• 瀏覽: 14,716
  • 回覆: 35
  • 追帖: 2
+4
當年運動式既上山下鄉, 其實係好壞參半
係城市黎講,為文革降溫, 令城市盡快回復正常生產

鄉村呢, 勞動人口係多左, 但係負擔都大左
同埋唔似得宜家精準扶貧, 分配果度係幾求奇下, 難以發揮知青既優勢

搞運動既問題, 就係容易鑽空子, 所以宜家乜都要制度化

老毛既農村政策, 真係比較一般. 係好在打土豪分田地後, 佢係農村聲望真係高, 加上農民捱得無咁多要求, 果幾廿年先平穩過渡

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 09:36 AM 發表

有另一種看法;

幾千萬紅衛兵完成「奪權」大業,他們大多數聚集北京。
既然立下大「功」,如何善後?
好個毛澤東,靈機一觸;上山下鄉向老農學習;其實是將「波」交到農村,更重要的原因;他們都是腦筍未生好的青少年,聯群結隊終日無所亊亊,亊實上已經發生多起派系武鬥亊件;香港當年浮屍相爭湧水域。台方額手稱慶;心想「你老毛幾時死」?

就這樣一困十年,長大之後的知青回流城市亊件對中央管 ...
毛建立左一個正常既中國.

民國時代中國同今時今日索馬里差唔多.
仲有唔好問無左佢得唔得. 讀過果段歷史既就會知, 真係唔得.
睇長征就知, 長征隊伍一唔聽老毛講就仆街. 你以為國軍追住黎打果幾廿萬人係擺設呀.
無老毛, 中共收左皮好耐, 等唔到全面抗戰. 鄧小平最好結局就係打一世遊擊.
而無左中共今日中國最多就係剛果咁既款.

所有認為新中國無乜大不了既, 都應該去讀下民國既歷史, 認清民國實際上係乜野料.

總有人以為民國係一個國家. 錯了. 民國根本唔可以話係一個國家.
唔講有幾多個政治實體, 就講治理水平, 都絕對唔可以話係一個國家.
皇朝時代, 中國起碼係鄉間有鄉紳自治, 民國時代無呢回事, 拳頭大惡晒, 仲衰過清朝.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:10 PM 發表

我冇否定毛對中國的豐功偉績,但也不忘記他對中華文明與人性的摧殘。
功歸功,過還過,雖說瑕不掩瑜,但可以不提嗎?
你話佢破比立多, 就完全錯誤.

原先你要訓天橋底, 有人起間鐵皮屋比你住, 不過漏水, 打風吹左個窿出黎, 破比立多?

除非你幻想, 佢唔起鐵皮屋, 會有第二個人起高樓大廈. 不過中國等左幾廿年都等唔到.
康有為幻想中既四國合邦. 嘿嘿.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:22 PM 發表

更重要的是「意識」,毛主張不斷鬥爭,就如今天的美國。鄧主張和諧,使得中華復興。
當代需要鬥爭意識. 有乜問題?

你已經習慣左不需鬥爭既環境, 當然無法理解點解當年要鬥爭.
偏偏呢個環境係靠鬥爭建立.
當年你唔鬥爭, 人地一樣會打殘你. 國民黨清黨你估講玩? 為左殺幾萬共產黨人, 同時殺埋幾十萬國民黨, 有殺錯無放過.
你同國民黨講和諧?

國民黨軍係江西圍蘇區, 中共反圍剿失敗, 要轉移, 所以有長征.
國民黨佔領蘇區後, 做乜? 大屠殺. 係不問背景果種. 屋企無人加入紅軍, 無做過中共幹部, 都要殺. 成條村成條村咁殺, 老幼不留.
蔣介石理由係佢地比中共統治過. 思想中毒, 唔留得.
咁既政權統治, 中國可以算係一個國家?

你同呢個政權講和諧?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:39 PM 發表

哈哈哈哈!咁熟嘅?黃衛兵都系咁講。
黃衞兵唔出黎搞事, 佢地乜事都無.

中共唔革命呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:37 PM 發表

相信你是年輕人,並未經歷當年之苦。
相信你係抗戰前未出世, 未經歷過民國時代果種苦.
總係有D 人唔識得換位思考.
國民黨係會屠殺自己人民. 唔係軍隊搶掠行為, 而係統治者下令屠殺

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:45 PM 發表

毛澤東反擊做得十分好,無人否定他是軍亊天才,政治鬥爭奇才。但過猶不及,教育斷層。否則改革開放之後新一代不會一窩蜂出國了。
你知道民國時代有幾多人賣豬仔出國?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:48 PM 發表

我出于1944年,在廣州接受教育,對于國民黨的仇怨一定比你熟悉。
但你覺得今天中國是怎樣的?
1944 年既廣州?

你知道我點樣聽返黎?
我聽一個國民黨將領既仔講. 講緊山東果邊既鄉村.還鄉團聽過未?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:48 PM 發表

我出于1944年,在廣州接受教育,對于國民黨的仇怨一定比你熟悉。
但你覺得今天中國是怎樣的?
老毛果套out了. 所以鄧上台. 好合理.

但係, 你話老毛破大於立, 完全係唔識得果段歷史.

老毛一派到今日基本收皮, 基本無可能翻身, 根本無需要為政治目的去扭曲果段歷史.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:57 PM 發表

你唔使大我,對于當年慘況,我點會唔比你更清楚?我知唔系睇書或者聽人講,系親眼見。
你親眼見既, 已經係解放後既歷史.

同埋你知廣州同華北差幾遠?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:00 PM 發表

咁你要聽多幾個。
最重要系;唔好單系糾纏于以往。你點睇「今日中國」?可否講出你的心聲?
你識既人, 最多只限係一個城市.
你聽過山西人講法未? 聽過河南人講法未?

事實上我聽到既講法係反共既講法, 雖然佢無法掩飾佢對國民政府既失望.
宜家資訊咁發達, 不妨礙我去搵出事實.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:12 PM 發表

毛建黨建國立功至大,可是對同志、對人才,尤其是對待知識份子與異見人士就慘無人道了。而且因為冒進急功,做成的禍害可能大家不願提,但那並非不存在。評人評亊必須全面。

你都知道「毛果套out」。點解呢?好嘢會out嗎?
你知道國民政府係點對知識份子? 點對政敵?
清黨, 清多十倍自己人, 原因只係佢地基層工作做得好, 所以有親共既嫌疑.
國民黨好殺, 共產黨落手一樣狠.
老毛開始, 扭轉呢個趨勢, 儘量不殺.
但係, 民國遺風係咁, 下面D 人做野, 全部入晒老毛數?

我唔同意老毛運動式治國. 亦唔同意佢冒進係農村搞大鑊飯.
但係, 老毛功績係建立左一個正常國家.
無左一個正常既國家, 唔搞大鑊飯都會年年餓死人, 仲要餓死多好多人, 仲講乜撚功過?
屋都無, 你有得投訴佢漏水穿窿?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:25 PM 發表

如果你唔同意國民黨的所作所為,就不應該認同毛的如出一轍。
你都識講「果套out」,點解唔識「放低」?
其實你知唔知老毛係扭轉左呢個趨勢?

你以為老毛話今日開始一個都唔殺, 下面班人真係會當係聖經, 一個都唔殺?

打成右派, 放係國民政府時代, 等於死刑, 邊度有得比你之後平反?
我唔係講緊大陸時代, 仲講埋遷台後既國民政府. 成個大陸文革鬥死既人, 甚至不及一個小小台灣島上因為白色恐怖而消失既人.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]