• 瀏覽: 19,917
  • 回覆: 363
  • 追帖: 1
+49
美國、加拿大、澳洲、德國、法國、西班牙、日本均會繼續承認BNO

BNO一周總結】歐美日多國繼續承認BNO  東南亞國家未回應撰文: 記者鄭啟智 | 發佈日期: 05.02.21
中央政府和特區政府在1月31日起,不再承認英國國民(海外)護照(BNO)為有效旅遊證件,反制英國容許BNO持有人申請居留權。惟多國表示,將會繼續承認BNO為有效的旅遊證件。
眾新聞製圖
眾新聞向美國國務院及多國駐港總領事查詢,是否繼續承認BNO,五眼聯盟中除了英國本身,美國、加拿大、澳洲均表示會繼續承認BNO,紐西蘭則表示稍後回覆。其中美國國務院發言人則向眾新聞表示,中國的決定與美國是否承認BNO沒有關係,會繼續承認為有效旅遊證件。歐盟中多國包括德國、法國和西班牙會回覆繼續承認BNO。在亞洲,日本亦會承認BNO為有效旅遊證件。
眾新聞亦向多個港人經常往旅遊的多個東南亞國家查詢會否繼續承認BNO,包括泰國、菲律賓和新加坡,惟至今未獲回覆。
英國由上周日即1月31日起,開放予持BNO港人申請新簽證。申請人可一次過留英5年,或分開兩次,每次為期30個月,期間可以工作或讀書;5年後如能滿足若干要求,可申請定居身分,再定居1年就可以正式申請英國國籍。

////////////////////////////////////////////
等睇北韓,伊朗,委內瑞拉等多國不承認BNO啦

新聞來源連結:
https://www.hkcnews.com/article/37916/bno-37916/【bno一周總結】歐美日多國繼續承認bno-東南亞國家未回應?fbclid=IwAR1N6hK47WpSPI--MIjW7nJiLsGgk4xECgM-9AfsnL4MM0f4LPpdynO5_cE

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-2-6 11:56 PM 發表
美國、加拿大、澳洲、德國、法國、西班牙、日本均會繼續承認BNO

BNO一周總結】歐美日多國繼續承認BNO  東南亞國家未回應撰文: 記者鄭啟智 | 發佈日期: 05.02.21
中央政府和特區政府在1月31日起,不再承認英國國民(海外)護照(BNO)為有效旅遊證件,反制英國容許BNO持有人申請居留權。惟多國表示,將會繼續承認BNO為有效的旅遊證件。
https://www.hkcnews.c ...
移民加拿大

揸BNO入境跟住賴死唔走做難民,大好機會俾黃人移民,香港少左呢班人,終於有救

香港唔承認BNO,你地承認有乜用

一早講左..

除左芝麻同D第三世界既垃圾國家唔承認之外...

其他睬你有味

遲早會唔俾用bno買機票

香港唔承認,你出境咪又係要用特區護照

引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2021-2-7 12:28 AM 發表
香港唔承認,你出境咪又係要用特區護照
出境係用身份證,果d國家承認bno,亦可用bno買機票,除非果個國家唔承認bno先唔可以用bno買機票,而家咁攪法真係要佢地去咗外國出咗事先有分別,因為中國唔承認,bno只可以搵英國
不過返香港,因為香港唔承認bno所以應該要用特區護照買機票,不過國泰話唔需要,唔知真唔真

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-2-7 12:33 AM 發表

出境係用身份證,果d國家承認bno,亦可用bno買機票,除非果個國家唔承認bno先唔可以用bno買機票,而家咁攪法真係要佢地去咗外國出咗事先有分別,因為中國唔承認,bno只可以搵英國
不過返香港,因為香港唔承認bno所以應該要用特區護照買機票,不過國泰話唔需要,唔知真唔真
建議用特區出入香港!!!😏😏

好簡單姐,可用 bno買機票
既航空公司以後所有航班不得進入中國領空睇下邊個跪低先

理9你火星承認,最緊要阻止佢地死返黎做中國人,呢個係一個好既開始,總算肯出手清掃叛國者

國泰買機票時好似唔使入護照資料,onlibe check in先要,唔知有冇記錯。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-2-7 12:10 AM 發表
香港唔承認BNO,你地承認有乜用
乜你香港出街帶護照架?

中國外交部應禁上歐美日國家人民嚟中國,睇下邊個傷d?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]