• 瀏覽: 565,042
  • 回覆: 115
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 Ming_仔仔 於 2021-2-27 03:19 PM 發表

恭喜大叔,祝新工作順利!如果來澳門+珠海,想揾任何料或幫手可隨時聯絡啊
師兄係澳門及珠海嘅地膽?
有需要我唔會客氣的

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-27 03:24 PM 發表

珠海?有機會獻上一雙老青啦
短期內唔會出愚港啦,因為新工作其中一個首要任務,就係要係另一區開多一個office,要搵地方又要裝修,有排忙呢!你果一雙大青都係記住數先啦!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-27 03:28 PM 發表

唔好忘記一孖燒賣
燒賣盤菜啱唔啱食?

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-27 03:37 PM 發表

捧殺
極有可能係捧殺。

今次大公咁高調,成個頭版「做佢故事」,呢個劉利群(連埋佢老公蔡海偉)及公務員事務局無得走,就算唔回應都會一直被人𥄫住,隨時有驚喜被人清算。唔好以為升咗職就係好事。

另一個好例子,就係果個濕9官何X堯,以為加咗人工去區院?是福是禍,未到最後根本未知!

引用:
原帖由 tommy414 於 2021-2-27 04:46 PM 發表

呢個咪就係傳聞中嘅黃絲盤菜🤔
世事都被師兄看透了

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-2-27 11:39 PM 發表

果陣我哋搬新office
老細搵咗個admin幫手打點, 個admin除咗要做返平時D工作, 搵office睇樓全部一腳踢
到搵裝修公司先叫多一個同事幫佢手睇圖, 劃位同埋買傢俬
最後搞咗3個月先入到伙
其實set up新office呢類工作,我工作咁多年已經做過幾次,最大鑊果次係一個超過200人嘅辦公室,搞咗大半年,都係一腳踢包辦,所以今次都唔算係咩難事。

而且set up咗個新辦公室後,我就會係新辦公室坐鎮,再有新工作要開展.......

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-28 11:09 AM 發表

Pantry啲架撐要捉緊啲
我從來唔like辦公室有 pantry,因為只會比員工用嚟講是非及偷懶,或者用嚟搞呢樣搞果樣.....所以比我發辦新office,係唔會有pantry!

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-2-28 11:17 AM 發表

禁運芯片好似大陸傷過台灣
要分清楚,呆積電只係做代工,大部分芯片都係其他品牌例如Intel、 AMD,高通、華為及聯發科等設計及搵呆積電製造,呢班科技巨企唔搵呆積電,都可以搵韓國三叔代工製造,阿爺一樣可以收貨可以用。

所以禁呆積電,唔係無可能。

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-2-28 09:18 AM 發表

我昨日下午收工去了公司附近的商場食lunch,例牌要量體溫及嘟"安心出行"apps📱,我前面個位中年人係度寫紙仔📝,阻住我嘟"安心出行"apps,之後來嘅兩位學生妹及一對情侶,又是寫紙仔📝,點解呢啲老中青嘅甲由會低智到咁,信晒啲甲由文宣(據我觀察,10位食客有8位都唔掃,寧 ...
前幾日睇國內節目,有一個資深記者講:新冠病毒係「專治不服」嘅!

所以唔駛勞氣唔駛擔心,搞咁多對抗,疫情只會無限輪迴,現在大家係鬥耐力,政府係慢打快,再有疫情就再收緊,等最後睇睇邊個死先。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-2-28 12:08 PM 發表

例如偷情🤭

但都要有洗手盤來洗野,仲有洗潔精
咁當然,一個洗嘢用嘅洗手盤及洗潔精,係可以有嘅!

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-2-28 02:26 PM 發表

以前舊公司坐豬肉枱
同對面同事你眼望我眼,感覺仲差
豬肉枱,最大問題係好多時坐好多人,你眼望我眼之餘,仲要好迫,我以前就曾試過做嘢時,得部15吋手提電腦多少少嘅空間,做嘢時經常膊頭/手㬹撞到隔離果個同事!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-2-28 04:07 PM 發表

越鬧就越收緊,巨嬰無得揀。
都話新冠病毒係「專治不服」,無限輪迴㗎啦!

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-2-28 06:51 PM 發表

冇pantry咁飲水點辦?自動販賣機?
飯盒嗰啲垃圾點處理?我未去過冇茶水間嘅辧公室,想開吓眼界
飲水放部蒸餾水機咪得囉;飯盒食完,就自己包好,放去後樓梯嘅大型660垃圾桶囉。小型及乾淨嘅垃圾,就可以放係自己位附近嘅小型垃圾桶,清潔阿姐每日清倒。
我做嘅上兩間公司辦公室都係咁,無pantry㗎!

水機隔離係中型雪櫃,上面放一個微波爐囉!

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-2-28 08:18 PM 發表
又搞嘢
今日係MK有個叫「光時」口號,都拉咗!就睇吓明日點囉!全街著黑衫又如何?個個都未必敢嗌出聲!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]