• 瀏覽: 15,740
  • 回覆: 117
一名58歲新型肺炎確診者日前一度失聯,...

歐家榮說,今日一宗新增個案的患者是6歲女童,住在紅磡長樂大廈,這座大廈上月底曾被納入強制檢測公告,女童因為是小朋友當時沒有做檢測,而她的家人當時接受過檢測,結果呈陰性。

...女童本月2日發燒,翌日求醫留下大便樣本作檢測,其後確診,女童的母親亦初步確診,鑑於新個案的出現與上次強制檢測相距一段時間,當局會再要求大廈居民強制檢測。

----------
做強檢, 又做啲唔做啲.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/居強檢名單大廈6歲女童未做檢測-發病求醫後確診-100453254.html

[hide]http://g.udn.com.tw/upfiles/B_M1/m100227459/PSN_PHOTO/656/f_10768656_1.JPG[/hide]
有古怪.

公墓猿揸流灘是常識吧?

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-2-7 09:53 AM 發表
一名58歲新型肺炎確診者日前一度失聯,...

歐家榮說,今日一宗新增個案的患者是6歲女童,住在紅磡長樂大廈,這座大廈上月底曾被納入強制檢測公告,女童因為是小朋友當時沒有做檢測,而她的家人當時接受過檢測,結果呈陰性。

...女童本月2日發燒,翌日求醫留下大便樣本作檢測,其後確診,女童的母親亦初步確診,鑑於新個案的出現與上次強制檢測相距一段時間,當局會再要求大廈居民強制檢測。

--- ...
係政府話唔洗做 定家人隱暪呢?

曱甴家庭

"女童因為是小朋友當時沒有做檢測"

明顯有人失職需負責任

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-2-7 02:23 PM 發表
有古怪.
咩古怪

叫強檢,封大廈便走路

大規模攬封檢測,系政府心系市民安危,實現早日清零嘅有效措施,市民應四正心情,配合檢測。攬封強檢畀香港嘅疫情防控帶嚟嘅一系列良好嘅反應,市民們睇喺眼內喇,認可喺心度。

有古怪,有人特登做野

所以唔好怪人點解封樓, 就係因為呢D強檢唔去檢

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-2-7 02:47 PM 發表
曱甴家庭
咁又唔錯,唔合作最後受害都係佢地全家

各位識唔識該小童係六歲,唔係廿六歲。甘點解要圍封的工作人員負責呢?一定是其父母或監護人啦。因為香港好自由及有私隱權,所以每個住宅單位內有乜水在,食左飯,疴左屎未誰知道?當然是你自己。更有很多見不了光的操作連拍門都不作反應,你話可以點做呢,放煙拱佢開門,截電截水塞屎渠,飛虎爆門?大家不合作可以點攪,口說一套,身體最誠實地反抗。

提示: 違規內容已被屏蔽
""做強檢, 又做啲唔做啲.""?

單位有乜人, 你家自己唔盡公民責任, 自己唔檢, 又關政府乜L事?
就算給政府檢前, 已先收集好每單位的人口記錄, 又如何?
阿女放假去了外公家住-1, 又係唔係要沒關係地走回來檢?
阿女放假去了外公家住+1, 你問政府,  政府鬼L知你家多了個宿客?
有腦沒有?

以後學共產, 仲要最極權果種, 入屋把全部生物都捉出門口之外,
然後再檢好唔L好?

要插要罵, 竟然不是女孩的父母, 而是政府?
插還插, 個究竟腦用了沒有?
又要高舉我有自由, 但又評力度不足?
行極權共制軍管又唔like, 想點?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]