• 瀏覽: 564,957
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-5 10:29 PM 發表

老實講,中央依家真係當左香港係新彊咁處理.....
班黃友去到英國會成為全球反中勢力的爛頭卒,佢地響出面會不惜一切去搞亂香港....
而黑暴趨向地下化甚至恐怖份子化,佢地分分鐘會有孤狼式突擊......
如果你的"平靜"意思話一切回復到2019年6月前,相信唔可能了......

班和你死已經將魔性浮左出黎,佢地只係響呢個時間發放唔到出黎而已......
呢班友同新彊班友的最大分別係怕死

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-5 01:27 PM 發表

如果佢地砌實執行佢地個總黨鋼,相信仲可以繼續玩......

拿...真係響佢地網頁度拎出黎架....係咪比建制更建制呢......

政策總綱

民主黨的基本信念

1. 香港是中國不可分割的一部分,我們支持香港回歸中國。

2. 回歸後實行一國兩制、高度自治及港人民主治港,符合香港人意願,有利於穩定與繁榮,對中國的發展起促進作用。

3. 我們關 ...
羅煮食唔係密謀修改嗎

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-3-6 01:28 AM 發表
圖片網上轉載
新聞見到黃之鋒腰纏鐵鏈,俾阿sir拖狗咁拖,嗰一刻有啲不忍,心唸佢父母見到哩個畫面,會有咩感受?

呢條漢奸,荼毒不少年青人,多少學生因佢嘅行為,而坐緊監,多少家庭,因佢嘅推動,而意見相阻,今天對佢衹是腰纏鐵鏈,都未送上刑埸,實在死不足惜

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 07:01 AM 發表
盧總今日的點評,阿爺今次大手術,喺要愚港做回經濟城市,不要搞政治,亦同時鉗制商家,不能成為關鍵小數,在關鍵時刻,搞風搞雨

[頭條日報] 巴士的點評─ ─香港將重回一個經濟城市

連結: http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20210306/915633/

巴士的點評——香港將重回一個經濟城市

秦皇失鹿,天下共逐。到如今把鹿捉回欄柵之內,大家 ...
記得盧生佔中前期,喺巴士的報分析過,傳統民主派俾激進派搶咗先導地位,必然會令協商派淡出,傾向與政府強硬抗爭以保領導地位,結果會令政治生態趨向極端對立。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-3-6 07:02 AM 發表

呢班友同新彊班友的最大分別係怕死
所以佢地咪去英國做乞兒囉......
今次中央既行動,真係會連平時中立既人也會被嚇走,始終直選位減15席真係好令人唔開心.....
但正如盧總話齋:中央唔想香港再陷入政治旋渦度,所以一定會收回立法會的選舉權力.....
但今次之後,真係要開始處理有堆建制派立法會議員Hea做,唔勤力,甚至食碗面反碗底的問題.....

(例如大舊石,兩條田蛇,甚至黑暴期間明哲保身既King主席......)

引用:
原帖由 ricebuket 於 6-3-2021 07:43 發表

記得盧生佔中前期,喺巴士的報分析過,傳統民主派俾激進派搶咗先導地位,必然會令協商派淡出,傾向與政府強硬抗爭以保領導地位,結果會令政治生態趨向極端對立。
班人一直相信,共產黨好要面,好怕白鬼講破壞基本法,好怕一國兩制失敗,好怕制裁,一路用步步進迫,不斷加壓,迫共產黨讓步。

但佢哋睇唔通,以上所講,在回歸初期,共產黨確有點顧忌,因為當時世界天坪仍則向西方,但隨年月,天坪的方向已慢慢在改變而班人不自知,終於被佢哋測試到共產黨底線,要進行大整改大手術,而今次不論協商派,激進派,抗爭派,自決派及港獨派,全部一鑊炒起,一件不留

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 07:43 AM 發表

盧總本身讀政治系,又睇過歷年顏色革命既例子,佢一定知道政治生態的走向.....

當湖塗偉放生弱智瘋,容許班乳鴿亂咁搞,犯暴已經走向不生路......
但一切如果唔係佢地背後班金主指示,佢地會咁做??

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-6 07:55 AM 發表

班人一直相信,共產黨好要面,好怕白鬼講破壞基本法,好怕一國兩制失敗,好怕制裁,一路用步步進迫,不斷加壓,迫共產黨讓步。

但佢哋睇唔通,以上所講,在回歸初期,共產黨確有點顧忌,因為當時世界天坪仍則向西方,但隨年月,天坪的方向已慢慢在改變而班人不自知,終於被佢哋測試到共產黨底線,要進行大整改大手術,而今次不論協商派,激進派,抗爭派,自決派及港獨派,全部一鑊炒起,一件不留
因為阿爺睇到佢地縱容暴力,所以對犯暴撤底死心.......
佢地簡單黎講只係爛頭卒一堆,西方叫佢地做死士佢地點會唔做......
今次大手術,外國一定會乘勢制裁,西方會將香港當做新彊,成為反華議題,香港一定會有陣痛....

但陣痛完後香港就要重新出發了......

如此保守的政改方案下,班hea做,懶做,甚至背後篤政府背部既自稱"愛國建制"既粉皮開始被浮上黎了....到時中央相信會有一套考勤制度去監察佢地....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-6 07:53 AM 發表

所以佢地咪去英國做乞兒囉......
今次中央既行動,真係會連平時中立既人也會被嚇走,始終直選位減15席真係好令人唔開心.....
但正如盧總話齋:中央唔想香港再陷入政治旋渦度,所以一定會收回立法會的選舉權力.....
但今次之後,真係要開始處理有堆建制派立法會議員Hea做,唔勤力,甚至食碗面反碗底的問題.....

(例如大舊石,兩條田蛇,甚至黑暴期間明哲保身既King主席.... ...
我暫時投得最錯係投俾田二蛇,新民黨年代的佢同而家簡直截然不同,應該係票源兩邊都可能失中間派,建制,唔駛投啦…已經夠穩陣,泛暴,隻鑊係佢地搞出來,而家反而擔心功能組別被黃人搶攻曬

【港區全國人大代表:#建議將抗戰歷史加入香港教材#】港區全國人大代表陳勇建議:建立中國香港抗戰歷史紀念館,保存好香港的抗戰遺蹟,同時將抗戰歷史加入香港本地教材。“讓我們的下一代知道自己是誰,永遠記得和平的珍貴,不被外面的反華力量忽悠洗腦,做出親者痛仇者快的事情。”

小弟較年輕,初中接受嘅亦係黃師中史教育。整體感覺係好多年份日子要記,好多軍伐名字要記,我唔知佢係特登定點。反正最後帶唔出任何對該段歷史嘅任何情感,同情,厭惡,憤概,咩都無。老師自己都冇情感,邊會有情感感染到細路

中三時教呢d歷史自然係考試會問一條essay type question. 問我日本侵華對日本是否有需要(唔記得exact wordings) 。一定要跟書答,日本軍國主義興起等等書入面寫嘅原因先有分。我記得我多答一個point話日本仔成日擔心個島仔養唔起自己所以歷史上多次侵華。老師係比左一個大剔但冇加分我記到宜家架。我想帶出嘅係其實所謂中學中史教育係好生硬(已經唔好話有機會教錯野喇),大家版友唔需要就住呢條問題討論。

所以我好讚成中史必修之餘加入官方對該段歷史嘅睇法。教學生相關情感之餘,最重要係令黃師知道要點教點教先合適。教育局最好準備埋相關教材比學校用,唔好比黃師有位入。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-3-6 08:06 AM 發表

我暫時投得最錯係投俾田二蛇,新民黨年代的佢同而家簡直截然不同,應該係票源兩邊都可能失中間派,建制,唔駛投啦…已經夠穩陣,泛暴,隻鑊係佢地搞出來,而家反而擔心功能組別被黃人搶攻曬
一來黃友不屑功能組別,二來佢地最多只係響教育,IT,醫護,法律界有位嗟......
同埋有提名委員會把關之下,愚慧明,大啟C之流肯定唔會入到閘.....

至於果班"建制二五仔"....響來屆立法會未必會出局...始終為數真係太多...

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-6 07:29 AM 發表

新聞見到黃之鋒腰纏鐵鏈,俾阿sir拖狗咁拖,嗰一刻有啲不忍,心唸佢父母見到哩個畫面,會有咩感受?
但佢已經令好多被洗左腦的年青人有同樣遭遇,我覺得係報應

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-3-6 08:13 AM 發表

但佢已經令好多被洗左腦的年青人有同樣遭遇,我覺得係報應
被中央點名要嚴懲....今次佢真係光宗耀祖......

引用:
原帖由 扯旗幫 於 6-3-2021 08:06 發表

新的選舉委員會取代選舉主任職務,負責把關入閘,將來如果不是忠誠反對派(包括功能組別),根本入唔到閘

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]