• 瀏覽: 565,051
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 kenywj 於 2021-2-23 12:01 PM 發表

總之係佢哋心目中~大陸做乜都錯,白鬼做乜都岩
Yes
就同佢地話大陸野信唔過一樣
就好似打疫苗,我個部門係優先接種之一,但d同事話大陸野信唔過,作用不大得5x%防護率,所以唔打(我都不知幾想打,入到去預約版面,但係由於未有部門信件,所以最後冇book到)

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 08:05 PM 發表

我老媽差半年才70歲,我都叫老媽唔好等先打,半年後我哋肯定已經有得打
我老媽80幾差不多90
有長期病患不適合打疫苗
只望疫情過去佢可以落街行吓
去酒樓食佢愛食既蝦餃燒賣

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-22 09:50 PM 發表

師兄咪誤會!我飲果啲咩冰,全部都係拉住老爸衫尾,去冰室飲下午茶至有得嘆架咋
但係有好嘢食,飲水搭都夠幸福
不過感恩,我的確係比較幸運,最後至比老媽必咗出來,有老爸呀哥家姐帶我周圍去飲飲食食
以前街邊啲紅豆冰、菠蘿冰、涼粉冰真係好正架
茶記邊有街邊檔咁好飲

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 10:15 PM 發表

大家都是屋邨長大,太多小時候相同的經歷

家回味翻,其實幾開心,因為嗰時好容易滿足
係呀
我成日同姪仔姪女講以前住屋邨點點點
隔離鄰舍全部都識
街頭小食又多又好味
不過佢哋係唔信我同同學玩捉伊因會由二樓跳落街
以家諗返都唔明點解咁大膽

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 10:41 PM 發表

葵盛泳池試過紙袋炒麵加雞蛋形狀大菜糕
火兄居然去過葵盛泳池?
咁啱我以前住葵盛東
以家住天水圍

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-2-22 11:21 PM 發表

果時應該未有430穿梭機架, 無綫打對台嘅係辛尼哥哥同怪獸嘅跳飛機
跳飛機真係經典
啲兒歌易上口又有益
嗰時覺得青蛙好可愛
蓮茜好靚女

引用:
原帖由 geometric 於 2021-2-23 12:35 PM 發表

當年涼粉豆腐舖的豆漿類似咁樣,好好飲的~
吖!走寶潻!望落個樣好有質感好濃郁咁喎。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-2-23 01:23 PM 發表

跳飛機真係經典
啲兒歌易上口又有益
嗰時覺得青蛙好可愛
蓮茜好靚女
早十幾年前我係一個移民美國朋友嘅屋企, 佢就係播辛尼哥哥跳飛機嘅歌等佢D仔女習慣聽多D中文

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-2-23 12:55 PM 發表

Yes
就同佢地話大陸野信唔過一樣
就好似打疫苗,我個部門係優先接種之一,但d同事話大陸野信唔過,作用不大得5x%防護率,所以唔打(我都不知幾想打,入到去預約版面,但係由於未有部門信件,所以最後冇book到)
可以預約左先,因為預約不需要上載文件; 而證明文件雖然有建議的樣式,但是,如果最後公司沒有開出證明文件,可以試試拿糧單做證明。(但我不確定糧單是否可行)

甚至乎,可以自己打印,找主管簽名蓋章,也是一個可考慮的方法啊。
參考文件:https://www.covidvaccine.gov.hk/ ... _identity_proof.pdf

引用:
原帖由 6月飛雪 於 23-2-2021 13:20 發表

火兄居然去過葵盛泳池?
咁啱我以前住葵盛東
以家住天水圍
以前葵涌荃灣,衹有葵盛泳池可以遊水,所以就算要轉車,都無辦法

家,一個天水圍兩個泳池,以前幸福不是必然的

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-23 08:45 AM 發表

係呀,我老豆仲有幾個水佬老友記都唔去打,去地話唔識後生又無叫,我老豆話叫我個仔幫你約啦都灑手搖頭,所以老人家真係好受電視報紙後生影響到的
腰腰你幫人地登記啦!!

引用:
原帖由 a_drew 於 2021-2-23 12:37 PM 發表

你數漏商報
大公文匯合併在中聯辦之下,最根正苗紅

佢地裝修都係搵番省資企業做番

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-2-23 01:12 PM 發表

以前街邊啲紅豆冰、菠蘿冰、涼粉冰真係好正架
茶記邊有街邊檔咁好飲
又走寶?!街邊飲品記得主要椰汁,蔗汁果啲咋。屋企樓下個美食區,我主攻都係食品。
有檔咖哩蠔油魷魚,呀嫂為咗幫襯佢,一星期嚟幾次順便搵呀哥🤣

引用:
原帖由 joaman 於 23-2-2021 11:59 AM 發表

我好友話每晚佢老公都同佢講政治, 全部都係對香港負面睇法, 本來好想好想比正常文章同utube片同佢反洗腦,但知佢比佢老公唔多唔少都洗腦咗,所以我都無謂浪費自己時間同怕我都識嘅佢老公知   前幾天才同我話過大陸海關有無形可怕感,我話白人地方海關都有家人被留難過, 佢話不同因這是種族歧視
光明正大有什麼可怕

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-2-23 12:01 PM 發表

總之係佢哋心目中~大陸做乜都錯,白鬼做乜都岩
這就是中國原罪論(某程度上已超越執政黨去到民族層次如柏楊)和民主贖罪論

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]