• 瀏覽: 12,507
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
+9
中國火星探測器天問一號經過逾半年飛行,成功到達目的地。天問一號2月10日(周三)年廿九,成功實施「近火制動」,在接近火星處減速,進入火星軌道。天問一號比美國毅力號(Perseverance)早一周到達

原來美國真正是尾國
這世界上只有尾國話自己優先
其實在太空上是第二,最早是蘇聯
今天的火星又排第一由尾數上
班美國奴才又跳出來吠中國嘜嘜77

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2870897/天問一號報到!先於美國 火星任務世界成功率僅50-

飯要一口一口食
又贏。

引用:
原帖由 1333333 於 2021-2-13 11:21 AM 發表
中國火星探測器天問一號經過逾半年飛行,成功到達目的地。天問一號2月10日(周三)年廿九,成功實施「近火制動」,在接近火星處減速,進入火星軌道。天問一號比美國毅力號(Perseverance)早一周到達

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2870000/2870897/20210210_tianwen_v1_1024.png
...
老尾係排第三阿聯酋排第二到

引用:
原帖由 siupercy 於 2021-2-13 11:22 AM 發表
又贏。
難怪中國喺國際上有贏國既美譽

貿戰贏、抗疫贏、航天宇宙探索都贏埋

重有最緊要嘅一步, 係成功著落, 咁就乜彩都攞返哂喇.

唔係擔美國遲到, 係擔心佢降唔降落到, 不過以佢地40年前甘既科技都可以好似坐巴士甘出入月球, 又唔係問題既

好似唔係,天問雖早一步入火星範圍,但會在火星環繞圍圈先,觀察一段時間,美國就直踩入去降落,所以美國會著陸先。

我幫黃絲回 : 

爆左未 ?  
人地美國一早去左啦。
又偷人地技術。
中國人飯都無得食, 仲搞大白象。 
中國人又做假。 

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-2-13 11:30 AM 發表
好似唔係,天問雖早一步入火星範圍,但會在火星環繞圍圈先,觀察一段時間,美國就直踩入去降落,所以美國會著陸先。
是的,天問會先繞火星3個月,5月份降落。

贏美國?你降落到火星再講啦,人地美國幾十年前探測器已經登陸火星啦,打飛機都打到咁唔知醜,china人成日俾人歧視唔係無原因

老尾個火星探測器會否帶大量尾國肺炎菌污染火星架??

中國加油

毅力到左後搵天問開片,打完先知邊個可以落火星

咁中國戴人上月球未先?

仲未?馬騮都未有就笑美國?

美國果隻毅力已經係何里活度表演緊降落火星

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]