• 瀏覽: 8,826
  • 回覆: 137
+20
引用:
原帖由 jfave1971 於 2021-2-9 07:44 PM 發表
坊間不時有聲音批評公屋資源「被大陸人搶晒」。房委會調查發現,截至去年3月底,一般公屋申請者及其家人當中,有20%是居港少於7年的內地新來港人士,較2016年增加5%。6%一般申請者有意安排內地家屬來港定居。而非長者單身申請者有11%已婚,部份人的配偶和子女由內地來港後,很可能轉為一般申請者。數據顯示,5%非長者單身申請者亦有意安排內地家屬來港定居。

公屋平均輪候增至5.7年 人數減近7, ...
本來要住滿七年至有得申請架,就係多得泛民成功爭取,宜家反宜鬧政府?果然夠無恥。

妖...又玩分化!🤮

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-2-10 12:21 PM 發表

書都未讀完就排定隊
新移民係教育上已經慳左一筆開支,有d一來香港已經變成勞動力有貢獻...

好過唔少土生土長港人...

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-9 08:28 PM 發表
唔講得㗎 ,五毛插爆你

所以公屋無止境興建, 直接到一人一間, 假結婚申請公屋 會快啲㗎, 申請到然後分戶 一家幾口申請埋綜援 同中六合彩冇分別
聽過個案,兩個大陸人兄弟扮嘈交再要求分戶。然後各自抽居屋。。。

所以支持舉報支那人

一個落咗嚟,然後全家大細一齊嚟……

附件

8133409.jpg(72.41 KB)

我隨手都可以篤兩三個個案出嚟~

源頭減人 cut 150啦

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-2-9 08:23 PM 發表
有無調查下南亞裔佔幾多公屋中請
香港廢青個個一過十八歲就入紙申請,應該佔70%

引用:
原帖由 tttt123456 於 2021-2-9 09:25 PM 發表
最撚憎大陸閪, 落嚟搶香港人福利
哦,你最憎梁天琦羅冠聰,我都係

本土佔80%之多 ..... 香港出左咩問題

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-9 08:50 PM 發表
本身都不太同意未住夠7年就申請, 但睇返一d 土生土長但未有貢獻既一樣都去申請...

其實都無咩所謂, 反而見好新移民工作比更落力...
新移民做醫院陪人,助理,收銀,掃街,快餐店,樓面,香港傑青唔會做呢啲工,但佢哋享受緊人地服務

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]