• 瀏覽: 8,829
  • 回覆: 137
+20
引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-9 08:46 PM 發表

係邊個改變遊戲規則,將內地人必須要在港滿七年先可以申請公屋改為兩年?
高學歷都跟低端人口爭公屋。丟不丟人?
什麼高學歷和低端人口?符和申請公屋就沒有問題

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-9 10:22 PM 發表
俾大陸移民咁多優惠, 好似係民主派攪出來的

民主派在97年至2000年不斷告政府, 要放寬國內入民入境, 擺明係set計時炸彈

而家時間到啦, 爆啦, 就嫁禍給政府, 

賤格!!!
多得泛民

蝗蟲無話錯

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-2-9 08:23 PM 發表
有無調查下南亞裔佔幾多公屋中請
呢個要問公民黨同張超雄

潮州滿、湖南琦、深圳聰..., 香港日後多生事。🤪🤪

🍎咁奇怪,一面又咁鼓勵香港人去英國做新移民,攞人哋福利,但另一方面又話人哋啲新移民嚟香港搶資源🤔

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-2-9 10:33 PM 發表
蝗蟲無話錯
搶完資源破壞香港然後丟低個老母係香港霸著東涌間公屋,正趴街

大陸新移民點黎香港呀??

湖北琦,深圳聰,潮州滿

香港人的樓價薪金倍數越來越高,十年來有升無跌,未來只會越來越依賴公屋和居屋,對公屋和居屋的需求比例只會越來越高.除非人口減慢或停止增長,這樣公屋和居屋的建屋量才追得上申請量.

大把大陸人留番錢在上面,又有屋,落來又申請公屋

引用:
原帖由 125siuai 於 2021-2-9 10:56 PM 發表
大把大陸人留番錢在上面,又有屋,落來又申請公屋
又唔係全部,我識大多數係香港置業

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-2-9 09:04 PM 發表
毒果又想增加社會矛盾啦
毒果唔增加社會矛盾,佢啲黑記、作者會毒發身亡㗎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]