• 瀏覽: 4,339
  • 回覆: 86
原來唔係搵個官判,不知所謂

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-2-14 09:15 AM 發表

睇嚟Trump爺好有機會被逐出共和黨。
普普有7千萬大軍,足夠稱帝。

一早估到的結果, 同香港垃圾會一樣, 就算做幾多衰野, 犯民都會盲撐自己人

參議院的投票結果,為57票贊成對43票反對,未能取得判定特朗普有罪的3分之2票數、即67票,特朗普獲判無罪。

吊, 過晒大半數, 咁都入唔到罪, 假民主表露無遺.

傻侵玩得越耐, 美國越大鑊
班自私既共和黨人自掘墳墓都唔知

就算要反建制, 唔該搵個醒D 既人出黎擔大旗
傻侵之流, 最多只可以做順境總統, 一面對逆境就冚家鏟
問題係下下都順境, 洗撚總統咩

疫情明明可以一開始就煲大佢, 民粹抗疫去顯示自己英明領導
就算美國體制抗疫唔掂, 起碼總統一開始就講過, 肯定係下面辦事不力, 換另一個總統肯定死左都唔知乜事, 大條道理做多四年
偏偏選條死路, 仲比人篤爆左為托市比高官出貨講大話.

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2021-2-14 06:09 AM 發表

唔好俾我估中, 侵侵會喺未來三年會積極為重番帛宮舖路, 更威脅若果黨內唔支持(nominate)佢喺 2024 代表攻和黨, 佢就另組一黨, 同 泯煮, 攻和, 兩黨揮過.
係就好,咁尾國先可以死快 d。佢玩左 4 年,結果大陸越玩越堅,尾角就好似小丑一樣,4 年後大陸準備更充足,到時睇佢地點樣玩?!

美國笑死人

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-14 08:01 PM 發表
傻侵玩得越耐, 美國越大鑊
班自私既共和黨人自掘墳墓都唔知

就算要反建制, 唔該搵個醒D 既人出黎擔大旗
傻侵之流, 最多只可以做順境總統, 一面對逆境就冚家鏟
問題係下下都順境, 洗撚總統咩

疫情明明可以一開始就煲大佢, 民粹抗疫去顯示自己英明領導
就算美國體制抗疫唔掂, 起碼總統一開始就講過, 肯定係下面辦事不力, 換另一個總統肯定死左都唔知乜事, 大條道理做多四年
偏偏 ...
現階段 共和黨係焗住要攬侵 唔可以俾彈劾過到
始終而家侵係右派仲係高支持度
無錯 那怕係capitol hill事件後
右派大部分人都仲係撐佢
而且共和黨係呢個時間係唔可以分裂
所以共和黨含淚都要撐侵

不過之後就好難講
始終MAGA 雖然係侵提出黎 但唔一定要佢先可以實行
所以之後侵點樣保持甚至增強黨內影響力
相對共和黨有無人有辦法可以搶到大旗
係黎緊落黎既好戲

認真講句
今次大選拜登真係躺贏
唔係佢有魅力 或者 有好多支持者
而係侵自己太乞人憎 拉太多仇恨 自己玩死自己
但黎緊既 拜登要先處理國內疫情 然後振興國內經濟

問題係 而家世界各國 講到疫後復甦 要搵動力火車頭
無論你同唔同意都好
又係要靠中國
無錯 今次世界經濟復甦 又係要靠中國去帶動
所以拜登想處理國內經濟 係無可能唔同中國合作

問題係侵以及佢後面既共和黨已經列好陣
只要拜登同中國談判協商 就必定會被佢地攻擊
只要拜登表現稍為唔夠強硬 就必定會被人指責佢賣國
而拜登提振唔到經濟 增加唔到就業空缺
黎緊就會係侵既大舞台揭幕時間

拜登宣示要回到國際多邊主義 重建與盟友關係
但佢唔讓利 點拉得返盟友
而呢個動作 本身就可以俾右派解讀為軟弱
世界第一強國 係侵領導下 展現強勢一面
呢樣的確係可以俾右派打飛機打到精盡人亡
亦符合大美國主義 白人至上既期望

總之世界已經變左
拜登面對國內國外既雙重壓力
4年太短
2年要交出成績時間太少
但可悲既係 所有野都要等處理完疫情後先可以真正處理
最快都要去到今年年中 先有機會
所以我係睇好共和黨可以反撲成為議會多數
下屆總統 又會交返俾共和黨做

一個純政治立場投票
竟然可以俾美國人包裝成陪審團審案
真係一個超大嘅笑話

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-2-14 09:42 PM 發表
一個純政治立場投票
竟然可以俾美國人包裝成陪審團審案
真係一個超大嘅笑話
尾國

引用:
原帖由 robin09 於 2021-2-14 09:17 AM 發表
特朗普這次很沒面子。
57票支持,也就是有7個共和黨參議員倒戈,距離60票差距不遠。
都係做人個樣, 大家都怕佢攬炒....咩黑材料都爆晒...

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-2-15 01:48 AM 發表
天地有正氣
所以佢咪輸...

應是國家維穩的取決!
Why?

1. 要彈劾成功其實應該不難。
2. 而本來彈劾的始點是在特朗普未台前, 防止他發政治癲的一個政治動作。
then....
3. 而基於新任拜登安全登基後, 其實彈劾此舉其實已經可有可無。

假設.....
4. 如果成功彈劾, 即是特朗普需要負上大量政治性的責任。
結果.....
5. 美國有機會, 又會由特種亂黨支持份子, 挑起新一輪的社會行動。

但言而.....
6. 放生特朗普而不置他死地的話, 也有機會正如特朗普已經自白,
未來將會重新組織勢力而再來!

似是國管級政治分析的話......
7. 相信美國尤其拜登本人, 有可能是平衡、權衡了置其生死後,
為國家引發的問題可能性:

一是 A. 短期一觸即發, 令美國亂上加亂,
變相就是反令自己增加了一項更大的治國問題。

一是 B. 未來"或"有機會進入社亂的暗潮。

我相信 選 B 就是上策, 簡單說,
目的就是無謂令當前剛上任 + 國家待興之時,
而增亂自滅! .......當前維穩, 才是美國而要之取向。

再說分析對手大勢以去, 此不再深入的動作,
同時亦可保留特種份子轉營的一手之策。

而.....維穩.....更加是包括國會兩派勢力的問題之上。
已是一只落水狗, 可以無需再浪費時間在他身上!

==============

多口講句, 以上雖是我個人思維上的分析之論!
不比面地一句, 香港政府今期的 "窮追亂打" 之舉,
實屬上一老代的國共思維之法而已,
究竟是否治國治社之良政策,
政治自己用腦吧,
費事講!

而好明顯, ""窮寇莫追"" 之利弊分析之道,
中國我不欲評之, 而香港政府我看,
似乎根本仍未掌握!

.....而評看 特VS拜 此2人之別,
也就是我剛剛最後的兩種格:
1. 窮追亂打狗咬之政
Vs
2. 窮寇莫追守城之道

今夜長文......以上......吹完!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]