• 瀏覽: 5,872
  • 回覆: 102
+10

政府疫苗顧問專家委員會一致認為,科興疫苗的效益比可能存在的風險高,決定向政府推薦作緊急使用。有市民表示會選擇外國疫苗,有市民則對科興疫苗有信心。

市民蔡先生認為,科興疫苗的成效較低,接種外國的疫苗會比較放心,如果可以選擇,會接種BioNTech疫苗。說,疫苗應該讓特定群組,包括長者及醫護人員優先接種。他又說,不明白香港為何仍未開始接種,比其他國家遲。

有市民表示,會選擇科興疫苗,認為內地科技有進步,對科興疫苗有信心,相信科興疫苗安全。

亦有市民表示,兩款疫苗都無所謂,會先觀察第一批接種人士的反應及負作用,再考慮接種哪一款疫苗。

-----------------------------------------------------------------------------------------

港台走狗繼續洗太平地

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1575938-20210216.htm?spTabChangeable=0

唔似港台作為wo

香港12黃屍黑醫護磚家攔阻中國疫苗,堅持推港人打輝瑞,佢地接種當日,應帶埋佢地一家大細打輝瑞,唔打仆街死
留番正常香港人打滅活國葯和科興疫苗

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-2-16 11:15 PM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1575938_1_L_20210216224540.jpg

政府疫苗顧問專家委員會一致認為,科興疫苗的效益比可能存在的風險高,決定向政府推薦作緊急使用。有市民表示會選擇外國疫苗,有市民則對科興疫苗有信心。

市民蔡先生認為,科興疫苗的成效較低,接種外國的疫苗會比較放心,如果可以選擇,會接種BioNTech疫苗 ...
唔緊要喎,鍾要外國疫苗咪打外國疫苗囉,各取所需啫。
我就一定選擇中國疫苗,無論科興同國藥都無所謂,只要係滅活疫苗就可以了。
如果打輝瑞嗰隻,副作用又多,又要冒住面癱同死亡嘅風險,我就一定唔會揀。仲有嘅係,呢種新技術嘅疫苗臨床測試根本唔足夠,隨時啲副作用唔係即時嘅,而係慢性嘅,對時先至發覺就即係等死一樣。
選外國疫苗班人,最緊要記住有事唔好又鬧政府就得啦。

剛剛睇新聞 原來科興都有面癱嘅副作用 但係1200萬個 得44個 比率低過輝瑞好多 最緊要係冇人死亡 唔好話我哋知道又隱瞞啦 數據就擺咗喺度 鍾意打乜嘢就打乜嘢啦

咁白痴嘅民調係傷港賤台先有膽做.

美國CDC官網顯示
單單是美國注射輝瑞等武漢肺炎疫苗已造成死亡501人,156起永久性殘疾!
但是美國歐的那些大媒體完全沒有報道

更別提全球其他地方死亡的近百人了!!!

那就各自選擇疫苗施打好了!!

為了肯定安全及有保障, 當然是接種國產滅活疫苗吧... 老外西毛藥廠的變種基因疫苗就留比黃人一家及黑醫護接種, 等牠們為老外西毛藥廠試毒吧...

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-2-16 11:15 PM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1575938_1_L_20210216224540.jpg

市民蔡先生認為,科興疫苗的成效較低,接種外國的疫苗會比較放心,如果可以選擇,會接種BioNTech疫苗 ...
市民蔡先生認為,科興疫苗的成效較低,接種外國的疫苗會比較放心,如果可以選擇,會接種BioNTech疫苗。他說,疫苗應該讓特定群組,包括長者及醫護人員優先接種。他又說,不明白香港為何仍未開始接種,比其他國家遲。

疫苗都未到香港。點開始接種呀?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-2-17 01:33 AM 發表
剛剛睇新聞 原來科興都有面癱嘅副作用 但係1200萬個 得44個 比率低過輝瑞好多 最緊要係冇人死亡 唔好話我哋知道又隱瞞啦 數據就擺咗喺度 鍾意打乜嘢就打乜嘢啦
副作用全屬短暫性質,在一千一百八十九萬已接種科興疫苗人士中,只有兩人出現吉巴氏綜合症,另有四十四人面癱,數據遠低於背景發病率,即沒有打疫苗,都可能會出現有關的症狀。

接種科興疫苗後,有約60.9%的人會覺得針口痛;一半人會頭痛;19%人肌肉酸軟;15%人肚瀉;13%會作悶;2.8%會作嘔;至於會出紅疹的人就有1.4%
癡撚線打完一定出事咁

科興同國藥疫苗最安全

引用:
原帖由 邦之星 於 2021-2-17 07:50 AM 發表
接種科興疫苗後,有約60.9%的人會覺得針口痛;一半人會頭痛;19%人肌肉酸軟;15%人肚瀉;13%會作悶;2.8%會作嘔;至於會出紅疹的人就有1.4%
癡撚線打完一定出事咁
相對輝瑞的副作用

呢個算什麼?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-17 07:53 AM 發表
最緊要有得揀
咁你是否揀biontech ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]