• 瀏覽: 4,364
  • 回覆: 86
引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 14-2-2021 01:07 PM 發表
原來唔係搵個官判,不知所謂
===========
法庭判決的是司法..
而家是兩會彈劾,
基本上,總統在任是免受司法檢控,
所以總統在任犯錯就會被兩會彈劾,彈劾成功就要下台.
不過彈劾對象多是在任總統,卸任總統被彈劾是少之又少.
今回共和黨以兩會不可能彈劾卸任總統才投反對票,
不過他們補充說如果侵侵仍然在任,他們就會投贊成票.
而且今回只是兩會投票彈劾卸任總統,不會影響司法對侵侵的檢控..

同之前香港立法會去彈劾某飯民議員一樣之嘛,個裁決委員會由三個飯民三個建制去投票決定,咁又點會有罪先至得架!
何況彈劾總統要2/3議員同意喎,真係好難做得到囉,自己友去做裁定!

引用:
原帖由 Jackishere 於 2021-2-14 05:41 AM 發表
美國參議院彈劾前總統特朗普的聆訊已經結束,議員最後表決以57票贊成,43票反對,因無法超越三分之二參議員贊成的門檻,因此

民主自由大國幾不知所謂
全世界直播傻侵叫人衝都可以話冇罪,難怪曱甴咁鍾意老美。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210214/bkn-20210214050943984-0214_00992_001.html
呢D就叫民主嘞
似住人多就犯法都可以冇罪
班曱甴搞黑暴就同理念,以為真係有200幻+1撐就可以為所欲為,點知200幻係真幻,到國安法一出,個個都明哲保身,之前只係見有傻仔做爛卒就搖吓旗,吶吓喊,甚麼不割蓆,真係信?傻仔只會被出賣同做人血饅頭,仲要冇聲出,靜靜地柄埋食屎,有時間就上網刷吓存在感

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-2-15 06:00 PM 發表

坐咩
坐監...

引用:
原帖由 zhangan 於 2021-2-15 06:33 PM 發表

呢D就叫民主嘞
似住人多就犯法都可以冇罪
班曱甴搞黑暴就同理念,以為真係有200幻+1撐就可以為所欲為,點知200幻係真幻,到國安法一出,個個都明哲保身,之前只係見有傻仔做爛卒就搖吓旗,吶吓喊,甚麼不割蓆,真係信?傻仔只會被出賣同做人血饅頭,仲要冇聲出,靜靜地柄埋食屎,有時間就上網刷吓存在感
連共和黨議員發言都話係見証民主嘅崩潰
同香港反對派一樣,為反而反
唔反就無存在價值
真理?擺埋一邊喇
唔係下次點同你爭皇位?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-2-15 06:38 PM 發表

好地地坐咩監
反中白痴做完壞事, 咪要坐監囉, 天地有正氣嘛...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-15 06:44 PM 發表

無嘢喇,又只係一個唔反無存在價值嘅例子

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-2-15 06:46 PM 發表

又只係一個唔反無存在價值嘅例子
(又係一推天地有正氣既例子...)

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-2-15 07:10 PM 發表

有道理
(梗係啦...)

無罪結果不出奇,通過了代表共和黨當初投錯票選總統,死要面大於良知的。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-2-15 07:33 PM 發表

天地有正氣
(就係囉...)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]