• 瀏覽: 564,907
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 10:18 AM 發表

疫苗成本反而廢水mRNA比滅活疫苗應該更低..產量更快

但關乎歐美藥廠既利潤,和廢水疫苗後期運輸處理好多麻煩野...

唔係剩係送俾你就用到,對窮國廢水疫苗引起既問題可能更大...
美國這幾天落大雪.
新聞話有疫苗儲存設施冷凍系統冇電, 要馬上搵人接種用咗D疫苗.

報到&繼續支持大叔。

遲來的拜年, 祝大家身體健康。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-2-17 01:21 PM 發表

佢地自己都唔夠用, 已經搏晒命周圍搶, 仲點攪疫苗外交?
其實中國自己十幾億人計數都唔夠.
不過因為中國本身疫情受控先可以俾人用住先.
亦可以話中國係捨己為人.
捨己為人
師兄我鍾意呢個point!!
應該題議外交部日日同全世界preach呢一點!!!!

支持大叔

引用:
原帖由 大叔5935 於 17-2-2021 09:05 發表
今天是2021年2月17日,辛丑年農曆正月年初六。

對於愚港面對新冠疫情嚟講,差不多剛好過咗一年。 在今次第四波疫情裡,昨日嘅確診數字為9宗,係第四波疫情最高峰時期百多宗確診數字後,再次回落到單位數。而第四波疫情對於愚港人嚟講,比較早前三波疫情,係更加難捱。不過由明日開始,加之於飲食業食肆嘅禁令就可以放寬,可以放寬晚上六點至十點,每一台食客可以四個人,呢個放寬對於飲食業嘅生意,係好重要嘅幫助。而 ...
先報個到支持大叔,大叔新帖剛好趕及科興疫苗獲得專家推薦在香港緊急使用,為香港進入疫苗抗疫作準備,現在等睇科興疫苗同複必泰賽跑,鬥快到港,亦已經有評論估計,科興有機會較先到港,始終白鬼有機會因自私自利而做手腳,禁疫苗出口。

至於講到阿爺疫苗外交,今次除咗喺一場外交比拼外,亦同樣是一場醫療科技比拼。白鬼在自顧不下的情況下,根本不會理會亞非弱國,而地球村被遺棄的一群,今次全靠阿爺打求,這亦是延續開國初期,當時周恩來總理的援非歷史,為國家返回聯合國種下不少功勞,而今次的疫苗外交,相信亦能為國家在國際中提升不少實力。

引用:
原帖由 maggietsoi3 於 17-2-2021 12:25 發表
繼續support大叔,新聞有話科興最快今個星期五到港
截複必泰糊,激死黃💩

忙了一個朝早,Lunch 時過來已開新版,支持大叔

英國似乎好唔掂,而家事事挑釁中國。

會唔會星期五由中旅/華潤安排運輸,由深圳灣過關?

[頭條日報] 消息指科興疫苗或最快本周五抵港 BioNTech疫苗料下周運抵

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2000970/

繼續支持!

近日聽到一班黃醫護講明只打國產疫苗! 並無他選!
另有聽到宇宙最強亦擔心要打伏必泰, 因為前線可能沒有選擇!
而家好啦科與先到, 識揀當然揀國產!
身體最誠實!!!

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-17 01:43 PM 發表

截複必泰糊,激死黃💩
班黃既相信寧願唔打......就算復必泰到港都會話隻疫苗係內地集團代理而拒打......

佢地分分鐘寧願去英美打都唔響香港打......

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-17 01:55 PM 發表
會唔會星期五由中旅/華潤安排運輸,由深圳灣過關?

[頭條日報] 消息指科興疫苗或最快本周五抵港 BioNTech疫苗料下周運抵

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2000970/
運醫療設施響香港得一兩間做,華潤無咁既設備.....

引用:
原帖由 054D 於 2021-2-17 01:49 PM 發表
英國似乎好唔掂,而家事事挑釁中國。
想抓著數嗟.....

引用:
原帖由 geometric 於 2021-2-17 09:16 AM 發表
報到!
繼續食住滷蛋咁睇~ 也食住滷蛋咁睇戲,看白皮藥廠氣急敗壞的樣子~
講到尾, 啲歐美藥廠著緊嘅, 都係佢哋老闆嘅荷包, 同埋背後買佢哋股票嘅一眾大戶(散戶? Who care?!) 嘅利益啫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]