• 瀏覽: 1,939
  • 回覆: 23
一名菲傭在2018年底在本港懷孕,她要求產假期間毋須按照合約居於僱主家中,但被對方拒絕。菲傭先後向入境處及勞工處申請豁免亦被駁回,於是入稟申請司法覆核,今日被高等法院拒絕批出司法覆核許可。 法官指出,有關的同居限制不只是對僱主和外傭有約束力,還會影響日後入境處處理外傭延期居留的申請。入境處無權違反條...

點解唔返菲律賓生? 香港又多個雙非!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1575131-20210210.htm

笑左,2018 年有左, 2021 年都未生咩? 仲要玩嘢

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-10 07:54 PM 發表
梗喺背後有攪屎棍啦,多數喺大撞黨

好慘,打份工啫,生育自由權利都無埋,香港真係一地奴隸主

應該生咗啦,仲覆核嚟做乜,想生第二胎定嘞

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-10 07:58 PM 發表
你請咗佢喇,任佢係屋企生

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-10 19:54 發表
釐清將來有同類K屎點處理

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-10 19:58 發表
無話唔比佢生喎

大正啦屋企又多件

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-10 07:54 PM 發表
傻啦!背後有人搞㗎!

你唔知公文袋以前都幫過外傭打居留權官司?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-10 17:21 發表
一名菲傭在2018年底在本港懷孕,她要求產假期間毋須按照合約居於僱主家中,但被對方拒絕。菲傭先後向入境處及勞工處申請豁免亦被駁回,於是入稟申請司法覆核,今日被高等法院拒絕批出司法覆核許可。 法官指出,有關的同居限制不只是對僱主和外傭有約束力,還會影響日後入境處處理外傭延期居留的申請。入境處無權違反條...

點解唔返菲律賓生? 香港又多個雙非!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1575131-20210210.htm
又係公民黨?

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-2-11 00:12 發表
大正啦屋企又多件
是否男主人所做嘅事?

唔系有一方系中國人,出生先可以入到香港籍?

前公民黨李志喜最鐘意接呢D 生意

李志喜曾經參與雙非嬰兒居港權(莊豐源案)、[6]香港居民內地領養子女居港權(談雅然案)及外傭居港權司法覆核訴訟,是申請人的代表大律師。

立法會議員謝偉俊反對外傭居港權,並在社交網站Facebook建立「反對外傭永久居留權關注社群」專頁。

有報道指特區政府估計如果政府敗訴,會有10萬外傭符合成為香港永久性居民的資格,加上子女,合計有40萬人符合申請居留權的資格,另外政府估計當中約有20萬人會領取綜援。[18]

公民黨立法會議員余若薇認為「估計約數十萬外傭湧港」是誇大的說法,容易使香港市民恐慌。民主建港協進聯盟副主席張國鈞不點名地批評公民黨企圖淡化外傭居港權案的影響。

余若薇在2011年11月的一個論壇上表示「本港人口老化,外傭若取得居港權,只會利多於弊」

攻民黨專出賣香港

主題標籤 #勞工處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]