• 瀏覽: 6,081
  • 回覆: 48
其實簡單而言 , 主要就係兩個因素 , 而呢兩個因素 , 都同西方有關 ...

1,超前於發展階段既勞工 / 環保政策

係西方大力推祟下 , 有唔少發展中國家接受左 ,
先進國家標準既勞工福利 / 環保政策 ... 但其實咁 , 就基本斷送左國家 ,
進行工業化既可能 , 就講環保政策先 , 你要一個岩岩由零起步既工業 ,
要先有完整排污系統先可以投產 ... 正宗既 "未見官先擺低一百兩銀" ,
你覺得身為窮國既發展中國家 , 有無可能比到呢份錢???

另外 , 其實發展中國家發展工業 , 係一定要由勞動密集型下手 ,
講既係快  量大同成本平 ... 而一個殘忍既事實係 , 發展中國家想工業化
其實係要默許廠商有一定程度既剝削 , 因為咁先可以有資本累績到 ,
先可以有再投資  產業升級 ... 如果唔係 , 將利潤分晒比工人 ,
結果廠商廿年如一日咁用舊設傋 , 最終亦會被淘汰 ...

2,由外國企業支酬既經濟部門

其實呢個因素 , 又可以分為兩種情況 ... 一就係所在國原為殖民地 ,
係二戰後殖民地退潮期下獨立 , 而事實上 , 宗主國並唔係完全無能力鎮壓
而係以 "保護私有產權" 為理由 , 維持外國企業對經濟既控制 ,
換取殖民地既政治獨立 ...

第二情況 , 就係西方打住 "經濟自由" 既旗號 , 或予經濟援助 ,
要求發展中國家開放投資市場 , 比西方進入投資 ... 無論第一第二種情況
只要比西方企業投資 , 並壟斷左所在國既最大經濟部門 ,
可想而知 , 大部份既利潤就會流入西方企業既貨 , 咁所在國根本唔太可能
取得自身工業化既啟動資金

中國之所以不受呢兩個因素影響 , 係因為佢當然以社會主義暴力革命立國 ,
從一開始就趕走左控制緊 / 想控制中國經濟既外國企業 ,
就算到80年代 "開放改革" , 都對呢樣野好謹慎 ;
其次就係佢不受 "西方價值" 影響 , 採取適合國情既勞工 / 環保政策 ,
咁先可以係 "開放改革" 取得較快又較持久既經濟發展 ,
去到近20年 , 就開始逐步改變向環保問題 , 咁先係一個正確既發展次序 !!!

總結起來一句話:歐美不會真心為你好,他們說的一切,歸根到底是為了他們自己的利益,跟隨歐美說的做,就是通往被奴役之路。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-16 08:20 AM 發表
其實簡單而言 , 主要就係兩個因素 , 而呢兩個因素 , 都同西方有關 ...

先進國家標準既勞工福利 / 環保政策 ... 但其實咁 , 就基本斷送左國家 ,
進行工業化既可能 , 就講環保政策先 , 你要一個岩岩由零起步既工業 ,
要先有完整排污系統先可以投產 ... 正宗既 "未見官先 ...
師兄是否看了温鉄軍的視頻?

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-16 08:20 發表

要先有完整排污系統先可以投產 ... 正宗既 "未見官先 ...
其實最叻系鄧公的「摸着石頭過河」,見步行步,步向正確方向。
錯咗就惗辦法解決,唔同西方與香港的互相指責和推委。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-16 10:30 AM 發表

師兄是否看了温鉄軍的視頻?
直兄 ... 咩事生得你咁聰明伶俐  挑通眼眉架即???

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-16 12:53 PM 發表

直兄 ... 咩事生得你咁聰明伶俐  挑通眼眉架即???
我在看,然后國內有個在YouTube的政治評論「岩論」的主持人極力稱許温老先生,部份見解也是引用温老。難得你肯花心思把影片內容整理成文字,佩服。

其實亞洲好多發展中國家都無形中比所謂既西方價值搞到好麻煩
比如以緬甸為例
前幾年(6-8年)佢既紡織業可以講係大幅成長
但其實到呢2-3年已經增長唔到落去
原因就係因為"公會"
令到工作工資升左3-4倍, 又周不時罷工.
我了解到除左原本投資開GA人
已經冇新外資敢開制衣廠
而開左果D都搬左唔少去越南等周邊國家

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-16 08:20 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=zNLwHSNTK1I

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-16 03:55 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=zNLwHSNTK1I
溫生講既野比較籠統 , 我其實加左好多自己野落去 ,
好似佢只係籠統咁講 "超前於發展階段的政策" , 亦無解釋呢 D政策 ,
係點約制左經濟發展

係壟斷經濟果部份 , 其實佢只係講左前殖民地國家果 D情況 ...

當然 , 溫生其實又有好多野 , 我都無寫落去 ,
好似 "負外部性"  "正外部性" 果 D ... 其實國內有好多視頻都好正
有觀點  有論述  有論據 , 當然都有 D視頻又稍為偏頗少少 ,
好似陳平  金燦榮 ...
注意 , 我唔係話佢地完全唔可取 , 只係有部份觀點過激

最後 , 我都要強調一下我係 "消化後再輸出" , 絕對唔係 "搬字過紙"
癈事比人投訴拉 ... ^.^"

引用:
原帖由 robin09 於 2021-2-16 10:00 AM 發表
總結起來一句話:歐美不會真心為你好,他們說的一切,歸根到底是為了他們自己的利益,跟隨歐美說的做,就是通往被奴役之路。
其實都唔係 ... 只不過 "趨利避蝕" 只係人之常情 ,
西方人當然都係 , 我反而唔明 D人點解覺得 , 西方人就係聖人 ,
會帶住 "真理" 無條件拯救世人 ...

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-16 02:28 PM 發表
其實亞洲好多發展中國家都無形中比所謂既西方價值搞到好麻煩
比如以緬甸為例
前幾年(6-8年)佢既紡織業可以講係大幅成長
但其實到呢2-3年已經增長唔到落去
原因就係因為"公會"
令到工作工資升左3-4倍, 又周不時罷工.
我了解到除左原本投資開GA人
已經冇新外資敢開制衣廠
而開左果D都搬左唔少去越南等周邊國家
"工會" 呢樣野真係好大鑊 ...
S兄知唔知之前有套紀錄片叫 "美國工場" ???
話說美國有一家工場要埋 , 點知比個中國老闆收購左
開頭個個工人都當老闆係大恩人 ,
但好快又開始怨要加班 , 又放懶手腳 ...

後來 , "工會" 仲想界入 ... 老闆承諾左好多福利要求 ,
先擋住左 "工會" 於門外 , 咁結果呢???
主要因為工人既效率太低(又唔肯加班 , 即使有補水) ,
根本趕唔上出貨進度 , 加上福利成本 ...
最終令老闆被迫提早機械化 , 班工人集體GG ^.^"

正宗玩死左自己 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-16 06:24 PM 發表

溫生講既野比較籠統 , 我其實加左好多自己野落去 ,
好似佢只係籠統咁講 "超前於發展階段的政策" , 亦無解釋呢 D政策 ,
係點約制左經濟發展

係壟斷經濟果部份 , 其實佢只係講左前殖民地國家果 D情況 ...

當然 , 溫生其實又有好多野 , 我都無寫落去 ,
好似 "負外部性"  "正外部性" 果 D ... 其實國內有好多視頻都好正
有觀點  有論述  有論據 , ...
温鐵軍比較“正“,因為他是中央智囊團的其中一員,還是能跟到上層意思,其他的都是研究員,都有自己一套,但不是正統的一套,領導也是參考下

引用:

我覺得根本原因是中國文化深厚人口人多,就算在最破爛既年代最無自信既年代,當代既導航者都在中華文化中找到方向
就算西方文明如何先進,我們先輩都保持"獨立思考",擇善而行

中華文化的"中庸之道"就令我們做事不極端,有錯也會快速修訂,加上歷史的經驗,及在深處的自信,我國終走出自己的路

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-16 11:28 PM 發表

温鐵軍比較“正“,因為他是中央智囊團的其中一員,還是能跟到上層意思,其他的都是研究員,都有自己一套,但不是正統的一套,領導也是參考下
我一開始已為智囊團只不過班只會吹水既書生,只提供數據...
但聽多咗之後,真系好多深層次根上性既政治問題,我地一般人真系想像唔到

乾貨,一定要睇到最後

建設后疫情時代的“一帶一路”,輸出我們強政府的經驗與能力【政經啟翟】_嗶哩嗶哩 (゜-゜)つロ 乾杯~-bilibili

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-2-16 11:50 PM 發表

我覺得根本原因是中國文化深厚人口人多,就算在最破爛既年代最無自信既年代,當代既導航者都在中華文化中找到方向
就算西方文明如何先進,我們先輩都保持"獨立思考",擇善而行

中華文化的"中庸之道"就令我們做事不極端,有錯也會快速修訂,加上歷史的經驗,及在深處的自信,我國終走出自己的路
嗯 ... 我反而又唔覺得呢個 , 同中國傳統文化有太大關係 ,
中國近代改革既原則係社會主義 , 無社會主義革命 ,
中國係點變都變唔到E+呢個樣 ... 就算你話漸進式既 "開放改革"
係符合中華文化既中庸之道 , 但我想講 , 西方都有漸進式既例子

好似近代議會制既祖師爺--英國咁 , 佢既議會立憲制 ,
就發展左幾百年先開始乎合所謂現代 "民主" 既定義 ... 甚至最早
可以追塑到 "失地王" 約翰既 "大憲章" ,
絕對唔係一步到位既革命 ... 如果咁睇 , 中國反而係革命起家 ...

係我個人睇法中 , 改革其實係一定要 "矯枉過正" ,
因為當你定下所謂適合既界線 , 對犯例者只序 "相應量級" 既懲罰
咁就肯定引來一班人 , 係界線上瘋狂試探 , 結果改革成效甚微 ...
所以改革就係要定高標準 , 犯例者就係要重罰 ,
為界線定下不逾越既權威

由於中國當年係要根除守舊既文化  落後既生產概念 ,
仲有西方開進入既資本 ... 中國係必需以更強力既手段--革命去清除
由早期既強力清除 , 到後來既漸進式開放改革 , 個人認為 ,
都只係因時制宜 , 同中庸之道關係不大

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]