• 瀏覽: 6,360
  • 回覆: 151
+3

港府突襲封區逾兩周,終在農曆新年假期前結束,讓市民可以安靜過年。食物及衞生局及民政事務局昨日總結封區行動,指26次行動涉及約200幢大廈,逾2.4萬名居民接受檢測,僅揪20宗確診個案和60名密切接觸者,確診個案百分比為0.08%,若以社區檢測中心240元檢測費用計算,最少耗資576萬元,尚未計及其他成本,每宗確診個案成本最少近30萬元!食衞局局長陳肇始認為封區策略成功,數字不算低,形容「截得一個得一個」。港大感染及傳染病中心總監何栢良則質疑港府封區成效低,以紅磡長樂大廈為例,指港府在首宗個案出現10天後才封區強制檢測是明顯「走在疫情後」。

政府盲目封區作用成疑,陳肇始昨日回顧封區行動,指當局自1月中針對油麻地、佐敦等地區推行強制檢測公告,在約380幢大廈中找出不少隱形個案。自上月23日起,港府亦進行26次受限區域強制檢測,共動員接近1.2萬人次的公務員,涉及40個政策局及政府部門。

陳續稱,除非疫情有變,農曆新年假前不會發起封區強檢,她又指,檢測工作會繼續,若當局向大廈發出強制檢測公告居民仍須遵從,並指會嚴厲執法及突擊檢查,當局至今共發出63張5,000元告票,涉及未按規定接受強制檢測。

有份參與封區行動的民政事務局局長徐英偉表示,封區行動以來,發現有234人未在限期前進行強檢,已向相關人士發出5,000元定額告票。被問到封區檢測有否設失敗指標,徐表示,「當市民過分政治化,將防疫政策同政治掛鈎,先係最擾民、最唔希望發生嘅事,畢竟我哋最大嘅敵人係隻菌。」

另有專家質疑港府封區成效不彰,何栢良指,過去兩星期港府動員逾一萬人員參與封區工作,若不計算首次在佐敦的大規模行動,各區只找出5宗確診,佔同期427宗本地感染約1%,坦言難以理解封區的標準。何批評,紅磡必嘉街長樂大廈至今有最少12宗確診,惟當局在首宗個案出現後10天才封區,如果能及早做會更加值得。他又指,鰂魚涌惠利大廈仍出現活躍傳播鏈,且有舊式天井,認為值得封區強檢。

成效真係唔高...但應該新年之後高官放完假又玩過?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210211/00176_014.html

幾多有咩問題?吾通攞住BNO走左、香港關你諗事、無錢買機票?駛唔駛衆籌?其實香港好多人捐比你走、但要即時剪卡、脫離香港永久居民.

低能, 你唔驗又點知有定無

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-11 09:47 AM 發表
低能, 你唔驗又點知有定無
廢水裡面有病毒但又驗唔到? 係咪有d奇怪呢?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-2-11 09:50 AM 發表

有好多人有病就匿埋喺屋企唔肯出嚟檢驗病毒。

班黑記好想多人確診咩??明明無人確診係好事都可以寫成壞事

抗疫係咁架啦

睇近日確診數回落左,證明抗疫組合拳有效。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-2-11 09:50 AM 發表

1. 可以只是到訪者探住客的親戚朋友,在住戶用完廁所,放低幾兩。
2. 可能是地下鋪位用者,如職員,封樓前已收工,或餐廳的人客。地下鋪位廁所條屎渠都是同樓上的同一條渠駁一起出同一沙井。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-2-11 09:56 AM 發表

1. 可以只是到訪者探住客的親戚朋友,在住戶用完廁所,放低幾兩。
2. 可能是地下鋪位用者,如職員,封樓前已收工,或餐廳的人客。地下鋪位廁所條屎渠都是同樓上的同一條渠駁一起出同一沙井。
1. 唔係有了一段時間好難驗到
2. 地下鋪果d早早就流咗去大海

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-2-11 09:58 AM 發表

1. 唔係有了一段時間好難驗到
2. 地下鋪果d早早就流咗去大海
而家市區的屎水仲流出大海?
大多已駁到污水處理廠。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-2-11 10:00 AM 發表

而家市區的屎水仲流出大海?
大多已駁到污水處理廠。
去完處理廠咪又流去大海

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-2-11 09:56 AM 發表

反覆驗左幾次都有呀

多確診會抵啲

幾百萬都叫燒?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]