• 瀏覽: 5,791
  • 回覆: 59
+6
以下數據就可以知道點解咁多國家都揀中國的科興/國藥疫苗

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-10 09:17 PM 發表
在2月8日的外交部例行記者會上,發言人汪文斌介紹稱,中方已向53個發展中國家提供疫苗援助,已經和正在向22個國家出口疫苗。中方還積極參與世衛組織「新冠疫苗實施計劃」,決定向「實施計劃」提供1,000萬劑疫苗,主要用於發展中國家。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210203/433586775399600128509761.jpeg/SYGUmpQSjlMdbUIS-u22l2U6OKsf8z7uVeOZh1XjmYc?v=w1280r16_9 ...
宜家中央都唔想理香港嘅疫情,香港政府就船頭驚有人針死船尾就驚所謂磚家

好現實咁睇
單從承擔責任上 西方國家真係仆街
大手入貨 但自己施打速度又慢
其他小國想入貨都無路數

當大國成千萬 上億劑量咁入貨
小國想要小部分 至少俾前線醫護打都無

最賤格係 你地大國自私 唔理小國
咁中國幫手囉 
好喇 你班仆街又話中國搞疫苗外交 增加世界影響力
OK 唔滿意 你地班賤人都可以做架

就好似之前中國一帶一路 搞亞投行幫助呢D國家發展
西方就指責中國 借錢俾呢D國家
令佢地有債務危機

仆你個臭街
第三世界國家
人民食唔飽 著唔暖
細個時 以為佢地地理位置一定好撚偏僻
睇下世界地圖 原來同歐洲 只係隔個地中海
基本上係同屬亞洲板塊
同美國更加只係隔一個北大西洋
以當時西方海空運咁發達
真係想幫呢D國家發展 有幾難
但係呢D賤人就係以剝削 壓搾 掠奪他國起家 發展

中國推動全球外交之後
呢D以往被欺壓既國家
先至真正開始富起來
所以點解中國係聯合國可以得到非洲國家咁多支持
唔係無因

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-2-10 10:59 PM 發表
好現實咁睇
單從承擔責任上 西方國家真係仆街
大手入貨 但自己施打速度又慢
其他小國想入貨都無路數

當大國成千萬 上億劑量咁入貨
小國想要小部分 至少俾前線醫護打都無

最賤格係 你地大國自私 唔理小國
咁中國幫手囉 
好喇 你班仆街又話中國搞疫苗外交 增加世界影響力
OK 唔滿意 你地班賤人都可以做架

就好似之前中國一帶一路 搞亞投行幫助呢D國家發展
...
講得好啱,不過呢啲係因為西方白人認為佢地先至係上帝所選擇的子民,其他種族嘅人都係低級人種,所以他們認為只有佢地先至可以享有全球嘅財富。

香港, 中央放棄林鄭的把持, 開放邊境注射站俾港人去接種啦, 香港旨意林鄭, 請問有咩事成????

到今年年中會因班磚家玩隔離超長時, 害死了好多中小企破產.

巿民記住呢12磚家個樣, 佢地係害死香港的元凶

美國就最害怕就是「制度大比拼」!
因為會讓全世界開始反思「美式民主」的不止不完美,更是一種美麗的謊言,單單一次大選就顯現出美式民主的缺陷和醜陋。
所以,美國就指中國是「民主國家最大的禍害」,更不斷指控中國「骨子裡沒有民主」附加「沒有人權和自由」!
而當比拼之下,全世界會發覺,美國更加沒人權和自由!(黑人的命也是命啊!)

香港而家俾黃政府及黑醫護拖死香港

請由5:00開始睇起

https://youtu.be/PLTuh9Do_6s

引用:
原帖由 kks668 於 2021-2-10 10:42 PM 發表

宜家中央都唔想理香港嘅疫情,香港政府就船頭驚有人針死船尾就驚所謂磚家
香港有些人就不是真的抗疫
跟西方污衊中國是病毒源頭
污衊中國疫苗不透明一樣的

就是政治阻擋

中國疫苗獲多國領袖「代言」超級大國展開科學與制度比拼

香港咩委員會班仆街磚家睇到未 ?

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-2-10 11:25 PM 發表
因為會讓全世界開始反思「美式民主」的不止不完美,更是一種美麗的謊言,單單一次大選就顯現出美式民主的缺陷和醜陋。
所以,美國就指中國是「民主國家最大的禍害」,更不斷指控中國「骨子裡沒有民主」附加「沒有人權和自由」!
而當比拼之下,全世界會發覺,美國更加沒人權和自由!(黑人的命也是命啊!)
“人權沒了”VS“人全沒了”,中國外交官推薦這兩篇

“人權(到底)是什么?”近日,英國《經濟學人》和中國國際電視台(CGTN)網站的2篇文章標題格式相似,卻對此給出了截然不同的答案,高下立判。

經濟學人 : 許多中國人接受了嚴苛的防疫管控,不同尋常”
CGTN : “許多美國人對新冠疫情造成大量死傷持寬容態度,不同尋常”

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-2-10 11:25 PM 發表
西方所謂民主 本身就係一個笑話
美國睇下佢地每次選舉 花既錢係上億計 美金
想從政爭位 政客首先要做既 就係搵金主
你估班金主真係咁大愛 不求回報咁支持你
而班政客上位後 又咁為公 以人民福祉為目標
一切都只係以民主之名包裝既金融帝國統治

疫苗顧問專家委員會下午開會。香港醫學專科學院主席、疫苗顧問專家委員會召集人劉澤星在會後見記者時表示,中國科興具安全性可接受和高,但會提交更多數據,在兩星期後再討論是否容許在本地緊急使用。多名記者質疑,科興疫苗的第三期數據未曾在醫學期刊刊出,委員會便欲批出使用;劉澤星反駁稱,12名委員為該範疇的專家,「信心就係我哋專家,12名委員喺呢方面都好有學術水準。我哋剛剛傾咗三個鐘,就係用審學術期刊嘅報告去做。」

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-2-10 11:42 PM 發表
中國疫苗獲多國領袖「代言」超級大國展開科學與制度比拼

香港咩委員會班仆街磚家睇到未 ?  
世界衞生組織在3月才審批科興疫苗的成效,如香港在兩星期後批准使用科興,即較世衞更快;及相關數據報告並未在國際醫學期刊刊出。劉澤星表示,委員會以科學方法審視疫苗成效,委員會12名成員均為相關範疇專家,「係咪要等埋世衞呢?基本科學性去睇就最緊要。」他重申,除了中國外,巴西、土耳其、印尼和智利均已批准使用科興疫苗,「每個國家數據都會仔細研究。」

引用:
原帖由 希夷 於 2021-2-10 09:27 PM 發表
係香港磚家先至咁不可理喻
有記者問到,當局降低批評使用的門檻,即毋須在國際醫學期刊刊登相關報告,會削弱公眾的信心,「係咪新標準,審批第四、第五款疫苗都係咁?」此外,至少四名記者追問,為何報告未曾在醫學期刊刊登,便批出使用科興疫苗。
劉澤星回應時稱,科興疫苗第三期數據雖未在國際醫學期刊刊出,但已有兩篇文章刊出第一和二期的數據,「有刊登嘅當然係好。我重申多一次,呢啲期刊我哋會有成員喺個度刊登,我哋亦都會幫呢啲期刊做審批過程,剛剛我哋做嗰啲嘢,完完全全就係有唔識嘅人俾數據睇,覺得數據可信性去到邊度。」

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]