• 瀏覽: 14,705
  • 回覆: 211
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-23 13:22 發表

你的檢討下自己呀
點解2021年還在玩文革扣帽子手法
帽系造咗,不過冇法子禁止你爭住戴喎。

所以系唔系紅衛兵,不但人人知,你連自己都呃唔到。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-23 07:33 AM 發表

有此一說;

國民黨退到長江以南,各軍頭嚴陣以待,準備與渡江共軍決一死戰。
蔣收到美國之令;國共分治,長江為界。
接下來一段無法證實的野史;蔣毛秘密談判,決定「中國統一才是大局」。
蔣下令繼續南撤,某軍官不從,因有必勝信心,保證殲滅共匪于渡江半途。
蔣下令「撤」!共軍順利渡江。
國共長江以北大戰連連,死傷枕藉。奇景就是長江以南沒有大戰,一個走一個追。
雖然當時神某只有五歳, ...
淮海戰役後國軍敗局已定
已經無可能對抗解放軍

你不如話蔣介石係淮海戰役時越級指揮, 故意斷送國軍最後本錢啦

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-2-23 04:42 AM 發表

這是老毛的筆桿子? 他自己的系列思想和哲學理論??對哲學的思考以致實踐的理論會有一種執著????

我等小人物用自己的思維去猜,老毛只是一個小弟……
所以你咪係一世小人物law.

蘇共同中共關係, 有段時間甚至比美國同中共關係更惡劣.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 19:28 發表

淮海戰役後國軍敗局已定
已經無可能對抗解放軍

你不如話蔣介石係淮海戰役時越級指揮, 故意斷送國軍最後本錢啦
請你唔好將自己說話放在他人的口上;紅衛兵招數唔啱我。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-23 07:41 PM 發表

請你唔好將自己說話放在他人的口上;紅衛兵招數唔啱我。
你幻想一D 故事出黎當係歷史, 唔好怪人地對你唔客氣, 咁既既水平唔好搭把嘴.

點解你個故仔係幻想? 國民黨係一個集體, 唔係老蔣一個話事, 你以為個個當老蔣係神? 形勢尚可的話, 話撤退就撤退?
淮海戰役後國民黨所有主力全面崩潰, 剩返既散仔點解仲要同你賣命? 邊條茂利覺得自己守得住長江防線?

知道淮海戰役後老蔣做乜? 辭職下野,對國民政府黎講,局勢已經完全無可拯救。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-23 16:45 發表

呵呵,多半你系文革餘孽吧?
當初因為某原因逃到香港。不然點解喜歡扣人帽子?
帽系我做好,幾時叫你自動搶住戴在頭上嫁?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 19:44 發表

你幻想一D 故事出黎當係歷史, 唔好怪人地對你唔客氣, 咁既既水平唔好搭把嘴.

點解你個故仔係幻想? 國民黨係一個集體, 唔係老蔣一個話事, 你以為個個當老蔣係神? 形勢尚可的話, 話撤退就撤退?
你覺得邊一段系屬于幻想呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-23 07:46 PM 發表

你覺得邊一段系屬于幻想呢?
引用:
蔣毛秘密談判,決定「中國統一才是大局」。
蔣下令繼續南撤,某軍官不從,因有必勝信心,保證殲滅共匪于渡江半途。
蔣下令「撤」!共軍順利渡江。
呢段係笑話黎
不過唔多好笑
歷史盲先會信

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 19:49 發表

呢段係笑話黎
不過唔多好笑
歷史盲先會信
我講明系聽番來;未經證實。你唔信關我乜亊?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-23 07:57 PM 發表

我講明系聽番來;未經證實。你唔信關我乜亊?
有人聽返黎話一加一等於三

咁我係咪應該笑?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 20:01 發表

有人聽返黎話一加一等於三

咁我係咪應該笑?
哦!你講果的全部都系身歷其境?

淮海戰役後國軍敗局已定
已經無可能對抗解放軍

唔通你有份參戰?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-23 08:05 PM 發表

哦!你講果的全部都系身歷其境?
相信絕大部份人都無證明過一加一不等於三, 所以呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-23 08:07 PM 發表
淮海戰役後國軍敗局已定
已經無可能對抗解放軍

唔通你有份參戰?
唔需要有份參戰. 單憑當時既紀錄就知.

等於話拿破侖打輸滑鐵盧後仲未輸一樣.

笑話.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]