• 瀏覽: 20,174
  • 回覆: 280
  • 追帖: 3
+4
引用:
原帖由 daiichi 於 2021-2-15 12:31 AM 發表
青年人絕望,心死政府,這個地方加速步入減亡。
唔好又賴政府,係青年人自己推倒發展

大嶼山填海都要政治化,白痴先會話倒錢落海,政府填海起樓無輸過

引用:
原帖由 pherrows 於 2021-2-15 08:40 AM 發表

咁都係23.7歲姐,可以接受喇
但是曱甴想要的是
一畢業就住豪宅私樓有會所
仲要有車
得閒去旅行

份工要做管理層人工高,但又唔使點做個D

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-2-15 12:33 AM 發表
年輕一代又唔信政府
排什麼公屋???
着數唔攞就笨嘅心態。。。

香港人口老化問題會嚴重咗
後生一輩上車難 居住都成問題 點結婚生子
真係窮人唔好學人生子 禍及下一代

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2021-2-15 08:58 AM 發表
D仆街後生仔咁憎政府但又要申請公屋, 好能矛盾
好多仆街曱甴

本身就是和牠們曱甴父母,現在住緊公屋

現在只是想分戶出來,申請多一間

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2021-2-15 12:11 AM 發表
對於呢個問題既答案,睇大家係咩階級。
屁股不同,回答也不同。
未來結局就係:
年輕一代無樓,延遲結婚 延遲生仔。
出生率急降。人口老化,取消老人家無退休年期,工作到死為止。(日本政策)。

如果發生係大陸,仲可以理解為 政府要吸錢 去建設 去追西方國家。去幫窮地區發展,要發展科技 搞北斗 搞高鐵 搞科研,搞軍事。
香港明明無工業體系,又唔見有咩技術突破,背靠大陸提供廉價既生活資源,
明明又靠兩條 ...
又一篇智障曱甴文宣.
都唔明點解而家D癈青咁鐘意做俾人圈養嘅畜牲

呢個係政府做得唔好,又驚呢樣,又驚嗰樣。又唔捨得賣地嘅龐大收益,又無遠大目光同能力發展其他工業同商業。
如果唔係每個家庭,或者每個到達某年紀嘅人都有間公屋,起碼唔使搞到而家啲𡃁仔咁灰。
成日都話無可能,舊陣時上太空夠無可能喇。連諗都唔夠膽諗緊係無可能!

申請移民即cut公屋輪候申請,可能小幾萬人😆😆

引用:
原帖由 allgoals 於 2021-2-15 09:01 AM 發表

唔好又賴政府,係青年人自己推倒發展

大嶼山填海都要政治化,白痴先會話倒錢落海,政府填海起樓無輸過
駛咩同班智將解釋咁多, 咪由佢地繼續不滿lor....到今日佢地仲覺得自己好重要
其實佢地點日日精神病上身都改變唔到任何事。
見到佢地日日睇到d飛機文精神滿足就覺得佢地好慘

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2021-2-15 12:11 AM 發表
對於呢個問題既答案,睇大家係咩階級。
屁股不同,回答也不同。
未來結局就係:
年輕一代無樓,延遲結婚 延遲生仔。
出生率急降。人口老化,取消老人家無退休年期,工作到死為止。(日本政策)。

如果發生係大陸,仲可以理解為 政府要吸錢 去建設 去追西方國家。去幫窮地區發展,要發展科技 搞北斗 搞高鐵 搞科研,搞軍事。
香港明明無工業體系,又唔見有咩技術突破,背靠大陸提供廉價既生活資源,
明明又靠兩條 ...
既然大家覺得郊野公園邊緣荒地, 中華白海豚會游過嘅海, 新界棕地利益輸送係咁緊要嘅。 咁咪等吓先囉, 係應該嘅。

年代唔同姐,而家16歲都話要搬出尼住,講西咩,最緊要有老豆老母做L到90歲咪唔使驚

支持中共,消滅資本主義

充公私樓,分配俾市民

30以下比間公屋佢簡直浪費
其實居屋都唔應該接受30歲以下人仕申請
應該全部以家庭同30歲以上優先
呢啲先係正確既資源分配

一個大學畜

畢業5年

居然過唔到公屋入息上限,可想而知幾廢

30歲以下申請者佔比達75%,高達49%擁大專或以上學歷。
入息中位數為9,000元   

茶記洗碗,樓下看更都唔止9000 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]