• 瀏覽: 1,978
  • 回覆: 32
牛年至,在新型肺炎疫情影響下,食肆晚市禁堂食多時,市民想到扒房「鋸扒」,食肥牛火鍋或韓式燒肉都變得不容易。不過,《香港01》發現本港2020年

疫情下, 香港人少左出去食飯, 但竟然仲入口多左牛肉。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/585906/牛年-港牛肉進口創紀錄新高-人均171塊牛排-內地供港排第十

牛牛咁可愛,咁有靈性,人類好朋友,港人咁都食得落肚

真係唔文明、無人性、未開化、無道德

都有咁多野食啦,點解仲要食牛牛喎

多左人食老勿

牛歡喜炒咸酸菜

其實同前幾年咪又差唔多

豬肉貴啊。咁系轉食牛肉咯。不過有個疑問,市場賣既牛肉系唔系新鮮牛肉,點解同去大陸食既牛肉唔同味,香港市場賣既牛肉無牛味

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-15 10:50 PM 發表
真係全部香港人食?
200幻曱甴主要食屎同尿

大陸一向都少牛肉來香港,唔係點會148一斤牛腩。大陸唔入口澳洲牛,香港咪多咗囉

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-15 10:50 PM 發表
真係全部香港人食?
應該唔係,港人每日製造三千幾噸廚餘,相信好多塊牛扒會去左堆填區

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-17 01:21 PM 發表

應該唔係,港人每日製造三千幾噸廚餘,相信好多塊牛扒會去左堆填區
絕對正確

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-2-15 10:39 PM 發表
牛年至,在新型肺炎疫情影響下,食肆晚市禁堂食多時,市民想到扒房「鋸扒」,食肥牛火鍋或韓式燒肉都變得不容易。不過,《香港01》發現本港2020年

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210213/437331836394278912247061.jpeg/sHK6cgyboAXvxNb9FUv25GBSIPexg3E40npc4tJ6XOI

疫情下 ...
計埋年長及細路,香港人每兩日食一塊牛排。真有可能嗎?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-15 10:41 PM 發表
牛牛咁可愛,咁有靈性,人類好朋友,港人咁都食得落肚

真係唔文明、無人性、未開化、無道德

都有咁多野食啦,點解仲要食牛牛喎
因牛太大隻唔適合做竉物。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]