• 瀏覽: 14,702
  • 回覆: 211
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:00 發表

你親眼見既, 已經係解放後既歷史.

同埋你知廣州同華北差幾遠?
對于當年中國全國的情況,我當然比你了解得多。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:12 PM 發表

毛建黨建國立功至大,可是對同志、對人才,尤其是對待知識份子與異見人士就慘無人道了。而且因為冒進急功,做成的禍害可能大家不願提,但那並非不存在。評人評亊必須全面。

你都知道「毛果套out」。點解呢?好嘢會out嗎?
你知道國民政府係點對知識份子? 點對政敵?
清黨, 清多十倍自己人, 原因只係佢地基層工作做得好, 所以有親共既嫌疑.
國民黨好殺, 共產黨落手一樣狠.
老毛開始, 扭轉呢個趨勢, 儘量不殺.
但係, 民國遺風係咁, 下面D 人做野, 全部入晒老毛數?

我唔同意老毛運動式治國. 亦唔同意佢冒進係農村搞大鑊飯.
但係, 老毛功績係建立左一個正常國家.
無左一個正常既國家, 唔搞大鑊飯都會年年餓死人, 仲要餓死多好多人, 仲講乜撚功過?
屋都無, 你有得投訴佢漏水穿窿?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:10 發表

你識既人, 最多只限係一個城市.
你聽過山西人講法未? 聽過河南人講法未?

事實上我聽到既講法係反共既講法, 雖然佢無法掩飾佢對國民政府既失望.
宜家資訊咁發達, 不妨礙我去搵出事實.
過去是教訓,不可不知。不過冇興趣糾纏于過去,最重要系明白今天,思考未來。

今天中國是大格局,着眼于國際,不但自己內部不講鬥爭,對外也要擱置爭議,合作共贏。
美國仍然沉淪于鬥爭,對外不斷挑弄是非,製造仇怨。對內也兩極分化。所以一定冇運行。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:18 發表

你知道國民政府係點對知識份子? 點對政敵?
清黨, 清多十倍自己人, 原因只係佢地基層工作做得好, 所以有親共既嫌疑.
老毛開始, 扭轉呢個趨勢.
但係, 民國遺風係咁, 下面D 人做野, 全部入晒老毛數?

我唔同意老毛運動式治國. 亦唔同意佢冒進係農村搞大鑊飯.
但係, 老毛功績係建立左一個正常國家.
無左一個正常既國家, 唔搞大鑊飯都會年年餓死人, 仲要餓死好多人, 仲講乜 ...
如果你唔同意國民黨的所作所為,就不應該認同毛的如出一轍。
你都識講「果套out」,點解唔識「放低」?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:25 PM 發表

如果你唔同意國民黨的所作所為,就不應該認同毛的如出一轍。
你都識講「果套out」,點解唔識「放低」?
其實你知唔知老毛係扭轉左呢個趨勢?

你以為老毛話今日開始一個都唔殺, 下面班人真係會當係聖經, 一個都唔殺?

打成右派, 放係國民政府時代, 等於死刑, 邊度有得比你之後平反?
我唔係講緊大陸時代, 仲講埋遷台後既國民政府. 成個大陸文革鬥死既人, 甚至不及一個小小台灣島上因為白色恐怖而消失既人.

寫于2020/3/22。于香討發表。

紅絲

紅絲可能是個新名字;經過一位網友指出“神某是紅絲”之後,我才聽到這個大名。

紅絲指擁護一黨專政,同時反對普選。香港的所謂親中,其實是濫用了親中之名,因為他們一樣追求普選,奉普選為圭臬。什么民建聯、工聯會;從未認同一黨專政。所以只能歸類為藍絲。

神某信任一黨專政,是認同其體制。亊實上不少“民主”國家,其實一直奉行一黨專政。新加坡就是個傑出的例子、最強大的美國,其實也奉行一黨專政,不過那個黨比中共更隱晦,雖然可以感覺到它的存在,卻不易具體地指出那是什么黨。大概“共濟會”是個比較明顯的組織,和一邦猷太大鱷聯手管治美國,乃至欲統領全球。只是出了個特朗普,他的狂妄助他任性胡來,才突破了一黨;造成今日美國步向沒頂之災。活該!

一黨為何值得擁護?請大家不妨用用腦。

政策訂長遠
微調穩步行
強權清內耗
富國利民生

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:28 發表

其實你知唔知老毛係扭轉左呢個趨勢?

你以為老毛話今日開始一個都唔殺, 下面班人真係會當係聖經, 一個都唔殺?

打成右派, 放係國民政府時代, 等於死刑, 邊度有得比你之後平反?
我唔係講緊大陸時代, 仲講埋遷台後既國民政府.
尊重你的看法,到止為止吧!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:57 PM 發表

你唔使大我,對于當年慘況,我點會唔比你更清楚?我知唔系睇書或者聽人講,系親眼見。
台端比44年出生在廣州,49年新中國成立,可以親身見証?

雖然國民黨當年做了不少錯事,但亦不至於殺光,那些將領不少都是有抱負,為國為民的人。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 02:31 PM 發表

雖然國民黨當年做了不少錯事,但亦不至於殺光,那些將領不少都是有抱負,為國為民的人。
解放軍有超過一半係原先係國軍, 死晒的話韓戰都唔洗打了.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 02:33 PM 發表

殺晒? 功德林果班戰犯原來不存在?
解放軍有超過一半係原先係國軍, 死晒的話韓戰都唔洗打了.
仲有, 我唔認為你知道國民政府年代發生乜事, 咪又係聽人地講.
我是對應神兄說國民黨軍佔解放區後殺人而言。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 02:36 PM 發表

我是對應神兄說國民黨軍佔解放區後殺人而言。
sorry. 睇錯人. 七左.

世無完人,每個人總有最光輝的一刻。

孫中山及周恩來都走得合時。

老蔣抗戰後,老毛建國後即走,評價會怎樣?

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:31 發表

毛對國民黨人寬大,反而對共產黨員整個不亦樂乎;當年一齊打天下的幾乎無一倖免。朱德、劉鄧、抗美援朝大功臣彭德懷、連周恩來都想搞……
毛最大的破壞是人性,文革時掀起的相互批鬥之風,慘絕人寰。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 02:40 PM 發表

韓戰都係老毛堅持要打.

另外, 階級鬥爭意識其實唔係得老毛有. 全國普遍都high high 地.
類似文革既混亂不一定可以避免.
不過宜家推晒去老毛身上.

果十年等於病完有抗體.

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:40 發表

有興趣請開新帖討論。不過會冇乜人回應。依的嘢,邊個想知?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]