• 瀏覽: 3,151
  • 回覆: 42
食物及衞生局局長陳肇始宣布,如果農曆新年期間疫情無重大變化,2月18日、年初七預計可以有條件恢復部分處所營業。年初七...

若顧客立心不良,扮掃描(或有2部手機,只掃其一)後,然後篤灰,食店便被玩死。。。。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1997241/即時-港聞-食肆及商戶員工需定期檢測及顧客用-安心出行-違者可罰停業14日

若顧客立心不良,扮掃描(或有2部手機,只掃其一)後,然後篤灰,食店便被玩死。。。。😖😖😖😖

睇嚟政府今次很強硬, 決心短時間內清零。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-2-10 06:55 PM 發表
睇嚟政府今次很強硬, 決心短時間內清零。
但食店除時日日被人玩 (扮已掃描,然後篤灰)😖😖😖

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-10 06:51 PM 發表
食物及衞生局局長陳肇始宣布,如果農曆新年期間疫情無重大變化,2月18日、年初七預計可以有條件恢復部分處所營業。年初七...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210210/_2021021017545628629.jpg

若顧客立心不良,扮掃描(或有2部手機,只掃其一)後,然後篤灰,食店便被玩死。。。。

新聞來源連結: ...
你似乎有啲天真喎,啲食客點篤灰呀,人地準備好晒所有嘢,篤灰嗰個又點證明到佢入去食嘢係無經過掃碼?通常呢啲篤灰都要通過搵人扮食客去做一次,睇下間食肆係咪真係無執行相關規定,唔係你話係就係囉。

應該罰食客至真,
有乜理由罰餐廳負責人!

我喺巴士站食煙,
會唔會罰巴士公司!

客人犯法餐廳負責!

要玩幾年

會唔會資助無智能手機既市民一人一萬購買智能手機??

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-10 06:51 PM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210210/_2021021017545628629.jpg

有 CCTV 睇顧客係咪玩野

食肆點有可能管顧客。
放棄吧!

引用:

唔使擔心,食肆可於門口設立CCTV,就好似而家啲監測體溫裝置一樣,只要自己做足,如果有人掃假code,有錄影,唔關佢事,告就要告掃假code條友。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-10 07:16 PM 發表

你似乎有啲天真喎,啲食客點篤灰呀,人地準備好晒所有嘢,篤灰嗰個又點證明到佢入去食嘢係無經過掃碼?通常呢啲篤灰都要通過搵人扮食客去做一次,睇下間食肆係咪真係無執行相關規定,唔係你話係就係囉。
篤灰後,當政府人員來check時,食客交部無掃描過安心出行的手機 (若玩野,食客用2部手機,或掃完後重裝app,便無記録),責任便在店方,舉証證明客人玩野😖

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-10 07:36 PM 發表

唔使擔心,食肆可於門口設立CCTV,就好似而家啲監測體溫裝置一樣,只要自己做足,如果有人掃假code,有錄影,唔關佢事,告就要告掃假code條友。
D反中白痴成日諗d屎橋,佢地自己白痴以為人人都好似佢地咁白痴...

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-10 07:36 PM 發表

為保障自己,政府應提醒店方(由其小店) 裝📽

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2021-2-10 07:38 PM 發表

篤灰後,當政府人員來check時,食客交部無掃描過安心出行的手機 (若玩野,食客用2部手機,或掃完後重裝app,便無記録),責任便在店方,舉証證明客人玩野😖
你真係儍嘅,咁樣係唔可以證明到食肆無遵守規例,反而係個食客有可能俾人告。
好簡單啫,食肆內唔會只係得一個食客,咁檢查埋其他人嘅記錄就一清二楚啦。到時個食客玩嘢反而證明係佢誣告,因為其他食客都有掃碼或登記,唯獨篤灰嗰個無,咁已經係好明顯嘅插贓嫁禍啦。

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]