• 瀏覽: 565,291
  • 回覆: 209
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-15 12:22 PM 發表

...........結果令自己身敗名裂之餘仲要將香港民主運動都搞死埋....

?????......我唔想扣人帽子, 但閣下這種說法, 真夠可疑

反對派一直以來的行為是"香港民主運動", 很婉惜被激進份子搞死了?
老實講,佢地當初係搞民主運動,否則唔會有"超級區議會".....

但佢地2014開始就搞亂檔,19年更加搞暴亂更縱容港獨,結果中央收回所有選舉權利.....

你想話我係鬼?唔好咁小學雞啦...你大可以拉黑我唔好睇我既帖囉......

引用:
原帖由 後天自信的膠樽 於 2021-3-15 01:01 PM 發表

其實香港除咗住房問題太變態之外,真系一塊福地,我返到嚟,發現物價,娛樂洗費一d都唔便,好多時價錢差唔多,香港嘅質量同消費感受可能會好唔少,唉,可惜。講真,初初返嚟,有時發夢都會夢到香港嘅生活細節。
只可惜有堆人唔珍惜,係都要為一些對自己無利既事不惜破壞自己個社會(老實講,就算真係有佢地所講既"可以亂咁提名既特首選舉",得益既只係果堆政棍,佢地自己最多只係得果一票,咁對自己有乜益?唔通果一票就可以解決晒社會所有問題?)

引用:
原帖由 後天自信的膠樽 於 2021-3-15 12:38 PM 發表

都系嘅,基本上大家都系諗工作賺錢同提升生活質量,因為搞好呢兩樣已經好花精力,無時間理政治嘢,況且,最多咪逞一時口舌之快,費事激氣😆😆
人既最基本生活就係有要工作有瓦遮頭食得三餐.....
政治既野....除左投票外真係唔好理會太多...

引用:
原帖由 後天自信的膠樽 於 2021-3-15 01:14 PM 發表

可能呢個系香港必須要渡嘅刧😞
放心,中央依家撥亂反正中.....
將所有反中既香港人送晒出國,等佢地無得再響香港搞事.....

引用:
原帖由 maggietsoi3 於 2021-3-15 01:17 PM 發表
等緊封美國領事館

直頭要出老解封左花園道啦.....

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-15 01:34 PM 發表

可以這樣講吧,中英談判後愚港的民屎才出現,之前邊有得愚港人選舉的,當時出嚟選的可能初心都為香港出力的,但5月35號後班民屎派講出愛國不愛黨這口號後就變質了,其實同光頭蔣反攻大陸一樣都係個口號,但最終就係推翻共產黨,所以共產黨一直在班人就繼續食人血饅頭,,到這十幾廿年搞到班人反國反港,,,,民屎黨支聯漢奸會簡直係第一反旗手
其實犯民2011年入中聯辦果次,係中央想同佢地破冰的好機會...
可惜,犯暴卻唔珍惜不特止仲要向中央對抗搞港獨,中央點會仲俾面犯暴?

猩倒真係好肉酸.....

陳智思被問會否支持CY參選時表示,梁振英曾擔任特首,並加入政治系統一段長時間,絕對有資格、能力勝任特首一職,他目前是全國政協副主席,處理國家議題,要視乎他個人意願。

當日政壇中人聽完陳智思訪問,感覺陳智思代林鄭宣佈不參選,對CY評價正面。

說時遲那時快,林鄭又有動作

她接受《大公報》專訪,除了講全國人大有關完善香港政制的決定之外,也細數特首應具條件,認行政長官應具備4個條件,包括愛國愛港、獲中央信任、有管治能力、受市民愛戴。她加上一項,認為「行政長官應該要有一份堅持,即使面對巨大壓力,也要堅持做正確的事。」

她又說,自己做了近4年行政長官,經歷了香港回歸以來最嚴峻的挑戰、最困難的局面,認為除了上述幾方面條件和標準外,行政長官還應該要有堅定的性格,堅持原則,正確的事就要排除萬難去做。

政壇中人睇完林鄭訪問,看出不同的味道。第一,林鄭並不似陳智思所講「目前只想做好今屆政府的事情」。林鄭對做特首條件看法多多,客觀上對陳智思的說法是一種「軟否認」,結論是陳智思雖然號稱林鄭老友,但在是否再選的問題上,陳智思卻代表不到林鄭去講嘢。

第二,林鄭突出特首的第5個條件,「面對巨大壓力也要堅持做正確的事」,好似在形容她自覺自己具備的優點,話她過去4年是經歷了香港回歸以來最嚴峻的挑戰、最困難的局面,還堅持去做。林鄭力sell自已,很有她那種「打不死、返番來」的特色。

當然林鄭選擇接受《大公報》專訪,還可以製造某種感覺。

這場特首爭霸戰,戲味開始越來越濃了。

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-3-15 04:09 PM 發表

林鄭應該盡快請求中央, 驅逐這D 有病毒又唔肯隔離的美國人出境
其實入境處依家都有權驅逐佢地......
但問題係航空公司必定會拒絕呢兩件粉皮登機,唔通送佢地出公海叫美國航母接走佢地?
美國領事館咁講法,相信呢兩件都要乖乖接受治療.....

"「忠誠廢物」論矛頭直指香港建制陣營。從政30年的葉國謙直言對這番言論「很反感」,「當然各人有各人表達的自由,但用上這些字眼……甚麼『忠誠的廢物』,這是很無禮貌、侮辱性的說話。」葉國謙質疑該學者,有不滿可以嚴厲批評,但有關字眼不是學者應該採用的語言,「用上這樣的論述,可能別人也會覺得你是『廢柴學者』。」"

葉國謙唔通知道民記內有不少呢類人?
田飛龍睇黎真係"銳"中佢地心口......

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-3-15 05:12 PM 發表

嗰兩個人唔肯去隔離營的話,就封左成個領事館做臨時隔離設施,全部人陪嗰兩個人一齊喺領事館隔離14日,送埋物資,幫佢地收外賣唔知得唔得呢?
兩件垃圾已經安排入院了.....

美領館唔會咁傻去保佢.....

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-3-15 05:47 PM 發表

嗰件垃圾敢响人哋門口開檔咩, "依法辦事"呢四個字佢講得出口唔覺得係笑話嚟咩?
仲有人會信佢講嘢?
唔信佢講野唔通信黑醫護講野??

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 06:30 PM 發表

香港有d人
打疫苗態度好似揀名牌包包咁😤😤呢個brand唔知好唔好聽吓d爛鬼報導又話唔打,又乜又7,麻麻煩煩
身在福中不知福
如果有日政府公佈打左疫苗可以免隔離去日本,相信你未來半年都約唔到.....

如果有日政府公佈打左疫苗可以免隔離去內地,相信你未來3個月都約唔到.....

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-3-15 06:26 PM 發表

教署絕對不夠膽只發1/3工資。
較肉最多黃色物體,點會倒手足米呢!
所以張曉明都話下一步係整治教育.......

何俊賢依家做緊直播,講得幾好....

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-3-16 03:24 AM 發表

佔中時fb既香港yahoo 新聞99.9%既留言係黃,連編輯都幫口串籃色留言,頂唔順最後unfollow 左個網頁
果個電影網站"港.X.片"都係,到依家都用緊"某地方"肺炎....黃到爆既網站已經同佢講左拜拜.......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]