• 瀏覽: 2,062
  • 回覆: 16

中國電訊設備製造商華為入稟英國法院,並在2月12日向英國高等法院提出申請,要求獲取滙豐銀行(HSBC)的內部紀錄,希望證明公司副董事長孟晚舟沒有誤導滙豐。

據《衛報》12日報道,華為根據《銀行簿冊證據法》(Bankers Book Evidence Act,暫譯)申請一項命令,以取得保留在滙豐銀行紀錄內他們認為相關的資料。

孟晚舟代表律師稱,孟晚舟2013年8月給銀行的PPT報告遭到編輯,試圖令她看起來像誤導銀行有關華為及香港公司Skycom的關係。

華為表示,該公司要求法院頒布命令,是要了解滙豐內有什麼人知悉孟晚舟與銀行在2013年的會議、會議期間討論的內容,以及會議結果在銀行內部流傳的範圍有多廣。

在孟晚舟案之中,美國方面過去所引用的一份證據,是孟晚舟2013年向滙豐銀行出示的PPT文件。美方指控孟晚舟在華為和Skycom的關係上「說謊」,導致滙豐銀行面臨違反美國對伊朗制裁的風險。

中國官媒《人民網》則曾在2020年7月發表評論文章,指孟晚舟案完全是美國炮製的政治案件,又指控滙豐銀行為逃避美國的洗錢指控,而參與構陷孟晚舟,文章指是「惡意做局、拼湊材料、捏造罪證」。

-----------

我估英國法庭唔會批呢個申請, 因為呢單野一通天, 比人知匯豐配合美國政府既行動就會通天.
仲有以而家英國近期拼命反中既角色, 都唔會幫華為.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/587055/華為入稟英國法庭要求提取滙豐紀錄-冀證明孟晚舟沒有誤導銀行

5 號仔今次兩面不是人
俾又死, 唔俾死得仲慘

Trump製造的
有報應,他會好快坐監!

英國佬一定唔批!

要求好合理,但對住做假雙標無恥國,就未必咁易成功申請。

點解要搵英國法庭搞
係香港法庭唔搞得滙豐咩
香港法庭應該會配合中國

其實華為預左滙豐唔會批,不過試探下英國點做?我估孟小姐三個月內可以回中國,不過英國及hsbc會成為condom

先用法律武器
最後不行再來收拾匯豐

中國啱啱鬧完英國推出BNO 5+1, 又禁止BBC 在中國播放,依家就跪求英國法院頒令索取匯豐文件,批準至奇

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-2-12 11:54 PM 發表
中國啱啱鬧完英國推出BNO 5+1, 又禁止BBC 在中國播放,依家就跪求英國法院頒令索取匯豐文件,批準至奇
跪求 ?

如果用法律方法係跪求咁申請過司法覆核既都應該係跪求

黎智英算唔算跪求 ?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-12 08:38 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210212/436991680181178368459182.jpeg/cDJd6KsFUaA3r9S5DyUqQjvXfaAs5ZwbGHEkdBhxJHQ

中國電訊設備製造商華為入稟英國法院,並在2月12日向英國高等法院提出申請,要求獲取滙豐銀行(HSBC)的內部紀錄,希望證明公司副董事長孟晚舟沒有誤導 ...
🤔加拿大捉人不是拿了英國滙豐証據(文件)才拉人?

咁點解未公開到証據?

咁個証據是咩?

現在中國華為才叫英國滙豐拿出果份証據?

看看滙豐比了咩野比加拿大?

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-2-13 06:23 PM 發表

🤔加拿大捉人不是拿了英國滙豐証據(文件)才拉人?

咁點解未公開到証據?

咁個証據是咩?

現在中國華為才叫英國滙豐拿出果份証據?

看看滙豐比了咩野比加拿大?
🤔如果英國滙豐交唔到証據出來....

咁其實加拿大用咩野來告孟晚舟?

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-12 11:05 PM 發表
點解要搵英國法庭搞
係香港法庭唔搞得滙豐咩
香港法庭應該會配合中國
直接搵d話得事既搞, 唔係反中白痴咁只識搞d細既...

引用:
原帖由 max3350 於 2021-2-12 09:19 PM 發表
5 號仔今次兩面不是人
俾又死, 唔俾死得仲慘
冇左侵侵,駛乜死

引用:
原帖由 max3350 於 2021-2-12 09:19 PM 發表
5 號仔今次兩面不是人
俾又死, 唔俾死得仲慘
🤔我估有機滙豐職員或法律顧問看漏文件內容,
沒有提醒孟晚舟知道美國在制裁伊朗,
又或者當時簽文件的成班人當中沒有一個人知道,
完全無視了或記起/得知美國制裁緊伊朗...

咁即是大家都出錯了,
現在只怪華為?
簽約時得華為有法律顧問?滙豐那邊沒有?

結論:職員出錯吧。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]