• 瀏覽: 565,259
  • 回覆: 209
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-3-5 08:11 AM 發表

你講到好似佢自把自為,但我覺得佢出黎做咩或講咩都好,係中央要佢做的,不論係真選定擾亂視線。
中央一定控制到佢,否則點會俾政協副主席佢?

呢D風來自西媒,相信用黎集中當日反梁果班地產黨去搞事而已.....

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-3-5 08:15 AM 發表

大舊石擺到明係地產商安排的鬼,相信中央都清楚知道,地產黨已經玩乸完,因為佢地正正係搞到香港民不聊生嘅罪魁禍首,賭王生前都講過,班地產商肥到連襪都著唔落,咁多年黎不停食人血饅頭,唔收佢地皮都天無眼啦
唉...中央依家要拉一派打一派,犯暴必然係首要目標....
但新制度下,地產黨仍然佔優,響多個界別都仍然有優勢.....
成堆25仔...真係唔知中央點對付佢地.....

你話地產黨當日唔係為反明日大嶼走去暗地支持黑暴,我打死都唔信.....
(特班巴士,超市大貨入中大,黃瓜登報...)

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-3-5 08:03 AM 發表

尋日師兄講到呢個制度有大黨無細黨,益左類似港匯點的犯暴派,但係而家的團結到嗎?應該仲有後著對付大舊石的假建制
30建制有堆鄉事派,工聯會,中產黨,地產黨....完全都溝唔埋...要協調要靠中聯辦......

犯暴班友...有堆最激既一定會叫其他人拒絕參選否則抹黑佢地係"鬼",到頭來佢地自己攬住死機會大......

預計有班溫和犯聞中產會成立新政黨,將激進勢力排除....到時社會回復理性機會高....
(當然要先令果200幻人當中的100幻人離開香港先......)

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-5 08:39 AM 發表

現在最大可能立會地區直選分10個區每區2個議席,功能組別照以往一樣35議席,然後35議席就是選委會議席,,商家佬現在最重要認清返邊個係莊阿爺無開口郁你前仲有機會,仲有一點最重要,以往要直選功能組別都通過議案才能落實,現在立會三個界別只要2個通過就可落實
人大政協當中都有好多地產黨......

引用:
原帖由 054D 於 2021-3-5 09:22 AM 發表
唔應該以西方價值諗地產黨的地位,因為西方制度已經成為大商家以民主的外衣謀利的工具。

而中國制度本身係以人民利益為核心,資本可以搵錢,可以搵大錢,但不能剝削,不能以其資本地位不正當得利,例如殺熟。

2019年事件中,港澳辦指出的深層次矛盾,是需要由制度解決及制衡地產過份剝削的問題。
明日大嶼已經納入左國家承展藍圖,地產黨死都要搞誇佢既話真係唔好怪阿爺大力整治......

地產黨+鄉事派....呢兩股勢力阿爺要大力整頓......

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-3-5 10:45 AM 發表

阿爺從來都冇唔俾反對派存在, 睇吓俄佬嗰邊, 人哋啲反對派都係家養o既,
點解愚港唔可以喎, 而且只係要求佢哋唔好搞亂檔, 破壞治安秩序, 你民生鐘意點耗都冇所謂,
愚港被犯民內耗咗廿年, 阿爺有冇理過我哋? 如果唔係越嚟越多漢奸, 越搞越過份, 根本都唔想出手,
但出得手就算唔可以完全斬草除根, 都要絕後患, 否則冇意思. 總之多謝班漢奸啦,
唔係佢哋, 我哋唔會有國安法, 唔會改通 ...
黑鴿黨染黑前,同中央都有互動....否則第二次政改點會傾得成....

但後來佢地被笨土拉了些少票,就上晒頭咁癡埋落笨土度,人地仲唔同你攬住上戰車咩......

胡x偉+高佬廷呢兩條粉皮係令白鴿收皮既罪魁禍首!!!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-5 11:46 AM 發表

睇返高鐵藍圖去到台灣,中央要落實東西後就一定能做到,,愚港地慘黨可搞誇明日大嶼嗎,10幾年前香港高鐵都搞唔誇,,師兄有時太睇得起地慘黨了,,千萬不要忘記貧不與富鬥而富不與官爭,,中央現在要用緊箍咒就算大聖爺也出不了五指山
佢地係寧願將班正常市民攬住死都唔跪低,否則點會有2019黑暴?
佢地搞爛晒班小市民既生活而已,你睇下半山區,豪宅區對佢地絲毫無損.....

社會打到爛晒,班地產黨都無影響之餘仲可以掠奪埋小市民既資產....

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-5 01:14 PM 發表

選委會會代替選舉主任職能,執行入閘確認,即喺以後什麽白鴿,狀棍,社團連,淫力,自決,全部可以唔使選,反而湯渣嗰啲騎牆派可能有機會

加上選區劃細,真有點摺埋街道辦的味道
黑鴿如果唔係柴文x之流相信可以會漂白到.....始終黑鴿內都仲有堆溫和派.......

其他果D....收得檔架啦,做在野收pathron啦.....

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-3-5 11:41 AM 發表

今日走甩啫
點知聽日咩事
繼續買多啲花生睇呢套長篇連續劇
原則上班黃友已經輸到一敗塗地,佢地只剩下做港豬同移民英國兩條路......

中央收番政改功能,間接同香港市民講想普選行政長官一定要過中央果關,否則乜都無得傾.....
當年CY果個政改方案其實已經係中央接受到的下限,將來再提政改預計都會係咁......
但今次中央行政改後,相信最快要等到兩屆立法會後(即2030年立法會)才有機會去討論普選行政長官.....
(如果呢1500人控制提名行政長官參選人再俾市民投票相信係最可行方案.....)

區議會相信會成為歷史產物,今年過後不再有呢個組織....由當區立法會議員取代.....

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-5 01:21 PM 發表

白鴿其實已經無得玩,點樣洗底,阿爺都唔會比佢玩,因為已經反過阿爺
如果佢地砌實執行佢地個總黨鋼,相信仲可以繼續玩......

拿...真係響佢地網頁度拎出黎架....係咪比建制更建制呢......

政策總綱

民主黨的基本信念

1. 香港是中國不可分割的一部分,我們支持香港回歸中國。

2. 回歸後實行一國兩制、高度自治及港人民主治港,符合香港人意願,有利於穩定與繁榮,對中國的發展起促進作用。

3. 我們關心中國,作為中國人民的一分子,香港人有權利及責任去參與及評議國家事務。

4. 對中國政府任何涉及或影響香港的政策,我們都會反映港人意見,爭取港人的利益得到合理的照顧。

5. 民主是實現高度自治的必要條件,是殖民地統治結束後理所當然的發展。

6. 民主、自由、人權及法治是現代社會進步及繁榮的基石。必須加速民主政制發展,並同時鞏固現有保障自由、人權及法治的制度,及進一步改革其不足之處。

7. 香港要維持一個公平競爭和自由運作的市場體系,就需要有:適當的監管、合理和穩定的稅制、健全的法制及廉潔的政府。

8. 經濟發展有賴投資者、勞工、專業人士、政府及社會每一分子共同努力。創造財富是社會發展的前提,而社會每一分子能夠合理分享發展成果,才是創造財富的目的。

9. 為促進香港穩定繁榮、維護社會公義及消除任何岐視,香港需要建立一套健全的教育、醫療、房屋、勞工、社會福利和社會保障制度,更要促進個人平等的機會以發展個人潛能及社會參與。

10. 為社會的長遠發展及保障下一代生活質素,我們將致力保育環境,使資源得以延續,生生不息。

第一章   中國與香港關係

1. 香港是中國的一部分,民主黨支持一九九七年中國收回香港主權及支持貫徹中英聯合聲明和「一國兩制」的基本政策,支持在一九九七年香港回歸中國主權後,建立特別行政區政府,實行高度自治,落實港人民主治港。民主黨堅決支持香港回歸中國,反對疏離,以至隔離的傾向。

2. 民主黨承認中華人民共和國憲法和香港特別行政區基本法,但主張對其進行必需的修改,以體現民主、自由、人權和法治的保障。

3. 香港人作為中國人民的一份子,有權利和責任關心及參與國事。中國走向民主法治、尊重人權自由、實現經濟繁榮,是所有中國人的共同期望。民主黨支持中國的民主發展。

4. 中國政府應重視香港市民追求民主、自由、人權及法治的意願,和尊重香港市民在過渡期享有更多參與管治香港事務的權利。

5. 香港人的角色是立足香港、建設香港、以對中國發展作出貢獻。為中國發展貢獻力量時,港人應採取多種形式的接觸。穩定的中港關係有利於實現香港人的角色。

6. 中國大陸和香港應發展多方面的關係,包括建立在經貿、科技、文教、康體、環保及其他多方面廣泛的交流合作,使香港能在中國的社會和經濟發展上,扮演更積極的角色,並透過香港的國際聯繫,促進中國大陸發展與外地的交流活動。

弱智瘋,鄺樓宇呢D粉皮寫完全違反了黨鋼都唔逐出黨,呢個黨真係可以收檔....

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-3-5 01:29 PM 發表

講起中大先賢,暴動嗰時我同我黃💩表弟(大家都係暴大x亞書院畢業)喺家庭群組開火,佢意思係:如果大陸係咁好的話,當年x亞書院創辦人就唔洗走嚟香港...

跟住我冇理佢,家庭群組我亦冇再發言,黃💩表弟妹傳的內容一概唔睇,廢事激氣
當年錢穆等人係因為國共內戰先至落黎香港咋...果陣連文革都未開始....

佢連新亞創辦人都唔知點解要走落黎就亂咁屈先賢,呢D中大生真係無知定弱智.......

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-5 01:26 PM 發表

其實習主席上台後,真喺無咩啋過佢2父子,不似江總年代受重視
江總年代要靠佢地去衝出國際......
胡溫都係對佢地好好,黎香港都係住佢地旗下的酒店......

習上場....佢地隨即玩撤資.......

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-3-5 02:04 PM 發表
呢幾日大家版友都集中咗係人大修改愚港選舉辦法及下年選特首嘅問題上,不過唔好漏咗一點,就係個特首幾勁都好,都要個二把手,即係政務司能力合格及配合,愚港先有運行。例如CY時配林鄭,與董伯時配唔慌安心,已經係兩回事。現在林鄭下面個光頭宗,更係不值一提,先有2019至2020嘅局面............
除咗搵下任特首,搵下任政務司都係好重要嘅事。
:smile_ ...
有傳下屆會由邱騰華做CS.....

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-5 03:48 PM 發表

我估計應該唔會去返回歸後第一屆立法會嘅20席直選咁少, 如果議席增加到80/90席, 直選議直應該有三份之一, 大約24-30席, 全港劃分為12至15個選區就差不多
如果中央真係咁做(得20席直選),就已經話俾香港人知中央對香港人已經不信任......

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-5 09:37 PM 發表

真係好難估計,但過幾天就明中央怎佈局
如果真係得番廿席直選,我會感到唔開心...
即係話中央對香港已經信心全失…要收回部分直選權利...
呢個業,係香港人自己作的...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]