• 瀏覽: 14,724
  • 回覆: 211
  • 追帖: 2
+4

這就是老毛領導下,中國人的民族尊嚴!!

這是老毛的筆桿子? 他自己的系列思想和哲學理論??對哲學的思考以致實踐的理論會有一種執著????

我等小人物用自己的思維去猜,老毛只是一個小弟……

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-2-23 04:30 AM 發表

這就是老毛領導下,中國人的民族尊嚴!!
1953年啊,之前蘇聯仲對中國提供大量援助,尤其當時仲打緊韓戰

毛澤東死時聯合國下半旗,140個國家代表默哀,咁係咪代表聯合國冇尊嚴?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-2-23 04:42 AM 發表

這是老毛的筆桿子? 他自己的系列思想和哲學理論??對哲學的思考以致實踐的理論會有一種執著????

我等小人物用自己的思維去猜,老毛只是一個小弟……
當時用簡體字?
就算有d咁樣嘅口號又點?
有自己嘅思想同哲學理論就唔會有錯?
發展自己個哲學思想唔可以有一個學習理解過程?
執著唔可以執著錯誤?
唔可以有自己敬仰嘅對象?
剛好證明佢還沒有將自己當神,反而係有人要用神和聖人嘅標準嚟批判毛

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-23 04:00 發表

柏楊說的是國民黨里的官僚
實際是批蔣
就問你,柏楊寫的裡面哪一點不是全世界人身上都有的?
中國人都系個個不同,柏楊講嘅系普遍性,其中缺點自然全世界都有,不過普遍性有好大分別。還有,時代不同,地方不同都有分別。就是個人自己,都唔系永遠不變。
每個人對柏楊會有唔同睇法。睇書,鍾意咪睇囉,何必為了對作者的見解而爭議?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-22 02:53 發表

咁就好笑了. 你話係缺點, 所以佢去鬥爭. 鬥爭完你又嫌棄佢?

事後孔明先係中國人最大既缺點, 你幾時改?
批評老毛, 唔該學識代入當時既處境, 或者, 先發明一部時光機.
你講咗去邊?我幾時話過要鬥爭?
我又唔系紅衛兵,鬥爭呢家嘢留番紅黃兩派去做。
我只會尊重你的意見,保留我的看法。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-22 03:05 發表
乜野係鬥爭?
你以為搞文革先係鬥爭?

打韓戰係咪鬥爭?
捉國民黨間諜係咪鬥爭?
同越南打十年, 拖死蘇聯, 係咪鬥爭?
反腐係咪鬥爭?
貿易戰科技戰係咪鬥爭?

鬥爭係要團結力量. 團結力量係需要人盡其才, 量才而用, 需要制度.
老毛錯在迷信搞運動, 錯在迷信人民群眾既智慧, 錯在想跑步進入共產主義, 唔係錯在鬥爭!
鬥爭有好多種模式。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-2-22 14:16 發表
毛澤東建國有功?

毛澤東建國有功都係因為鄧小平姐,如果建立左一窮二白嘅中國,建國何來的功?
如果唔係改革開放,創造漢人,唐宋後最大盛世,建國又有咩功?

無產階級革命,所有大學都停晒,讀書人變成臭老九,去鄉下耕田,將中國帶回一個農業國,功在何處?

就像史太林建立的蘇聯,人民為國家犧牲咗幾十年,依然都係一無所有,史太林功在何處呢?

唔好為毛澤東歌功頌德拍共產黨馬屁,毛左思想如果係共產黨內部復活 ...
做大亊必有功過;毛澤東當然有功,而且功勞很大。睇人睇全面,不能因為有過而抹殺其功。
論毛功過留待千秋去評論吧!我們這一代無法搞得清。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-22 17:08 發表
我認為就算一些人對毛有諸多批評,但他建立及維持了一個主權完整的新中國,已足以讓後代中國人感謝。否則之后中國的工業化、現代化,再多開放改革的成果,都會被外國「合理合法」的奪走。

請看看跟新中國一樣同是在二戰后獨立的新國家,被西方國家選中作工業轉移的地方,除中國外哪一個的工業化成果不是被奪走的?為甚麼?因為他們從前宗主國收回來的權力是不完整的,國家資源的佔有不是在前宗主國便是國際資本的手上。工業化的 ...
理性分析,十分認同!謝謝分享!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-2-23 00:41 發表
劉少奇,周恩來,鄧小平等等,根本好早期已經反蘇, 「東北王」 高崗曾經寫信畀蘇聯篤背脊, 封信史太林交咗比毛澤東。劉少奇嘅下場大家都知啦……

加埋1953年,天安門掛上斯大林的照片, 全國哀悼大龍鳳, 到底邊個願意做蘇聯小弟大家都明㗎啦!
中蘇反面係因為赫魯曉夫反對個人崇拜,咁樣即係否定毛澤東, 導致中蘇關係惡化。事實上,搞個人崇拜的人,權力重要定係民族前途重要,心照啦!!

...
有此一說;

國民黨退到長江以南,各軍頭嚴陣以待,準備與渡江共軍決一死戰。
蔣收到美國之令;國共分治,長江為界。
接下來一段無法證實的野史;蔣毛秘密談判,決定「中國統一才是大局」。
蔣下令繼續南撤,某軍官不從,因有必勝信心,保證殲滅共匪于渡江半途。
蔣下令「撤」!共軍順利渡江。
國共長江以北大戰連連,死傷枕藉。奇景就是長江以南沒有大戰,一個走一個追。
雖然當時神某只有五歳,但母親天天聽電台報道,自然我亦聽到「匪軍一路追擊」的消息。母親為了讓我更清楚,她閱報時讀出內容。
不知如何,母親與電台沒有報道匪軍消息。我問母親「匪軍打到邊」?母親凝重地看我說;以後不得再講「匪軍」。
後來成年人議論紛紛,說廣州冇打過,國民黨撤退前只炸斷海珠橋……
蔣寧願放棄江山也不接受分裂。

引用:
原帖由 食指 於 2021-2-23 02:08 發表
好多人喜歡從個人的自私角度來看待毛的一系列作爲
但我更傾向認爲毛是從實現共產主義理想的角度去發動各種運動去更正他認爲是錯的路綫
毛比當時其他領導更勝一籌的就是筆桿子
有自己的系列思想和哲學理論
我覺得這種人對哲學的思考以致實踐的理論會有一種執著
有時小人物用自己的思維去猜度毛很可笑
站在他那個高度所追求的不是一般人的膚淺地認爲是“貪戀權力”就能夠解釋得了的
毛對共產主義的執着;因為不滿劉鄧「修正」而發功文革奪權,要重掌政權繼續其志。
可惜不理「人性自私無可改變」的亊實,冒進蠻幹,做成人性災難;鬥爭不斷,人與人之間,親如父子夫妻亦互信全無,動軋反枱,惡言相向。

今日仍然有人使用此「鬥爭模式」發言。😳😳😳

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-23 03:53 發表

又在胡言亂語
赫魯曉夫為什么鞭尸斯大林?赫魯曉夫長子怎么死的,你知道嗎?
當時赫魯曉夫要徹底否定斯大林,你知道嗎?
老毛反對是赫魯曉夫蘇修路線
還小弟,小你老母啦閉嘴吧,笑死人拜託,多學點歷史!別半桶水
雖然你唔系媽叉我,但系對你的文革式語言暴力相當反感。大家各說各話,理性討論不是更好嗎?
雖然一樣冇結論,但總可以多少聽到雙方的見解。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-23 08:03 發表

你走開啦
你就這典型文革手法,知道咩?
動不動扣人文革語言暴力,只有言論自由的地方才存在語言暴力
拜託文革系沒語言暴力,只有批鬥
你走開啦!

算唔算?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]