• 瀏覽: 20,159
  • 回覆: 11
  • 追帖: 3
+4
對於呢個問題既答案,睇大家係咩階級。
屁股不同,回答也不同。
未來結局就係:
年輕一代無樓,延遲結婚 延遲生仔。
出生率急降。人口老化,取消老人家無退休年期,工作到死為止。(日本政策)。

如果發生係大陸,仲可以理解為 政府要吸錢 去建設 去追西方國家。去幫窮地區發展,要發展科技 搞北斗 搞高鐵 搞科研,搞軍事。
香港明明無工業體系,又唔見有咩技術突破,背靠大陸提供廉價既生活資源,
明明又靠兩條大水候 外資同中資。 富貴到不得了,訓係到吸錢。
今次疫情 香港政府大手一揮 幾千億送被 商人 地產。 香港政府幾有錢。
一個小小既香港,仲養左幾個 千億級別富豪家族。 未計其他億萬富豪,
香港d錢拎去平均分 每人有380萬港幣。
如今既結果卻是後代世世代代為地產商 幾個家族打工。
明明香港 根本唔需要 咁貴既樓價,足以運行。
但政府同商家老 一條船,受苦係年輕人。

時代向前發展,明明努力為了改善下一代生活環境。
如今卻行翻以前。
所謂私人樓,連獨立廚房變成開放式,為咩?
為既就係驚d人 將廚房變成房。
地產商連驚你有多間房住,
呢步都同你諗埋, 剝削到你盡。
香港政府都唔抵幫,難怪年輕人反政府。 難怪小小事件導火線就爆,民心盡失。
題外話:
香港就係中國既外循環 吸外匯既關口。
明明咁富貴,香港政府9縮,居然怕地產商 怕外資走佬。
明明外資係為左同中國做生意,搵錢先黎香港做生意。
香港政府應該惡d。
可惜既係 香港d官 個個雙重國籍,退休翻外國享受世界,被逼跪係外資 或富豪家族上。
香港年輕人未來??去睇下日本就知。
樓價咁高 搵年輕人接貨!?
股票炒到咁高,你會唔會去接貨?
支持年輕人學下日本d年輕人
唔結婚 唔生仔,唔害下一代。
歷史話俾我聽,過多幾代必定大亂。你見d股票不合理既升幅,有錢既不斷買樓 幾層係手。
未來將進入大地主時代。
最後 年輕人都係on9,連邊個朋友 邊個敵人都未搞清楚。
大嶼山填海都政治化,白痴先會話倒錢落海,快速填海,破環保條例,先係幫你。
填海之後繼續工程,提供大量工作崗位,影響唔同行業。社會經濟又可以運行翻。 如果唔係,年年咁多大學生,邊有咁多工俾距地做。
難道要好似台灣咁,d大學生畢業要賣珍珠奶茶??
居然跑出黎反對,香港班年輕人真係被媒體洗腦,洗傻左。

引用:
原帖由 DZDD 於 2021-2-15 09:09 AM 發表

又一篇智障曱甴文宣.
都唔明點解而家D癈青咁鐘意做俾人圈養嘅畜牲
呢d 都係文宣??
你得閒翻大陸 論壇睇下
你係咪係自己階級太耐 以為個個都 幾千萬身家?!

引用:
原帖由 平常的人 於 2021-2-15 04:58 AM 發表

拒絕結婚生子係對政府同地產商嘅報復你嘅報複方式好特別哦,不如號召年輕一代齊齊跳樓自殺報復政府同地產發展商,咁報復效果仲快立桿見影
唔係報復,宜家主流思想都係 窮就唔好生,唔好害人。
生出黎 政府養?!
一篇post 話年輕人拎綜援,你估d論壇網友會點評論?!
既然無樓 無一個穩定居住 不如唔好生 害左下一代。

引用:
原帖由 staegean 於 2021-2-15 08:29 AM 發表

“將廚房變成房……”
睇到呢度,已可答你,大部份人上車都係細單位,過幾年換大啲,再過幾年換大啲,有幾多人可以一步到位,上車買三房㗎?
係因為無錢買多一間房啫。
如何同一價錢 你估d人 要開放式?!
居屋d 無房單位,係最後無人要既。賣唔出既。
人地真係拎黎住,難得有居屋抽中,會同你揀無房?!
呢個先係真實數據。

引用:
原帖由 momo1234 於 2021-2-15 08:32 AM 發表

如果2019打既係地產佬,燒既係地產鋪,霸既係豪宅
我相信今日有工返既個個都買得起樓
問題係鄉港真係蠢過隻豬,明明有時暴力可以解決房屋問題
鄉港on99+不自量力選擇反一個空殼政府
仲話鄉港投資技術好真係笑撚死人,難怪一堆港燦係澳門輸撚到冚家剷
冇陸資泵水鄉港比日本仔更早爆破
由始至終靠國難發財,就係到懶醒扮醒目仔
國家愈黎愈發達你唔為國家利益做貢獻
下場就同林鄭一樣,任期 ...
所以我覺得中央想屌班港官好耐,無奈一國兩制,屌唔到。
又要靠香港吸外匯。

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-2-15 08:47 AM 發表

班靚仔唔讀歷史,唔知啲野點黎,又唔知外面個世界幾差

係個褔地叫苦連天

仲信假文宣?
我寫既唔係假文宣,係社會事實。
年輕人信外媒 被洗腦係事實。
但同時買唔起樓,都係因為社會發展貧富懸殊 導致。一個嚴重社會問題。

引用:
原帖由 惡神叢雲劾 於 2021-2-15 11:30 AM 發表

以前好多人 結婚生仔都係無樓無錢 !
點解呢代無樓唔可以結婚生仔?
以前d 人幾千蚊 都可以生活,唔需要讀到大學。 小學就夠。
唔需要訓教嘆冷氣,資源都係咁差,都搵到老婆。
你成日講以前。你努力翻工,為既就係改善環境 生活,為一下代提供更好資源。
你宜家要求人地後代講以前 點點點 無要求咁多。
你自己個仔 會唔會放養?!
話學以前咁 讀到小學就 出黎做野喇。
因為以前d人都係咁過黎。

引用:
原帖由 HKGPRC 於 2021-2-15 11:41 AM 發表

中國眼見富豪及私有企業壟斷這些年來不斷壯大,如果大到管不了,國家就由他們話事,小企業、個體等根本無法與他們競爭,普通市民就會面對生活問題,會引致社會不安,所以現時中國行的政策是為解決這些問題,為長久安穩做準備的。
內地窮人多,有錢人不敢太過份。
而內地論壇思想上,都不斷強調 社會主義
階級。所以有錢人如果 唔聽話,共產黨絕對有能力在發動一次文革,破當代利益階級。
但香港 年輕人被洗腦,被剝削係理所當然

引用:
原帖由 rexlam 於 2021-2-15 10:34 AM 發表
香港90後,不要笑中國後生一代,你連寄生蟲都不如,仲自以為是
大陸後生果代,放棄結婚 既人仲多

引用:
原帖由 annabb 於 2021-2-15 08:17 PM 發表

數學你都唔識。7000億\700萬點380萬?
李嘉誠果d錢
全港總收入d錢去計

引用:
原帖由 zzza 於 2021-2-16 05:41 PM 發表

呢十幾廿年, D炒家炒樓炒得幾開心
所謂年輕一代無樓
大部份攞晒D錢去旅行, 成日換新電話, 養架爛鬼車溝女
咪係呢D人囉

真係儲錢既, 上左樓啦
兩睇,早十年都係。
但同時無距地消費,香港邊有咁好經濟。
如果個個d錢去曬供樓,無錢消費。
市場萎縮,又會出現問題。
但肯定 人工已經追唔上樓價。俾你會點揀?!

引用:
原帖由 zzza 於 2021-2-17 10:16 AM 發表

嗯。。。。。
呢堆人主要係出國旅行消費
你應該攪錯左
消費最勁個堆,都係黎自大陸
係,但內銷都重要
你見年輕人每晚都要出街 約fd 食飯
唱k 呢d都係消費。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]