• 瀏覽: 9,730
  • 回覆: 106
  • 追帖: 1
被問到如有爆發時會否再以「一刀切」方式暫停營業,食物及衞生局局長陳肇始指衛生防護中心會繼續進行風險評估,並將設有防疫措施。她指,若場所負責人...

食客怎知店舖有無晚市?

是否「早丶午丶下午茶」不用拍安心偷食。。。。太復雜丶煩🤪🤪🤪

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2000508/即時-港聞-陳肇始指不做晚市或4人一枱食肆可依從現時防疫要求

佢係話唔放寬就可以唔駛用, 但依家放寬左就要用

即係掃碼換堂食/四人一枱。

星期一有市民埋怨太少檢測站,政府今日立即在大角嘴加開一個,先頭新聞訪問個地盤阿叔話點解無早啲通知佢
香港真係多刁民

引用:
原帖由 dekar 於 2021-2-16 06:44 PM 發表
即係掃碼換堂食/四人一枱。
但現時又話,若食店選擇吾跟,便要跟舊例,無晚市。。。。市民食午歺時,那知食店的選擇,即須否用「安心」?

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-16 07:00 PM 發表

但現時又話,若食店選擇吾跟,便要跟舊例,無晚市。。。。市民食午歺時,那知食店的選擇,即須否用「安心」?
以我的理解,食午餐+二人一枱,舊制。食午餐+四人一枱,新制,要掃碼。
預計好多黃店會行舊制。

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-2-16 06:43 PM 發表
佢係話唔放寬就可以唔駛用, 但依家放寬左就要用
我食午餐時,那知食店跟吾跟?吾跟,我便不須拍「安心」

引用:
原帖由 dekar 於 2021-2-16 07:03 PM 發表

以我的理解,食午餐+二人一枱,舊制。食午餐+四人一枱,新制,要掃碼。
預計好多黃店會行舊制。
對食客而言,食午餐時,那知須否拍「安心」?很容易令店員與食客産生不必要的磨擦。。。。由其最初幾日🤪

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-16 07:08 PM 發表

對食客而言,食午餐時,那知須否拍「安心」?很容易令店員與食客産生不必要的磨擦。。。。由其最初幾日🤪
呢個一定架啦。個玩法咁複雜。

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-16 06:36 PM 發表
被問到如有爆發時會否再以「一刀切」方式暫停營業,食物及衞生局局長陳肇始指衛生防護中心會繼續進行風險評估,並將設有防疫措施。她指,若場所負責人...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210216/_2021021618242575975.jpg

食客怎知店舖有無晚市?

是否「早丶午丶下午茶」不用拍安心偷食。。。 ...
我都覺得好混亂....
恐怕放寬措施頭幾日, 食客同職員可能會有衝突, 跟住齊齊鬧爆政府, 之後可能政府又跪低......

引用:
原帖由 肥蜜蜂 於 2021-2-16 07:15 PM 發表

我都覺得好混亂....
恐怕放寬措施頭幾日, 食客同職員可能會有衝突, 跟住齊齊鬧爆政府, 之後可能政府又跪低......
何不以6時為界,6時前不用拍安心,6時後,所有店內食客必須拍「安心」,這更簡單!

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-16 06:36 PM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210216/_2021021618242575975.jpg

食客怎知店舖有無晚市?

是否「早丶午丶下午茶」不用拍安心偷食。。。 ...
呢條8婆真係亂咁來,

開工之後驗都可以? 如果員工發現開工7日後才確診, 餐廳又再停14日, 所有食客又強檢,

全部措施又還原基本法?

咁驗來既作用係做咩? 做樣?

最鍾意做 D 唔做 D! 最緊要疫情延續, 佢就最 HAPPY?

呢條8婆死左, 一定落地獄!

引用:
原帖由 dekar 於 2021-2-16 07:14 PM 發表

呢個一定架啦。個玩法咁複雜。
繼「全日禁堂食」丶「停花市」後,高官又一單離地安排🤪

若怕人不用「安心」作自我記錄,為何不簡單一點,以6時為界,6時後才要求食客拍「安心」,讓大家以此成習慣後,再推展到6時前的堂食。

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-16 07:04 PM 發表

我食午餐時,那知食店跟吾跟?吾跟,我便不須拍「安心」
初7放寬左全世界都要嘟機呀

果句係指如果唔放寬措施先可跟翻依家咁做, 但班業界成日要人放寬所以明天無反彈確診個案基本初7就要放寬

即係曱甴黃店要行舊制, 就要在店內顯眼位置張貼告示, 講明午市係2人一枱, 晚市冇堂食.

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]