• 瀏覽: 14,695
  • 回覆: 211
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:44 PM 發表

毛對國民黨人寬大,反而對共產黨員整個不亦樂乎;當年一齊打天下的幾乎無一倖免。朱德、劉鄧、抗美援朝大功臣彭德懷、連周恩來都想搞……
毛最大的破壞是人性,文革時掀起的相互批鬥之風,慘絕人寰。
毛太祖承繼了歷後開國之君的作風。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:36 發表

我是對應神兄說國民黨軍佔解放區後殺人而言。
中共之間的恩怨情仇都成歷史,最重要的是「已經沒有研究的價值」。國共經歷多代,早已不再是當年的國共。
中共要做國際級大亊;國民黨惗下 下次點選已經「消耗殆盡」了。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:51 發表

毛太祖承繼了歷後開國之君的作風。
好嘅就話承傳姐,衰嘢都要?
而且當時鬥倒的並非威脅毛權力的人。劉上台是「毛自己退下」的,劉並無挑戰他的威望。劉與鄧都是做亊的人,不擅于權斗,否則劉鄧不會就手讓紅衛兵批鬥拉下馬。
鄧全無野心,他的兒子被人推下樓導至終身殘廢也不追究,而且下令終生堅持「鄧家後代不得參政」。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 14:53 發表

中共之間的恩怨情仇都成歷史,最重要的是「已經沒有研究的價值」。國共經歷多代,早已不再是當年的國共。
中共要做國際級大亊;國民黨惗下 下次點選已經「消耗殆盡」了。
中國有今天的成就全是中共法家治國之功。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 15:03 發表

好嘅就話承傳姐,衰嘢都要?
而且當時鬥倒的並非威脅毛權力的人。劉上台是「毛自己退下」的,劉並無挑戰他的威望。劉與鄧都是做亊的人,不擅于權斗,否則劉鄧不會就手讓紅衛兵批鬥拉下馬。
鄧全無野心,他的兒子被人推下樓導至終身殘廢也不追究,而且下令終生堅持「鄧家後代不得參政」。
唔好成日講啲姨媽姑姊八婆嘢啦

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-2-16 15:05 發表

中國有今天的成就全是中共法家治國之功。
是態度;做對的亊,不辯論、不糾纏、有錯誤不追究「錯誤的原因及應由誰負責、專注于如何一齊修復和避免以後重蹈覆轍」。中國雄起憑的就是如此的「簡單」。

老實講,你話"上山下鄉"冇人為嘅悲劇操作(由其係文革期間),我就唔多信,
不過,如果話全部都係當年啲變態嘅高官為咗章顯權力嘅話,我就更加打死都唔信。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-2-16 15:07 發表

唔好成日講啲姨媽姑姊八婆嘢啦
我系回覆的姨媽姑姐。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-16 15:55 發表
老實講,你話"上山下鄉"冇人為嘅悲劇操作(由其係文革期間),我就唔多信,
不過,如果話全部都係當年啲變態嘅高官為咗章顯權力嘅話,我就更加打死都唔信。
乜都有,有政策就有人有辦法食政策。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:12 PM 發表

毛建黨建國立功至大,可是對同志、對人才,尤其是對待知識份子與異見人士就慘無人道了。而且因為冒進急功,做成的禍害可能大家不願提,但那並非不存在。評人評亊必須全面。

你都知道「毛果套out」。點解呢?好嘢會out嗎?
你識條鐵咩,睇你講嘢就知你吾了解當年嘅事~

早期共產黨嘅宗旨就係破而後立~

無當年嘅事,新中國就會走返民國條路~
鄧小平走資本主義,瓜分國家資源,勾結外資進行吸血!
人性就係咁自私,毛澤東都打破吾倒。
依家中國階層分化已經好嚴重。可笑當年共產黨就係要打破階層。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 11:37 AM 發表

現時實際情況是不少以前從農村遷到城市戶口的,現在要想辨法返回農村。

昔日的窮鄉交通不便,今日汽車可直達家門。國內這三四十年的變化,真可說是翻天覆地,香港的井蛙真要上去看看。
出了城的人會回歸農務嗎?除非有誘因

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-2-17 00:00 發表

你識條鐵咩,睇你講嘢就知你吾了解當年嘅事~

早期共產黨嘅宗旨就係破而後立~

無當年嘅事,新中國就會走返民國條路~
鄧小平走資本主義,瓜分國家資源,勾結外資進行吸血!
人性就係咁自私,毛澤東都打破吾倒。
依家中國階層分化已經好嚴重。可笑當年共產黨就係要打破階層。
我唔識,剩系得你識,你講晒得啦!夠未?

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-17 04:27 發表

唔一定,依家農村機會不錯。

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-17 04:27 AM 發表

原籍在農村的,多有祖屋,居住比城市好,而且今日絕大部分農村都有水、有電、有交通、上網方面,醫療教育亦不差。
而且中國人的家鄉觀念重,不想家鄉沒落。

你想講咩咩阿柒視頻

我媽好鐘意睇

其實呢類型既片有市場係因為現代人口老化,呢啲老人都係經驗過村生活

咁而家中國發展咁多年來大城市,啲大成市果啲人口其實好簡單多來自村

咁人老左,想過慢生活,未想起村

仲有,唔好希罕拆遷賠償,果啲唔係賠償,而係比你去成市既轉型費

我好多親人都話後悔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]