• 瀏覽: 20,165
  • 回覆: 280
  • 追帖: 3
+4
引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 15-2-2021 12:11 AM 發表
對於呢個問題既答案,睇大家係咩階級。
屁股不同,回答也不同。
未來結局就係:
年輕一代無樓,延遲結婚 延遲生仔。
出生率急降。人口老化,取消老人家無退休年期,工作到死為止。(日本政策)。

如果發生係大陸,仲可以理解為 政府要吸錢 去建設 去追西方國家。去幫窮地區發展,要發展科技 搞北斗 搞高鐵 搞科研,搞軍事。
香港明明無工業體系,又唔見有咩技術突破,背靠大陸提供廉價既生活資源,
明明又靠兩條 ...
聽完你講我好驚驚呀!使唔使移民啊!?

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2021-2-15 12:11 AM 發表
對於呢個問題既答案,睇大家係咩階級。
屁股不同,回答也不同。
未來結局就係:
年輕一代無樓,延遲結婚 延遲生仔。
出生率急降。人口老化,取消老人家無退休年期,工作到死為止。(日本政策)。

如果發生係大陸,仲可以理解為 政府要吸錢 去建設 去追西方國家。去幫窮地區發展,要發展科技 搞北斗 搞高鐵 搞科研,搞軍事。
香港明明無工業體系,又唔見有咩技術突破,背靠大陸提供廉價既生活資源,
明明又靠兩條 ...
“將廚房變成房……”
睇到呢度,已可答你,大部份人上車都係細單位,過幾年換大啲,再過幾年換大啲,有幾多人可以一步到位,上車買三房㗎?

排乜鬼, 儲夠錢, 吼岩機會一炮俾哂買下心水樓 

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2021-2-10 09:33 AM 發表
房委會公布最新公屋輪候冊數字,截至去年底有逾25.3萬宗,一般申請者平均輪候長達5.7年才可上樓,創20年新高。而去年首季,9,100名新登記的配額及計分制申請者中,平均年齡為33歲;30歲以下即「9

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2875000/2875645/20210210JAC002__20210210_L.jpg ...
咁都係23.7歲姐,可以接受喇

聽聞公務員條隊都過10萬人等緊,有人申請左10年以上都未攞到

引用:
原帖由 daiichi 於 2021-2-15 12:31 AM 發表
青年人絕望,心死政府,這個地方加速步入減亡。
班靚仔唔讀歷史,唔知啲野點黎,又唔知外面個世界幾差

係個褔地叫苦連天

仲信假文宣?

大家一定要懷念貪曾呀!

引用:
原帖由 pherrows 於 2021-2-15 08:40 AM 發表

咁都係23.7歲姐,可以接受喇
人人23歳有層樓,一世唔冼休

私樓貴,自然多人排公屋

仆街曱甴大學畜

反政府,又想食政府

D仆街後生仔咁憎政府但又要申請公屋, 好能矛盾

引用:
原帖由 香江人 於 2021-2-15 06:00 AM 發表

打工仔唔信老板真心對員工好,老板就唔需要出糧?
廢老思想奇特。
你可選擇唔做,
又要小公司,
又要唔肯走,
係你班黃屍先咁廢柴

引用:
原帖由 香江人 於 2021-2-15 05:58 AM 發表

不願意做奴隸就係廢青。
廢青先排公屋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]