• 瀏覽: 565,093
  • 回覆: 61
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-26 12:41 PM 發表
順便講吓現在就業搵工嘅市道:

1. 由去年11月開始搵工到現在,我只係透過JobsDB網上申請工作,係唯一途徑,因為襟個「apply now」就得,夠方便。就因為夠方便,漁翁撒網send咗400多個申請出去,而且好多空缺係無限輪迴,由去年11月刊登招聘廣告到現在,一個月出幾次廣告,都仲請緊人........

2. 由11月到現在約有20份有面試,其中40%係上市公司,其他係一般企業,及有一份係 ...
恭喜大叔搵到工

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-26 01:08 PM 發表

係,個疫情都算係呢方面救咗香港。我都係見到馬鞍山燒人,忍唔住問個去咗美國嘅最好嘅舊同學,佢一直喺群組冇表態。究竟佢企邊面,如果見到呢件事都冇反應,佢唔會再係我最好嘅朋友。
師兄呢啲朋友,我覺得係真男人嚟!
我就係理大暴動周圍燒車大學站又燒埋又一城又燒埋聖誕樹果排,問我一個好熟,識左好耐既朋友咩睇法,佢回我一張又一城燒樹隔離有張cy梁fb罵燒樹但比人改日期改早一日既改圖,暗指cy梁一早知有人燒樹係大陸叫人燒,我就即刻火都來話改圖你就信,事實就唔去睇,之後無再聯絡

引用:
原帖由 沉淪緊的腥港 於 2021-2-26 01:44 PM 發表

我估計尼一世都唔會忘記咁個畫面,一個如常的早上,一片寧靜,道路上車都無一架,忽然從窗外傳來一陣陣的腳步聲,一群群黑色曱甴類禽獸在路上跑過,仿如喪屍狂奔,果種感覺令我心寒
諗起果陣返工個商場話要緊急關閉,公司叫我哋快啲走人,行去搵車返屋企不知幾驚

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-2-26 01:56 PM 發表

我個位深黃教友是見到馬鞍山火燒人的情況,竟然冇幫手,仲係度趁熱鬧
真係毫無人性

引用:
原帖由 happyfatcats 於 2021-2-26 02:11 PM 發表

我諗返黑暴期都會流眼淚的.
你講得對, 曱甴永遠都係曱甴, 黃絲永遠都係黃絲, 我唔會原諒和接受返黃色朋友, 我認我固執😡
同路~無反面既都唔會同呢種垃圾交心

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-26 02:56 PM 發表

畫面轉到上水一班經過回廣州的火車上,一群受驚的同胞全部蹲下避這些蟑螂暴徒,車廂裡婦女小孩驚慌哭泣而男的商量班野獸攻入來怎保護大家,受驚20分鐘不幸中大辛警察趕到了,,,這班野獸
警察再遲啲來班禽獸唔知會做啲乜出來~

引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-2-26 03:08 PM 發表

我有朋友國內讀完書然后過香港定居嘅,黑暴時主語上支持暴徒,然后比內地嘅同學踢咗出群,舊年年底托人講話想翻廣州見班同學,無人so佢。個個話要隔離咁多日無謂翻,又無話題,不如不見!
話不投機半句多啦~

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-2-26 03:53 PM 發表
正呀,大陸繼禁台灣豬肉同肉製品入口,3月開始禁埋菠蘿,今日蛙島嗰邊又出嚟喊
响毒蛙集中地批踢踢睇到有人話係大陸缺佢哋嘅鳳梨,唔食蛙島鳳梨大陸人會餓死
真係唔明點會有咁既思想,都戇99

引用:
原帖由 happyfatcats 於 2021-2-26 05:03 PM 發表

在大家樂等緊外賣, 見住四個年青人, 情願排住隊填紙仔,真係冇眼睇!
果日去老麥又係~啲人寧願排隊填都唔掃

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-26 05:48 PM 發表

本來諗住韓國瑜對抗菜獨, 會帶呆灣行正路. 點知佢竟然講得出口「國防靠美國、科技靠日本、市場靠中國、努力要靠自己」 當中國係水喉! 花腎氈!!!
國民黨啲人一樣pk來,暗獨

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-26 07:30 PM 發表

哈哈!我果隻唔再同我聯絡之前,重留底一句"冷血" 潻🥱
痴孖根架~冷血係佢哋囉

引用:
原帖由 熊貓爸爸 於 2021-2-27 09:29 AM 發表

返工揾食同事無得揀,黃朋友一律謝絕!
你講得岩呀~同事上司唯有應酬,朋友就咪搞嘞,價值觀是非觀完全相反

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-27 09:48 AM 發表

其實黃狗真係冇腦,我當CY真係搵大陸人嚟燒樹,佢都冇可能會早一日自己喺facebook鬧定先啦。
真係有腦就唔係黃狗

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-2-27 09:52 AM 發表
其實呆灣媒體應該報班呆蛙聽,大陸其實死咗成億人,所以唔使食咁多菠蘿囉
呆灣講到大陸無電凍死人,又食唔起榨菜茶葉蛋,但又咁緊張啲菠蘿賣唔到去大陸

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-27 10:02 AM 發表

呆蛙一定信的,剛睇大台新聞去地D菠蘿97%賣去內地的,現在出嚟話祖國唔放行係政治原因哦
呆蛙呆蛙我國連茶葉蛋炸菜都食唔起而冬天都無熱水沖涼,我地點幫你買幾十蚊個的菠蘿哦,,這些好野留返自己食啦
一日三餐下午茶宵夜都係菠蘿囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]