• 瀏覽: 3,236
  • 回覆: 19
當一個人只以政治眼光去理解事實時,就經常會出現呢啲所謂殉道嘅理論,可惜最後就係俾人打臉。
唔明白點解會有人真係相信有58個人喪命呢啲大話文宣,呢啲完全無證據提出來,只靠人口講就信到十足十,相信只有嗰啲嚴重政治偏見,不以客觀事實去分析事情嘅人才會囉。
所以,還說香港人有獨立思考能力喎,即使自稱係受過高等教育嘅人,都會相信呢啲咁荒謬嘅謠言,這就是獨立思考、獨立批判嘅能力,真係一個大笑話。

迷惑人心靠的不是陳述事實而是操弄情緒。香港網台界傑斯過去兩年在網上節目主持及演講,意圖引起憎恨或藐視中國及香港政府,或激起對其離叛等,被拘煽動罪不准保釋。

不知長期發表以下言論,也屬煽動罪乎?

#
林鄭月娥提出的優惠措施刺激有些人藏有土製炸彈。

#
繼閻麗夢,繼有多名中國專家吐真相。

#
美國的衛星資料顯示那12個香港人當天在香港水域被中國大陸警察抓人。

#
中國共産黨資助BLM.

#
香港是警黑合作,律師+黑社會攜手合作元朗恐怖襲擊。

#
去年12月8日高院小火災事件,懷疑有人【裝束+身材壯健】,貌似(警方)臥底,假裝抗議者。

#
梁振英與張曉明當天(佔中)曾經向北京提出開槍請求,被 習近平同志 否決;據悉,提出這個方案的,除了梁振英與張曉明,還有劉延東、曾偉雄,以及張德江。在計畫中,具體估算死亡人數為:500人

#
自殺:14人
新屋嶺:32人
太子站:11人
===所以,我認為一共57人。
後來,一個15歲女子 浮屍在油塘。加起來:58.
鄭月娥不能【好像六四的時候有幹部說的】從來無人死亡。
我的評論:
他們有些是以死明志,有些是被(警員)虐打【甚至疑似姦殺】。

#
林鄭月娥企圖種族滅絕一代香港人。

#
香港年輕人被(中國官方)外地人員殺害,然
後摘取器官【拿取售賣】

#
- 元朗游乃強警司優待暴力打人的白衣人
- 721那一晚沒有警察守護元朗。

#
中國共産黨用冰毒麻醉了那些(香港防暴)警員,從而控制之。

#
林鄭特首為了取悅曾蔭權而信天主教。

#
(林鄭)特首把市民變成戰鬥對象,當成敵人。

#
國安法提議的國內執法機構進駐香港之後,警察隊將會被犧牲。

#
據說有一個不小百分率的警員經過反送中運動之後有暴力傾向。

#
十月一號如果有大型遊行,警方可能用超級武力,造成死亡也在所不惜。

#
鄉紳提供食、色給一些元朗警區高層。

#
警方N次違反了公安條例第17節,“shooting w/ intent, wounding, rape, unlawful detention”

#
「警棍的前端配上金屬環……用來攻擊年輕人」

#
警察...a.大武力+假扮示威者+肆意犯法然後嫁禍給市民。

#
「疑似有100個示威者被防暴隊警員用護膝撞擊導致盤骨碎裂……涉事 警員必須被繩之以法。」

#
「有證據顯示,所謂暴徒破壞中人壽地址,其實是臥底所做。」

#
「打算用 醫學院學生+童軍代替警察隊執行“突擊檢查”被隔離的疑似病人。」

#
「太多資料顯示,病毒源自武漢P4 實驗室。【最近更有傳言-- 石正麗已逃亡】。」

#
「女警員喬裝示威者扔汽油彈」

#
「防暴隊被要求每日拘捕N人
/ 開槍對準別人的頭部/ 非禮,強姦」

殉晒佢算啦 

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-11 08:47 PM 發表
迷惑人心靠的不是陳述事實而是操弄情緒。香港網台界傑斯過去兩年在網上節目主持及演講,意圖引起憎恨或藐視中國及香港政府,或激起對其離叛等,被拘煽動罪不准保釋。

#

#

#
美國的衛星資料顯示那12個香港人當天在香港水域被中國大陸警察抓人。

#
中國共産黨資助BLM.

# ...
呢個白條好大機會唔係香港ip

引用:
原帖由 A1899 於 2021-2-14 12:11 AM 發表

呢個白條好大機會唔係香港ip
自從國安法已立,馬上縮唔敢抹黑港府,你話呢?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-14 12:50 AM 發表

自從國安法已立,馬上縮唔敢抹黑港府,你話呢?
冇留意佢d貼,原來都係講就兇狠,做就碌燃

引用:
原帖由 A1899 於 2021-2-14 08:51 AM 發表

冇留意佢d貼,原來都係講就兇狠,做就碌燃
香港其中一個問題是在國安法以前,許多人都主張享有不用負責的自由

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-14 08:56 AM 發表

香港其中一個問題是在國安法以前,許多人都主張享有不用負責的自由
香港人特性,任何事黎到香港,香港人就會妄加小聰明,玩到整件事變質。不過近廿幾年衰到不負責任

補肛係裂 出名膠up..

引用:
原帖由 後生族 於 2021-2-14 10:31 AM 發表
補肛係裂 出名膠up..
話明係補肛,咁當然係俾人插爆完去補肛佢冇改錯名呀

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-11 08:47 PM 發表

#

#

#

#
中國共産黨資助BLM.

# ...
條友精神升level.
大家有回應,
不管是什麼?
佢都High曬.

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-2-14 10:24 PM 發表

條友精神升level.
大家有回應,
不管是什麼?
佢都High曬.
日行一善,憐老得福,大家抽得空便陪陪老人家九唔搭八閒聊幾句唄。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-15 08:22 AM 發表

日行一善,憐老得福,大家抽得空便陪陪老人家九唔搭八閒聊幾句唄。
我頗同意一句: 政治是嚴肅的, 可以死人 (真嚴肅對待的話).  

可是有人眼高手低, 寛己嚴人, 連一般網友嘅品格都冇, 冇興趣再溝通.  另同時提醒一下其他網友

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-2-15 11:54 AM 發表

我頗同意一句: 政治是嚴肅的, 可以死人 (真嚴肅對待的話).  

可是有人眼高手低, 寛己嚴人, 連一般網友嘅品格都冇, 冇興趣再溝通.  另同時提醒一下其他網友
我想起佛洛依德的
「本我」(個人慾望)、「自我」(處理現實事情)、「超我」(道德良知)。

雖然他很嚴肅介紹自己叫「超我」,其實真正身份是「本我」

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]