• 瀏覽: 3,265
  • 回覆: 48
【明報專訊】網台主持「傑斯」(原名尹耀昇)去年涉嫌洗黑錢及「以金錢或者其他財物資助他人分裂國家」被捕。警方國安處經進一步調查,昨以《刑事罪行條例》第10條涉嫌「作出具煽動意圖的作為」罪再拘捕傑斯。有大律師指出,相關法例古舊且定義廣泛,相信警方動用此例,是基於現行法例中未有條例可覆蓋被捕人的行為。

涉煽動行為 國安處再拘網台傑斯 控4罪今提堂 大狀:法例古舊定義廣泛。。。呢班人渣網台主持,坐在冷氣室做節目洗啲𡃁仔腦上街以身示法,自己就做冷氣軍師,事後又搞個什麼基金衆籌並把錢私吞,請國安強硬執法拉晒呢班人渣入牢

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210208/s00002/1612721737500/涉煽動行為-國安處再拘網台傑斯-控4罪今提堂-大狀-法例古舊定義廣泛

抵死

光頭大叔  亞伯扮潮 叫傑斯  拗曬頭

乜法律有古舊嘅咩?🤔🤔

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2021-2-8 09:47 AM 發表
【明報專訊】網台主持「傑斯」(原名尹耀昇)去年涉嫌洗黑錢及「以金錢或者其他財物資助他人分裂國家」被捕。警方國安處經進一步調查,昨以《刑事罪行條例》第10條涉嫌「作出具煽動意圖的作為」罪再拘捕傑斯。有大律師指出,相關法例古舊且定義廣泛,相信警方動用此例,是基於現行法例中未有條例可覆蓋被捕人的行為。

https://fs.mingpao.com/pns/20210208/s00007/e8eefe53a909d5e7be4d3abc725d5cb2.jpg ...
咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,正經野唔做,唔怪得連pk等都話破案率低

影衰晒傑斯,DKLM!

引用:
原帖由 前來滴滴羊羊 於 2021-2-8 09:51 AM 發表
點解拗頭?我都係光頭大叔,傑斯就係我地年代既人物,即係out左。

引用:
原帖由 前來滴滴羊羊 於 2021-2-8 09:51 AM 發表
傑斯係人網果度出生,源頭又係民主黨肥佬黎老蕭條水,呢班人只要社會越亂,佢地就越多油水好處去抽

希望佢快啲變“杰屍”……

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2021-2-8 09:47 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20210208/s00007/e8eefe53a909d5e7be4d3abc725d5cb2.jpg ...
因國安法四大罪行都有涉汲 "非法手段"
只要告入一條普通法 , 再証明到政治主張
國安法就唔駛審就可以一杆入洞

就係因為廣泛,先至有機會比班屎蟲大狀係裡面鑽空隙,去顛倒黑白。

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-2-8 10:06 AM 發表

咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,正經野唔做,唔怪得連pk等都話破案率低
就係囉,咁多曱甴排隊等入倉,好心快手少少啦...過新年都唔加快速度,抵DIU嘅

入面好多 手足等你

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-2-8 09:53 AM 發表
乜法律有古舊嘅咩?🤔🤔
其實有需要修例及加例,但次次都係犯淫阻頭阻勢

原來律師眼中都有新鮮嘅法例古董嘅法規㗎?!🤭
即係舊嘢就唔啱用~失效?🤗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]