• 瀏覽: 8,300
  • 回覆: 133
新一份《財政預算案》將於本月24日發表,財政司司長陳茂波今早表示,由於政府庫房或面對高達約3000億元的財赤,坦言「加糖」再全民派錢有難度,

香港人已不期待再派錢,因真是不合理。
反而希望香港要開源節流,應慳則慳,應使則使。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1499056/即時-港聞-預算案-料財赤3000億創新高-陳茂波-再派錢有難度

唔加你稅已經偷笑喇, 仲想有錢派?

香港人年年都要派錢 交稅就屌政府

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-2-14 12:50 PM 發表
新一份《財政預算案》將於本月24日發表,財政司司長陳茂波今早表示,由於政府庫房或面對高達約3000億元的財赤,坦言「加糖」再全民派錢有難度,

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/4df02eea625e9f74488b621c3f085b54/stheadline/inewsmedia/20210214/_2021021412104655185.jpg
徵電稅:聽聞係用得愈多愈低收費……劃壹返收費後嘅差價當稅收應該都唔少錢……橫咁升出嚟嘗面啦!既對環保有正面影響又有「助攻」數據(或多房波助攻畀橫咁升)。

經濟唔得。派果幾千都唔系辦法。不如做好防疫,早點通關多點生意來往。先保到就業

咁多錢益奸商仲有鬼錢派比香港人咩,成日話財赤創新高,不如你班高官做個帶頭自己減人工先啦橫掂都廢㗎啦

都唔明投泛狗建制啊都唔知有乜鬼用嘅,你個政府不嬲我行我素嘅

不期望政府再派錢。

龐大財赤, 要勒緊褲頭, 減少無謂開支。

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-2-14 01:24 PM 發表
咁多錢益奸商仲有鬼錢派比香港人咩,成日話財赤創新高,不如你班高官做個帶頭自己減人工先啦橫掂都廢㗎啦
講呢啲,相信你返工高級極有限

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-2-14 01:18 PM 發表
經濟唔得。派果幾千都唔系辦法。不如做好防疫,早點通關多點生意來往。先保到就業
好多奸商已打政府主義,又有政棍、社棍等。

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-14 01:33 PM 發表

講呢啲,相信你返工高級極有限
咁你一定高級過垃圾波啦定係你係垃圾波嘅人啊?我叫佢減人工姐你唔使咁緊張啊

冇行

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]