• 瀏覽: 565,321
  • 回覆: 835
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 tommy414 於 2021-3-16 05:59 PM 發表

ching 係咪計到盡第八日o既打針時間即係開罐飲
慣左星期日都整返罐,個日忍唔住啦

引用:
原帖由 ckm 於 2021-3-16 06:22 PM 發表

如果你當個場係做生意,你既講法係啱,但如果純粹私人場地、私人宴會,就不受此限。等如你屋企請客,係無時間同人數限制。

班粉腸實話唔係做生意,係私人宴會,上庭就係打呢樣野。
師兄請指教,這間係餐廳點樣係私人地方,如個這樣這些party房也是私人地方為什麼開都不能開啦,,餐廳攞飲食牌照點可以話係私人地方嗎,,,而且仲係疫情法律下

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-3-16 06:22 PM 發表

現實中佢都系
失禮晒

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-16 07:05 PM 發表

班人講到自己爲炆煮豉油幾咁偉大,但當影響到自己利益時,咪一樣知法犯法。今次要多謝街坊舉報
今次街坊做到野

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2021-3-16 07:21 PM 發表

我最初都想約診所,但無位,所以只好約體育館
各師兄姐今天你地約打疫苗情況怎樣,睇新聞都話復必太爆無咩提科興

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-16 07:27 PM 發表

未打前開始戒,一直戒到打完第二針2星期後,所以近排如果有咩開心事,衹能飲汽水慶祝

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-16 07:34 PM 發表
剛剛打完科興疫苗,我見都有唔少後生仔打,有個仲帶住黑口罩嚟打添。
嚇這樣反高潮,也未必我有時都見到阿sir帶黑口罩

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-16 08:50 PM 發表

前排有yc show off比我聽
佢地一班同學(10幾人)坐船去咗大埔附近的一個私竇bbq睇日落,個地方係一個魚棚之類,還有酒供應。話如果有人查就話係私人聚會佢係表弟喎⋯⋯😑😑😑
遊艇係可以私人地方的,但餐廳我就唔知算唔算,所以希望各師兄姐能解說下

引用:
原帖由 ckm 於 2021-3-16 08:54 PM 發表

所以重點係是否營業中,收錢營業一定唔得,但如果店主無收錢,無營業,純粹攞自己個場嚟招呼朋友,喺嗰一刻,呢間餐廳就唔係餐廳,變成一個私人地方,等如你喺屋企招呼朋友嚟食飯一樣,咁樣限聚令就規管唔到
唔該師兄解說

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-16 09:34 PM 發表

不是遊艇呀
係魚棚改咗做水上餐廳😱
係唔係可以釣魚燒野食個間

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-3-16 10:11 PM 發表

目前累計約206 000名市民已接種第一劑疫苗(附件一),其中約166 100名接種科興疫苗,約39 900名接種復必泰疫苗。

截至今日零時零分,過去24小時共有六宗送院個案,現已全部出院(附件二)。

2021年3月15日(星期一)
香港時間22時55分
希望多些人接種

引用:
原帖由 054D 於 2021-3-16 10:40 PM 發表

唔係咁計數,否則拉唔到樓上吧。

普通法下會考慮會部証據下的結論,唔係話變私人地方佢就係私人地方。
所以我都這樣諗,其實剛好我區有間酒樓10點仲比客人打牌比街坊投訴,,現在酒樓要停晚市2星期,,,如果這樣酒樓也同樣可說係私人地方無收錢就過骨嗎,,,飲食牌照就算私人包場去都係公共場所,,如果話打烊後自己人開p打牌都無問題,這樣樓上酒吧又點會比警察捉仲發出限聚告票啦,,樓上吧好多無牌這樣是否同樣可說私人地方啦,,,我覺得用私人地方就可作為免死金牌就太過了

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-3-16 10:45 PM 發表
[頭條日報] 滙豐總行今增一宗不明個案 明起關閉至另行通知

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2023728/

明天5仔總行要關門,各位如要去此,請打消念頭
滙豐要關這樣老尾領事館幾時呢

引用:
原帖由 kpophk 於 2021-3-16 11:24 PM 發表
新冠肺炎.最新|11萬人預約打復必泰 六旬翁接種後當場中風
https://www.hk01.com/社會新聞/599663/新冠肺炎-最新-11萬人預約打復必泰-六旬翁接種後當場中風
當場中風,粉報無聲無氣的

話字眼溫和過小綿羊哦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]