• 瀏覽: 8,349
  • 回覆: 133
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-2-14 12:50 PM 發表
新一份《財政預算案》將於本月24日發表,財政司司長陳茂波今早表示,由於政府庫房或面對高達約3000億元的財赤,坦言「加糖」再全民派錢有難度,

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/4df02eea625e9f74488b621c3f085b54/stheadline/inewsmedia/20210214/_2021021412104655185.jpg
陳茂波,你份人工包埋解決難題的

支持派消費券,推動消費。任何新稅項,在經濟向下先做,百害無一利

有人派錢俾財團可能攞到連任支持,有人分錢幫社團可能得到絕對忠誠。若有其他人想爭取成為愛國愛港嘅特首,咁可以派乜呢?派錢俾香港巿民或者冇乜幫助。

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-15 03:07 PM 發表

之前都唔知派左幾多個十億比D奸商,
百佳, 惠康, 養和都有錢份...
明明尼D 公司疫情賺大錢, 都可以分錢...
尼個政府真痴線...
都唔知講咩好...
全世界都差唔多.... 不如又諗下,點定咩叫賺大錢?你見生意多,成本有無上漲?點知蝕錢係疫情,定係經營不善?

全港咁多企業,你識百佳惠康,唔識果啲照收錢就OK? 想百份百公平,政府要比幾億去視察營運同核數,重要一年半載先批出,中間有上數,又有投訴。

咁搞重衰過宜家,抑或你諗到更有效又公平的方法?

同埋政府開倉救市,唔應該有道德光環的話?點解返而奷商"呃" 保就業無乜人鬧,唔見有罷買,貼佢大字報?

呃人反而高尚過救市?諗唔明~

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-2-16 09:56 發表

全世界都差唔多.... 不如又諗下,點定咩叫賺大錢?你見生意多,成本有無上漲?點知蝕錢係疫情,定係經營不善?

全港咁多企業,你識百佳惠康,唔識果啲照收錢就OK? 想百份百公平,政府要比幾億去視察營運同核數,重要一年半載先批出,中間有上數,又有投訴。

咁搞重衰過宜家,抑或你諗到更有效又公平的方法?

同埋政府開倉救市,唔應該有道德光環的話?點解返而奷商"呃" 保就業無乜人鬧,唔見有罷買,貼佢大 ...
你係養和, 百佳, 惠康果D 員工??
你自己蠢唸唔到方法啫, 仲好意思話人???
果D公司有錢賺, 政府仲要保佢地??? 你精神有問題???
因為疫情關係就快執果D, 反而唔理???
保就業應該保果D 受疫情最大影響的行業啦, 飲食業, 旅遊業, 美容業, 娛樂果D啦
政府錢是有限的, 不是無限的...
Priority 你應該唔識, 因為你層次低...
根本今次係有人亂派錢, 香港政府從不問責..
D 香港高管鍾意點都得, 可能同果D 高層熟...
以後退休可以入裡面做高層, 呵呵呵...

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-16 11:49 AM 發表

保就業應該保果D 受疫情最大影響的行業啦, 飲食業, 旅遊業, 美容業, 娛樂果D啦
根本今次係有人亂派錢, ...
你講咗個重點出嚟

香港一直都係商人優先

咁你減薪啦!

香港12黃屍黑醫護磚家攔阻中國疫苗,堅持推港人打輝瑞,佢地接種當日,應帶埋佢地一家大細打輝瑞,唔打仆街死
留番正常香港人打滅活國葯疫苗

三千億同三千五億赤字都冇乜分別, 等大家高興下都好吖.

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-16 11:49 AM 發表

根本今次係有人亂派錢, ...
哦,原來閣下諗到切幾個行業出來派錢就解決到,什麼數據都唔使;咁好又容易的方法都無人諗到,推舉閣下做下屆特首阿~

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-2-16 15:07 發表

哦,原來閣下諗到切幾個行業出來派錢就解決到,什麼數據都唔使;咁好又容易的方法都無人諗到,推舉閣下做下屆特首阿~

一句都唔識駁, 果然夠蠢
優生論其實有必要...
香港蠢人太多, 成日比人利用, 仲要感恩帶德....

之前唔係好多人想香港經濟低迷架咩? 唔要自由行,唔要走水貨,唔要旅遊業.......。 派哂香港D$,佢地應該超開心。

3000億嘅財赤 如果真係當全民派錢嘅話 每人有四萬蚊 做呢啲保就業 去到冇得派嘅時候 一樣會炒人 其實於事無補 政府應該估計錯誤 以為派半年保就業 疫症會過去 所以而家呢個時候就算派錢 都必須要等疫症過去 正常消費 咁先有真正嘅作用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]