• 瀏覽: 564,921
  • 回覆: 209
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 藍皓星兒 於 2021-3-13 09:38 PM 發表

而家香港啲做飲食又真係差,食物質素同價錢吾成正比,有時直程覺得咁都攞得出來比人食,真係笨一次吾會番轉頭,我公司有啲做飲食既租客都係 ,就算未有疫情之前,成日都話冇咩生意,實際係食物吾掂,食完都吾會番轉頭
香港太多飲食界老千,只求最短時間搵快錢....搵到最多cash flow果陣就執笠走人....

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-3-13 10:02 PM 發表
犯罪人士見到乜嘢咁激氣

呢件"白雪公主"當日同鄧處長講話怕俾警察老強佢喎.....

引用:
原帖由 dustin 於 2021-3-13 09:52 PM 發表

最初開時屋企人預早幾個月book枱試過食,做法都算無馬虎,但係材料嘛。。。我懷疑可能初開好多熟人去,所以我地呢枱冒名而去嘅,食果隻叫化雞,普普通通,因為雞嘅問題。(我媽媽煮雞堅持用新鮮雞,嘉美雞少爺雞果啲,所以我一食又係知道果隻然真係麻麻囉,絕對唔係佢講果回事)條魚嘛,我估熟客果條係新鮮嘅,我地果條嘛。。。

始終間嘢係用佢名啫,煮法可能佢會有決定權,但係買料就未必跟足,又或者舖租貴啦 ...
"頂yeah"掂既話就唔駛執左中環果間舖啦.....

而且係極速執......一年唔夠就拉閘.....

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-3-13 10:40 PM 發表

唔該佢照下盤水
所以叫佢做"白雪公主":

https://www.youtube.com/watch?v=ueZ1lj1a0yk

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-3-13 10:44 PM 發表

第十三屆全國人民代表大會通過修改香港選舉制度決定草案,呢啲所謂區議員時日無多
相信佢地被DQ機會極高....

中央保留番區(一)界別,即係話區議會會繼續,不過組成方式就要留待下次人大常委開會後才知.....

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-14 10:44 AM 發表

佢係咪唔知希臘因為佢地既民主制度仆街了。

民主制度係導致雅典滅亡既最大原因。打贏仗後,公民議會為左D小事,判打贏仗既將軍死刑...
想像下美國係二戰打到就黎贏時,國會投票通過判艾森豪威爾死刑,原因係美軍誤炸戰俘營...

雅典前車之鑑,之後政治基本唔係眾人之事,而係關你撚事,唔係就國破家亡
話政治係眾人之事既,根本唔尊重政治呢一門學問,以為係細佬仔玩泥沙咁容易
有人信就得架啦.....
正如佢地話"只需要破壞香港,中央就會怕左香港人跪低俾港獨"一樣.....

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-3-14 12:00 PM 發表

問題係
在美國出生,回流香港二十多年,父母現居呆灣
都可以是求情理由,裁判需住院令?
香港法律西人治理,始終西人高尚啲。我們中華大族在香港基本上實質是變成了二等公民。
有張白卡既話,就算殺人放火都可以一句"痴左線"就判人青山.....
所以黑暴時期有人去網上煽動堆白卡友出黎殺警察....
而有個白卡友真係走左去刺警....好彩拉到.....

引用:
原帖由 054D 於 2021-3-14 11:22 AM 發表

其實應該廣傳杯葛某報。
一向都當洞房透明架啦...

但一碌葛果班建制友卻成日上去鬧政府......

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-3-14 12:29 PM 發表

Cafe Lun mum12169719 12169832
四面樹敵,八面call loan?

響yt睇香港故事,有集講深水步新移民.....

響留言度班黃友響度話"單飛係社會負累","新移民返大陸","點解我地要養新移民"等等....

咦?佢地死去英國做BN(O)新移民,果班英國右翼"本土派"又何嘗唔係咁樣講班黃友...

引用:
原帖由 陽光藍孩 於 2021-3-14 10:10 PM 發表

香港故事黎緊幾集係咪比港台新處長禁播

話時話今日tvb 7點鐘播個套星期日檔案,嘉賓戴五一口罩都比tvb blur左logo, 唔知我有冇睇錯
"據悉其中一集訪問樂隊LMF,知情人士話,在訪問中背景音樂係LMF樂隊的作品《2019》,歌詞內容不單係支持反修例引發的暴力運動,其中包括「極權時代入面極亂」、「以暴易暴、槍桿對頭顱,唯有勇武態度對抗」、「口口聲聲叫最低武力鎮壓,新聞報道直播根本係大屠殺」、「為公義我哋一致,光復革命,點止一次」等字眼。
這些歌詞內容不單出位激進,實有犯法之嫌,其中提及的「光復革命」更有可能觸犯《港區國安法》。
高人話,LMF這首《2019》比《願榮光歸香港》更有可能觸及國安法,另外,這首歌詞亦有可能觸犯「煽惑罪」。港台作為公營機構,是否應該審慎處理這類內容?
至於《香港故事》另外一集被抽起的內容,受訪嘉賓是是《秋鯨擱淺》作家蔣曉薇以及《都市 · 病》攝影師林健恆。抽起的消息傳出後,有反對聲音形容港台管理層「連鯨魚都唔俾播」。
知情人士透露了故事的另一面。《香港故事》這集內容訪問的攝影師,加上畫面配合,有美化暴力之嫌,和鯨魚完全無關。簡單一句「鯨魚都唔俾播」,只是轉移注意。
高人話,港台節目首先要符合《香港電台約章》及《節目製作人員守則》的要求。當了解《香港故事》被抽起的兩集內容,還有觸犯法例之嫌,廣播署長作為港台總編輯,若節目觸犯刑事罪行他要負責。港台管理團隊盡力把關,檢視節目內容有沒有出問題,是負責任的表現。"

梁家榮真係好有問題......

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-3-14 10:20 PM 發表

聞屎黨仲話考慮緊,多數退啦,咪扮不割蓆。
下屆想選既話,割蓆就梗架啦......

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-15 08:04 AM 發表

其實好多嚟種黃到屎的家庭,8,90年代好多4,50歲娶個20歲內地女仔跟住申請落嚟,男人香港溫唔到老婆而女仔就想脫貧,,但時移勢轉,內地經濟起飛很多地方以前窮到燶現在個個有屋有車,以前嫁到香港每次返鄉身光頸靚到現在都不敢回鄉,,這種轉變讓好多人憎恨所以變了心,老豆老團憎內地仔女又係k型家庭成長加黃師黑媒宣染變蟑螂,,,唉,,都係這句憎人富貴厭人貧
當然還有 ...
羅湖聰,湖北琦....呢D都係內地出生.....
所以當地華社既人應該去MI6舉報度話羅湖聰係內地人內地有親戚,"懷疑"佢係中國派黎既間諜去反間反華勢力.....

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 12:27 AM 發表

雙重標準佢地好叻㗎😏😏
學晒美國佬果套野....

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-15 08:45 AM 發表

其實中央已經比左好多機會的,港版國安法無追溯期就已經比個下台階班趴街,所以民屎阿婆就可安享晚年而松泰仲食美心叻仔,而老柱仲要死去漢奸黎到開會邪教日君仲有支持47漢奸就,,,,,,,人在做天在看機會已比足不回頭就等上路
有傳聞響2019年10月左右,有中間人已經向犯暴警告過佢地唔好再搞落去,否則連自己都會搞死埋.....
但有人卻對果位中間人話"已經無退路,收唔到手,我地收手出面班激進友實會打殘我地..."

班犯暴為左果一成激進選票,結果令自己身敗名裂之餘仲要將香港民主運動都搞死埋.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]