• 瀏覽: 3,731
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1

中國火星探測器「天問一號」昨晚(5日)8時,順利完成第四次軌道中途修正。

國家航天局同步公布了「天問一號」傳回的首幅火星圖像。圖中火星阿茜達利亞平原、克律塞平原、子午高原、斯基亞帕雷利坑,以及最長峽谷「水手谷」等標誌性地貌清晰可見。「天問一號」已在軌飛行197天,距離地球約1.84億公里,距離火星約110萬公里,飛行里程4.65億公里。

.

世界最大行星探測器

https://www.youtube.com/watch?v=niL9xIjUU9Y

黑白相

多謝分享!

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-6 09:05 PM 發表
黑白相
航天數據分幾種,一種係用來俾觀眾睇個高清相同短片。
一種係俾航天實際應用經常性溝通,需要明暗分明,容易分辨個黑白視頻通訊
一種係長期製作個超級高清相,用於製作行星地圖。
一種其他光譜分析圖,用來感知行星大氣同地表 地底物質組成成分。

你睇個係第二種。 今日世界航天 做傳輸信號,影像,邊個國家都好易啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-2-7 12:01 AM 發表

航天數據分幾種,一種係用來俾觀眾睇個高清相同短片。
一種係俾航天實際應用經常性溝通,需要明暗分明,容易分辨個黑白視頻通訊
一種係長期製作個超級高清相,用於製作行星地圖。
一種其他光譜分析圖,用來感知行星大氣同地表 地底物質組成成分。

你睇個係第二種。 今日世界航天 做傳輸信號,影像,邊個國家都好易啦。
哦,原來如此

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-7 12:18 AM 發表

哦,原來如此
所以多瞭解知識係好重要,唔係好易俾馬斯克個種打住高科技噱頭個私人老闆玩死。佢靠噱頭做航天,都穩到唔少對航天唔瞭解班所謂有錢佬投資俾佢。 何況普通市民……

實情就係點解航天強國係美國政府 俄羅斯 中共? 而其他只不過唔入流?

唔係影靚相就得架。唔係你遙控支輔助火箭返地面就叫係。

真正航天高科技係講緊,
1.你有無力將50噸重個野推上太空,成功加速去月球,去火星。
2.你有無能力將鬼咁死重件飛船,好緩慢咁控制降落係另一個有比較強重力個天體度。
3.然後你可以將幾十斤野從個天體度運返上太空。
4.你有無能力遙控咁鬼死遠個距離下邊,返回艙同指揮艙對接。
5.你有無能力 將人運上太空生活,同包佢有生活環境。
6.你有無能力做運人個飛船飛到咁q死遠,然後唔出事,船上個野包你應付曬所有可以預見個問題?

你就知道其他國家或者企業,拍馬都追唔上美國 俄羅斯同中共

一切安好

台灣人又會話:天文一號的技術有台灣人的影子

火星有大量被摧毀建築物遺跡,證實現有或曾經有過高等智慧生物存在

開始一個新嘅紀元

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-6 09:05 PM 發表
黑白相
呢一張唔算係相,係光學導航傳感器嘅截圖,係太空導航用嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]