• 瀏覽: 24,414
  • 回覆: 9
+2
中澳關係跌至谷底後,大量澳洲商品被限制進入中國市場,包括龍蝦。澳媒報道,自去年11月以來,沒有一隻龍蝦出口到中國,目前南方岩龍蝦的當地捕撈價格僅為每公斤25澳元,部分漁民已無法維持收支平衡。業內人士警告,澳洲龍蝦業的數千個就業崗位,將有三分一可能在數個月內流失。
《澳洲人報》報道,當地漁民實現收支平衡的價格,在每公斤25至39澳元之間,但具體取決於捕撈龍蝦的大小和地點。25澳元大約是中國禁令生效前價格的三分之一,在這個價位,大多數漁民已無法平衡柴油,船員,船的保養費用以及政府收取的捕魚權費用。如果市場環境無法支持出海捕撈,除了漁民沒有收入,投資該行業的商人也要蒙受巨大損失。報道提到,一名塔州投資者在2019年底支付了近1,000萬澳元的龍蝦配額許可證後,現在已負債500萬澳元。
事實上,在中澳貿易糾紛中,澳洲龍蝦業是其中一個受打擊最重,亦最脆弱的行業。報道指,在北京5月徵收80%的關稅後,澳洲大麥商人在中東找到其他市場,即使他們支付的價格不高;被列入黑名單的澳洲煤炭以更低的價格,重新轉賣到印度和其他國家。但龍蝦業不同,產於塔州、南澳州、維州和新西蘭的南方岩龍蝦,是全球海鮮市場上的高檔產品,但其他地區客戶,如日本、台灣,他們願意支付的價格不及中國一半,澳洲漁民仍要面對巨額虧損。
南方龍蝦出口商協會總裁Michael Blake表示,他們的行業具有一定韌性,但目前的處境絕對是艱難的。對於那些在繁榮時期投資該行業的商人,包括前南澳參議員Cory Bernardi,甚至是一些中國商人,除非北京和莫理森政府能解決長期分歧,否則他們的資本損失將是災難性的。

唔係盟友同內需好強勁咩? 做狗下場係咁嫁啦

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2874898/【中澳關係】澳洲龍蝦大平賣 背後是災難性的失業潮??mtc=80016

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2021-2-9 03:43 PM 發表
一班盟友講就天下無敵,日台只係願意出一半價錢買高價龍蝦,趁火打劫...
最搞笑係新西蘭係後面插佢一刀。

引用:
原帖由 ep905 於 2021-2-9 04:02 PM 發表

唔緊要,佢自己開心就得啦
記住唔好同佢講真相啊

引用:
原帖由 cwmmike 於 2021-2-9 04:31 PM 發表
日本自己有雪場蟹,美國歐洲都有自己海鮮出產,所以只有中國會高價買澳洲龍蝦。
中國難保唔親呢個機會發展自己海鮮養殖業,既然需求大,何必俾人賺?
最搞笑益曬新西蘭同俄羅斯。

引用:
原帖由 king-man 於 2021-2-9 05:19 PM 發表

老尾同台灣都有龍蝦啦,駛鬼食澳龍咩
嗱,人哋買嘅係信仰。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-9 09:16 PM 發表

澳洲總理唔代表所有澳洲人, 每個圈有自己利益, 佢就擺自己利益行先  

反華, 澳洲總理係受益人呀, 全國經濟為個人選舉服務 只要自己選到, 澳洲人食屎又如何
呢啲叫做自己攞嚟賤

引用:
原帖由 simonng012879 於 2021-2-9 10:03 PM 發表

各國終於可以平d入到貨,DLLM之前乜L都比大陸炒貴晒,依家先叫正常番
咁靠哂你啦

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2021-2-10 08:43 AM 發表
就算將來恢復翻都要降價6至7折,再多照樣唔要
要中國買返,先跪低認錯道歉。

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2021-2-10 10:13 AM 發表
【中澳關係】
澳洲龍蝦大平賣, 
背後是災難性的失業潮
邊會失業呀?靠內需吖嘛。

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-2-10 10:46 AM 發表

英國有龍蝦賣
不過係急凍預先包裝好
好似講到全世界祇有澳洲有龍蝦賣噉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]