• 瀏覽: 1,328
  • 回覆: 29
+2
灣仔軒尼詩道發生有人墮樓案。今(16日)凌晨約3時,警方接報在灣仔軒尼詩道461號一後巷疑有人從高處墮下平台,消防接報到場,發現事主已無氣息

欠百幾萬就要跳樓? 唔係啩?

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 疑欠債逾百萬元-軒尼詩道後巷高處墮下亡

可能又係衰爛賭.

Rip

爛賭輸埋條命...

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-2-16 03:57 PM 發表
爛賭輸埋條命...
外匯孖展、股輪證都係高風險玩意

引用:
原帖由 摸胸呻吟屈非禮 於 2021-2-16 03:32 PM 發表
灣仔軒尼詩道發生有人墮樓案。今(16日)凌晨約3時,警方接報在灣仔軒尼詩道461號一後巷疑有人從高處墮下平台,消防接報到場,發現事主已無氣息

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/b1b7398374408fc8561160e696a9b359/stheadline/inewsmedia/20210216/_2021021607443287388.jpg
一層樓都六,七百萬,一百萬都還唔到?我睇條數唔止咁細,若果唔喺,呢條友真喺有病,死左D遺產,咪一樣要還,除非負資產,咁死左就唔洗還。

死者的朋友透露,死者姓梁59歲,在灣仔一間銀行做經理 ,月入約4萬元 ,早前與太太離婚,育有一子 。事主獨居上址一劏房,他曾擁有兩幢物業,但因股票及投資失利而變賣,並向友人、多間銀行、財務公司及中介公司借錢。事主為償還債務,放假時去餐廳兼職洗碗 ,但終因利疊利無力歸還,欠債金額近100萬元。

事發前事主曾與兩名朋友食飯,其間並沒異樣 ,朋友回家後卻收到他發來的死亡短訊及一份名單,內容透露遺下的人壽保險及強積金遺產安排,叮囑前妻根據名單替他還錢給朋友。友人嘆息:「個啲借錢中介公司,借一萬可以收6、7千元,10日還一次。」他曾多次勸告事主「睇開啲,大不了就破產」,但可能對方害怕失去工作及追數者會騷擾其妻兒。朋友怨斥政府無法監管借錢中介公司,債仔被不斷發來的短訊追數,疑成催命符。

林鄭幾時可以 release 個MPF比人自己急用?
可以救返好個家庭

曱甴害L死人

炒孖展?定爛賭?

財不入急門 ,腳踏實地買匯豐好過啦

引用:
原帖由 apit 於 2021-2-16 04:16 PM 發表
林鄭幾時可以 release 個MPF比人自己急用?
可以救返好個家庭
有絕症可以攞MPF架

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-16 04:24 PM 發表
財不入急門 ,腳踏實地買匯豐好過啦
有冇攪錯呀?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-16 04:26 PM 發表

有絕症可以攞MPF架
腳趾變異變綠話生癌得唔得?

呢個年代,炒炒賣賣,不務正業才是皇道

買股才有轉機,但搏輸咗,就要接受破產食老綜既命運

幾大既企業,搏輸咗,
都係等印銀紙打救既啫,唔洗唔好意思既~~~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]