• 瀏覽: 12,033
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2021-2-10 09:37 發表
【明報專訊】教育局早前宣布,如學校所有教職員定期檢測,農曆新年假後全校學生可半天回校上課,惟有關方案遭學界質疑。中學校長會近日調查,全港逾七成中學當中,只有9間(約3%)表示會選擇有關方案。有計劃全面復課的中學表示,希望照顧基層學生,會安排教職員定期檢測。有幼稚園亦公布,3月會全校學生復課,但不會安排學生食茶點。

https://fs.mingpao.com/pns/20210210/s00007/508b40da04bc33bb1af4587445adf280.jpg ...
俾我都唔驗啦, 支持繼續停課留家工作, 又唔洗搞活動, 只上網課多幾多私人時間用!!  

老師係人係鬼已見真章

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2021-2-10 09:37 AM 發表
【明報專訊】教育局早前宣布,如學校所有教職員定期檢測,農曆新年假後全校學生可半天回校上課,惟有關方案遭學界質疑。中學校長會近日調查,全港逾七成中學當中,只有9間(約3%)表示會選擇有關方案。有計劃全面復課的中學表示,希望照顧基層學生,會安排教職員定期檢測。有幼稚園亦公布,3月會全校學生復課,但不會安排學生食茶點。

https://fs.mingpao.com/pns/20210210/s00007/508b40da04bc33bb1af4587445adf280.jpg ...
唔好話佢哋廢!

引用:
原帖由 kaibalau 於 2021-2-10 11:01 AM 發表
老師係人係鬼已見真章
香港學校係一個臭罌出臭草嘅地方,返咪又係多幾個罪犯

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-2-10 10:30 AM 發表
如果校長怕麻煩,連管理學校運作都推三推四,已經不能再勝任做校長,該辭職。
經過中大事件,呢個年代校長嘅能力有目共睹。

學生返唔返學有咩問題,以前做暴徒唔返學又唔見校長出黎嘈。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2021-2-10 09:37 AM 發表

教協唔俾做
所以政府不力?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-10 10:00 AM 發表
老師為什麼不能為學生健康著想犠性一下時間做檢測?
請問你會唔會為你同事著想每兩個星期去做一次檢測呢

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-10 10:00 AM 發表
咁請問學生又需唔需要每兩個星期做一次檢查呢?老師嘅健康有邊一個為佢著想呢?

學校咁都做唔到,點以身作則教導學生呀!檢測有幾難

一間學校幾十個自願接受撿測老師,有一個怕洩漏自己的DNA唔肯做已經企左系度!!

引用:
原帖由 wccfredsze 於 2021-2-10 10:22 AM 發表
停課時間校長和教師都有糧照出吖,梗係憂變磨心啦!
真心做個檢測咁容易,係特登唔想配合政府,啲細路返唔返到學校上學佢地校長老師覺得好閒啫
可知道其實停課 唔會得閒好多 , 每日要預備課堂嘅 教材跟平常上課時用嘅唔同,實在是身心俱疲。 仲要將所有上網課 嘅教材 整理好,因為復課之後教育局會到學校檢查, 是額外的工作呀!

引用:
原帖由 你明 於 2021-2-10 11:57 AM 發表

咁請問學生又需唔需要每兩個星期做一次檢查呢?老師嘅健康有邊一個為佢著想呢?
哦?
咁就唔好復課囉
在家工作啦, 爽皮啦.

引用:
我都真心唔明,做檢測有乜問題,又唔係打疫苗,身為老師,每日會同過百個學生接觸,為己為人,點解要抗拒

引用:
原帖由 zhangan 於 2021-2-10 12:02 PM 發表

我都真心唔明,做檢測有乜問題,又唔係打疫苗,身為老師,每日會同過百個學生接觸,為己為人,點解要抗拒
老師話
檢測機構
會將佢地的 DNA
送番大陸
做複制人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]