分析過,傳統民主派俾激進派搶咗先導地位,必然會令協商派淡出,傾向與政府強硬抗爭以保領導地位,結果會令政治生態趨向極端對立。
而家叫返黃成智狄志遠呢啲出嚟選囉,可能入到閘, 成為忠誠反對派。

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-3-4 01:32 PM 發表

毛婆同一舊雲可能會墮lina 墮到落肚臍
毛婆係長頭髮長期盆髮吉,三日唔洗頭,會生頭蝨

引用:

出黎行 梗要還

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 07:01 AM 發表
盧總今日的點評,阿爺今次大手術,喺要愚港做回經濟城市,不要搞政治,亦同時鉗制商家,不能成為關鍵小數,在關鍵時刻,搞風搞雨

[頭條日報] 巴士的點評─ ─香港將重回一個經濟城市

連結: http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20210306/915633/

巴士的點評——香港將重回一個經濟城市

秦皇失鹿,天下共逐。到如今把鹿捉回欄柵之內,大家 ...
感謝中央出手

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]