• 瀏覽: 1,859
  • 回覆: 16
近月入伙的將軍澳居屋雍明苑驚現「垃圾海」,東網踢爆後房屋署才加強清潔工作。東網昨日報道雍明苑道路幾乎被垃圾淹沒,垃圾堆中

香港廢官及工作人員從林鄭特首到低級工務員!
根本祇為糧支失去良知!
全部懶理香港市容!
讓原本美麗的香港變成醜陋小城!
不過居民也有責任!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210212/bkn-20210212154306024-0212_00822_001.html

今年希望:
政府摺埋港台!
封咗毒果日報!
取消大狀棍工會的註冊登記!
掃蕩所有假難民的罪行!
把他們全部遣返原居地!

贈兩句比黃絲黑暴先!
家黃萬事興:黃絲家庭日日吸毒好興奮!
家暴手不停:黃絲家庭天天施暴手唔停!

地盤係咁,砌完磚成地紙盒

住居屋咁好, 建築廢料唔係自己清???

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-12 11:48 PM 發表
呢d應該係住戶清理……住戶唔做就管理公司做…唔係下下政府出手架……一d私樓住戶無公德心就要政府埋單

都未交貨, 香港幾時變左做計劃經濟的社會.

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-12 11:48 PM 發表
產生「海量」建築廢料

🤔唔係犯法嗎?建築癈料不是要自己比錢專人車走嗎?

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-2-13 08:10 AM 發表

產生「海量」建築廢料

🤔唔係犯法嗎?建築癈料不是要自己比錢專人車走嗎?
😂啊,我想到了....

原因是如果10個單位得一間裝修咁就容易捉,個個都知是你丟。

但現在是10個單位齊齊裝修,咁點知邊一間屋丟?
死口唔認自己,都咬佢唔入,
樓宇管理又唔出錢清,
結果全港納稅人出錢清裝修癈料?

點解東網新聞重點不是寫:
全港納稅人出錢幫雍明苑包底清建材?
錢從何來?

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-2-12 09:37 PM 發表
近月入伙的將軍澳居屋雍明苑驚現「垃圾海」,東網踢爆後房屋署才加強清潔工作。東網昨日報道雍明苑道路幾乎被垃圾淹沒,垃圾堆中

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210212/photo/bkn-20210212154306024-0212_00822_001_01b.jpg?20210212211237

根本祇為糧支 ...
點解東網新聞重點不是寫:
全港納稅人出錢幫雍明苑包底清建材?
錢從何來?

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-2-12 09:37 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210212/photo/bkn-20210212154306024-0212_00822_001_01b.jpg?20210212211237

根本祇為糧支 ...
🤔一對夫婦帶孩子去地鐵站閘口屙屎💩
屙完後他們不清就離開了,
地鐵公司捉唔到人,
決定都不清這舊屎,
但疫情下,
政府就決定用納稅人的錢幫這對夫婦同地鐵公司清理舊屎。

標題當然是政府慢半拍,踢🦶一踢才清到舊屎。

但重點不是:
這對夫婦的個人社會公民責任心?責任感?會否守法?
地鐵公司的責任?管理權?

🤔唔係查非法丟棄垃圾,是查政府發現得慢。

我估政府流程是先通知樓宇快D自行清理,
結果樓宇管理就是死都唔做,
最多在大堂貼張通告紙就當做了事,
當區區義員就facebook發文講幾句野。

然後時限到,就由政府開始用納稅人錢工作清理。

等同後港丟垃圾問題,商店都唔會自己出錢清,
都是等政府出錢清。

自作孽

引用:
原帖由 max3350 於 2021-2-13 07:22 AM 發表
都未交貨, 香港幾時變左做計劃經濟的社會.
上年年尾入伙, 地下商場都開咗d

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]