• 瀏覽: 565,085
  • 回覆: 115
  • 追帖: 132
+368
派完5000蚊消費劵後,可能促使愚港人電子支付嘅使用率大增........呢個會否係國家任務嚟呢?!

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-2-25 02:12 PM 發表
【覆核刑期】兩男襲警罪成囚3月已出獄 律政司覆核獲批改判監10個月
社會 13:24 2021/02/25

▲ 律政司不滿涉案男子判刑過輕而提出判刑覆核,上訴庭今(25日)審理有關申請。(資料圖片)

去年元旦日晚上,有便衣警員在旺角拍攝黑衣人期間遇襲,其中兩名涉案男子早前經審訊後被裁定襲警罪成,被判囚3個月,兩人已刑滿出獄。律政司不滿判刑過輕而提出判刑覆核,上訴庭今(25日 ...
剛完3個月又入番去坐多7個月!

大叔今早真人真事:
早餐煮煮吓烚蛋,突然聽到廚房發出「啪」的一聲........
跟住已經變成咁…....

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-2-26 09:13 AM 發表

證明真係強化玻璃
TGC 出品?不耐熱喎。
德X寶出品,not TGC....

引用:
原帖由 y98141 於 2021-2-26 10:04 AM 發表

有沒擺凍野上去?
強化玻璃面唔可以放凍野上去再開爐,一冷一熱 好易爆
如果沒,可能塊玻璃本身有損毀?
沒有放任何東西(包括凍嘢)在爐面玻璃上,因為知道煮嘢時個爐面已經很熱,不會放任何東西在爐面上呢。

引用:
原帖由 hanE 於 2021-2-26 10:09 AM 發表

好睇啊!冰裂,鏡面小小漬都好覺眼,
咁係咪唔用得?
我都唔知用唔用得。
因為今日趕住去見工,所以只有搵老媽去附近買果間電器舖問問先知。

引用:
原帖由 wong7fai 於 2021-2-26 10:44 AM 發表

要成個爐換😓
yes

引用:
原帖由 深邃的肚臍 於 2021-2-26 11:39 AM 發表

諗都無諗過會咁....好驚啊
咁大叔有無早餐食?
大X樂比咗早餐我食囉 ,因為隻蛋唔係我烚嘅
(當然要比錢啦!)

順便講吓現在就業搵工嘅市道:

1. 由去年11月開始搵工到現在,我只係透過JobsDB網上申請工作,係唯一途徑,因為襟個「apply now」就得,夠方便。就因為夠方便,漁翁撒網send咗400多個申請出去,而且好多空缺係無限輪迴,由去年11月刊登招聘廣告到現在,一個月出幾次廣告,都仲請緊人........

2. 由11月到現在約有20份有面試,其中40%係上市公司,其他係一般企業,及有一份係NGO。其中有幾份要返國內工作或長駐。

3. 疫情關係,約20份見工中,有一半係用網上video intervew,另一半係親身面談面試。老實講,用網上視頻面試果堆,係浪費大家時間,面試表現都唔好,因為用Zoom或Skype,我已經係屋企set咗用一條獨立1000M寬頻駁華為AX3 Pro嘅wifi,(屋企其他人上網用另一個ISP嘅1000M寬頻) ,但好多時都係有lag有窒嘅情況,而且家居環境又比較嘈雜,焗係房間用手機腳架set好角度先可以網上面試,再加上窒及lag,音頻傳送又一般,有時會聽唔清楚,結果所有用網上見工嘅,都係無回音。

4. 親身面試會表現好好多,但多數要做埋筆試,最長果個筆試做咗兩個半小時!真係人都癲!老實講,我去應徵嘅職位,已經唔係junior,都唔明做筆試有咩用?仲要好多筆試嘅問題係9唔搭8,有時連marketing嘅問題都要答埋,但我申請HR jobs噃.......

5. 用番我做HR嘅角度,90%面試者心態都有問題,似係揀緊「完美人辦」一樣。稍有答案唔中佢哋期望就會out。

6. 我要求嘅人工水平原則上無減過,但有部份職位係比我以前嘅低半級或一級,我會係CV主動減10%要求嘅薪金,但減10%已是我嘅底線,唔會再減。另有兩份見工時,個僱主問我做咩減咗人工?佢哋覺得我咁要求,即係將來外面有另一份更好人工嘅,我就有機會quit......所以我奉勸版友如果搵緊工,減要求嘅人工,僱主未必會buy你...…....

7. 剛剛今朝見果份,係個公司Chairman係星期日(無錯,係星期日)親身打嚟搵我去見工嘅,由二月初農曆新年約見工,約到今日先見到面,而且見工地點唔係佢公司,而係大家坐咗係星巴巴飲住coffee食住餅咁見.......呢份剛剛見完,個職位及人工都算滿意,而且基本上已經答應咗聘請我,我話要一日時間考慮及回覆佢幾時返工.......即係基本上我已搵到工。份工其中一個職責就係幫手set up佢另一個主要office, 及下年協助公司申請上市........

8. 除咗今朝,今日下午仲有另一份工要見,係上市公司,要駐大灣區工作......

總結:
基本上個就業市道,我搵果類職位,市道唔算太差,人工我覺得僱主比出嚟嘅,雖然都要bargain,但仍算合理範圍之內。我相信未來半年,如果疫情緩和,就業市場會好番啲!

因為呢兩日除咗要確定工作事情外,都要搞搞個煤氣爐,又要照顧家中兩老嘅兩餐,現在先得閒睇番呢兩日吓留言。

至於新工作,將來應該都有可能需要去大灣區某些地區工作(澳門或珠海),但未必係長駐,而且亦有可能需要接觸東南亞嘅企業(我直接report to Chairman,而Chairman係東南亞人士),所以我對新工作都有唔少期待。

在此多謝咁多位版友對大叔搵工嘅關心及對我新工作嘅祝福先。因為都好多版友留咗言,所以一次過講聲感謝感謝(慳D版面嘛)。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-27 02:46 PM 發表

有冇check腰哥whatsapp wechat?
你唔好將自己處境代入腰兄嘅情況啦!

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-2-27 01:33 PM 發表

真係眼冤
不是停職反而升職加薪
不知所為
比大公報咁出報導,大家等住睇好戲啦!

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-2-27 01:25 PM 發表
點解特區政府被人鬧係有原因

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-2-27 01:18 PM 發表
全民吔菠蘿啦
腰兄快啲介紹你張菠蘿菜單比菜婆啦

將會越嚟越多禁制。我又係等睇好戲。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-27 01:10 PM 發表

X2
隔住手機都聞到陣味

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]